Als vrijwilliger bij een trailcrew of mountainbikevereniging, ben je al veel tijd kwijt met onderhoud en regelwerk. De financiering komt daar ook nog eens bij. Om het je makkelijker te maken de financiering van de route te organiseren, zetten we de meest voorkomende mogelijkheden voor je op een rij.
Sponsoring kan een belangrijke bron van inkomsten zijn voor je mountainbikeroute, bikepark of pumptrack. Door de samenwerking te zoeken met bedrijven en instanties, kun je met dergelijke partijen tot overeenstemming komen over een financiële impuls voor je route, park of track. Er zijn 4 hoofdbronnen van nieuwe sponsors te onderscheiden. De genoemde volgorde is willekeurig. Begin met de doelgroep waar je zelf de grootste kans op succes verwacht.
Hoe ga je nu aan de slag met sponsoring? Een vraag waar niet alleen trailcrews maar ook tochtorganisatoren tegenaan lopen. In ons kenniscentrum delen we daarom tips én een handig modelcontract. Lees dus 'trailcrews' daar waar we het over toertochten hebben.
Lees meer
Het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund help je bij de aanleg, het onderhoud en verbetering van mountainbikeroutes. Je kunt op twee momenten in het jaar een aanvraag indienen: vóór mei en vóór november.
Je kunt een aanvraag doen voor:
Op de mountainbikeroute van Netersel legden de vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel met hulp van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund een rock garden, north shore- en boomwortelsectie aan. Op deze ‘Monkey Trail’ staan je als mountainbiker nu nog meer technische uitdagingen te wachten. Gevorderde mountainbikers, bikeparkfanaten en wedstrijdrijders kunnen op de Monkey Trail volledig losgaan.
Heb je nog een gat in je begroting te dichten? Of in je route? Vraag dan het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aan.
Doe een aanvraagHet lijkt een open deur, maar lokale subsidies zijn heel vaak goed te vinden op de website van de provincie of de gemeente. Zo kun je bijvoorbeeld op de websites van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Limburg overzichtelijk zoeken naar beschikbare subsidies. Raadpleeg ook de website van het Sportservice-punt, zoals dat van Sport Drenthe, Sportservice Flevoland en Limburg Cycling. En voor gemeenten geldt hetzelfde. Vermoedelijk is op de website van jouw gemeente op dezelfde wijze na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn.
Het Univé Buurtfonds heeft een budget beschikbaar voor initiatieven waarmee jij je leefomgeving fijner of veiliger maakt. Zeker als je dit samen met omwonenden doet en iedereen in de buurt ervan kan profiteren.
De Rabobank ondersteunt clubs en verenigingen bij het halen van hun ambities. Wil je meer vrijwilligers? Of juist inzetten op verduurzaming van jullie route? NOC*NSF en Rabobank helpen je graag met het realiseren ervan.
Het landelijke Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. Dit geld wordt ingezet voor bijvoorbeeld sportinfrastructuur. Zo kun je als trailcrew dus subsidie krijgen voor een bikepark of pumptrack.
Welke mogelijkheden voor subsidies, sponsoring of financiering bestaan er op sportgebied in Nederland?
Bekijk de Sportsubsidie database
Letterlijk betekent crowdfunding: een vastgesteld geldbedrag binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of ze geld in je project willen steken. Je kunt bijvoorbeeld leden van de club, familieleden en vrienden benaderen. Maar je kunt ook mensen buiten je directe netwerk op deze manier bij je plannen betrekken.
Er zijn verschillende manieren waarop mensen kunnen investeren in je project.
Vrijwillige vignetten zijn een andere manier waarmee je inkomsten kunt genereren voor de aanleg- en onderhoudskosten van je route. Zo'n vrijwillig vignet is eigenlijk niets meer dan een donatie. Bij een vrijwillig vignet kunnen mountainbikers bovendien zelf een bedrag kiezen: dat maakt de drempel lager om mountainbikers toch te verleiden een bijdrage te doen.
Giften - het geven van geld - kan op twee manieren: via een éénmalige schenking of via een periodieke schenking.