Vrijwilligers

De Nederlandse verenigingscultuur is uniek, miljoenen vrijwilligers maken het dag in, dag uit mogelijk dat we binnen de vereniging kunnen sporten. Maar hoe zorg je nou voor voldoende én tevreden vrijwilligers? Op deze pagina geven we je een aantal handige tips. 

Werven van vrijwilligers

Hoe ga je aan de slag met het werven van vrijwilligers? We geven je zes handige tips:

  1. Toon interesse in de leden en potentiële vrijwilligers en ga gesprekken aan. Spreek elke week twee leden aan. Elkaar kennen, is elkaar mogen, elkaar vertrouwen en elkaar iets gunnen. Op deze manier verlaag je de drempel om vrijwilligerswerk te doen als je hiervoor iemand benadert. Probeer in je gesprekken wensen en drijfveren van leden te achterhalen. 
  2. Breng taken en verantwoordelijkheden in kaart. Weet welke taken er zijn binnen de vereniging en denk in kleine taken. Vrijwilligers gaan liever aan de slag met een kleine afgebakende taak dan een langlopende functie. Als er veel vrijwilligerstaken zijn kun je een coördinator aanstellen om deze taken te verdelen. Je hebt dan ook direct een vast aanspreekpunt voor de vrijwilligers, handig voor zowel vrijwilligers als voor het bestuur!
  3. Ken je vrijwilligers. Koppel de taken die er zijn aan de kwaliteiten van je vrijwilligers. Is iemand van huis uit boekhouder, dan is de rol van penningmeester van de vereniging waarschijnlijk een koud kunstje. Kan iemand goed organiseren? Laat deze persoon de toercommissie leiden.
  4. Maak zichtbaar wat vrijwilligerswerk oplevert. Denk aan persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, zingeving, plezier enz. Zo creëer je een win-win situatie voor de vereniging en de vrijwilliger.
  5. Werf vrijwilligers uit verschillende groepen. Probeer vrijwilligers te werven in alle groepen en leeftijden zodat iedereen vertegenwoordigd is binnen de organisatie. Vraag bijvoorbeeld ook ouders van jeugdleden om mee te denken over de vereniging. Benader nieuwe leden, zij hebben vaak verfrissende ideeën over het fietsen bij een vereniging.
  6. Persoonlijke benadering. Vraag je vrijwilligers persoonlijk voor de taak waarvan je denkt dat die bij ze past. Een persoonlijke benadering werkt beter dan een mail of een bericht op social media.

Begeleiden van vrijwilligers

Het goed begeleiden van vrijwilligers kan er aan bijdragen dat vrijwilligers langer iets voor je vereniging willen doen. Zo hoef je niet telkens veel werk te steken in het werven van vrijwilligers. Enkele handige tips voor het begeleiden van je vrijwilligers: 

  1. Geef verantwoordelijkheid en vertrouwen. Luister naar wat vrijwilligers nodig hebben om hun functie goed uit te voeren (denk aan begeleiding, opleiding, heldere taakomschrijving, doelen). Geef ruimte voor nieuwe initiatieven en ideeën.
  2. Zorg voor een vast aanspreekpunt. Zorg dat vrijwilligers weten waar ze met vragen terecht kunnen. Dit kan de vrijwilligerscoördinator zijn of de coördinator van de commissie waar de vrijwilliger bij hoort.
  3. Laat vrijwilligers samenwerken. Zorg dat vrijwilligers een taak samen uitvoeren. Samen is vaak leuker dan alleen. Het levert de vrijwilligers dan meteen meer sociale bining met andere leden van de vereniging op.
  4. What's-App-groep voor kortdurende taken. Voor veel kleinere of incidentele klussen kun je een appgroep aanmaken voor leden die zo af en toe iets willen doen. Deze oproepkrachten kun je dan eenvoudig en snel een keer benaderen.
  5. Biedt ruimte. Geef de vrijwilliger ruimte om input te leveren over zijn functie of de mogelijkheid om door te groeien of te wisselen van functie. Luister naar de wensen van de vrijwilliger.

Belonen en waarderen van vrijwilligers

Vrijwilligerswerk doe je, vanzelfsprekend, vrijwillig. Maar hoe leuk is het als je gewaardeert wordt voor wat je doet als vrijwilliger?! We geven enkele tips voor het waarderen van je vrijwilligers:

  1. Aandacht. Realiseer je dat net als elk mens een vrijwilliger aandacht wil. Die aandacht kan je op een relatief simpele manier geven, door middel van een goed gesprek, een schouderklopje of door aandacht te schenken aan wat de vrijwilliger mist in zijn werk.
  2. Podium. Maak de vrijwilligers van jouw vereniging zichtbaar en laat zien dat je trots op ze bent. Zorg bijvoorbeeld voor een complimentenbord voor vrijwilligers of deel prijzen uit aan de vrijwilligers. Maak bij de leden zichtbaar wie wat doet voor de vereniging.
  3. Ga in gesprek. Zorg er voor dat je weet hoe de vrijwilliger zich voelt bij zijn taak. Past de taak nog bij de vrijwilliger? Heeft deze persoon een nieuwe uitdaging nodig? Ook als een vrijwilliger stopt is het goed om te vragen waarom, je kunt hier van leren voor andere vrijwilligers. Ga ook in gesprek als het goed gaat en geef complimenten.
  4. Zet vrijwilligers in het zonnetje. Organiseer een keer een extra barbecue avond voor de vrijwilligers of zorg voor een leuke kerstkaart. Maak de waardering tastbaar. Het gaat om het gebaar.

E-learning: vrijwilligersmanagement

Wil je werk maken van vrijwilligersbeleid binnen je vereniging? Volg dan de gratis online training vrijwilligersmanagement. 

Start de e-learning

Vrijwilligersfuncties

Binnen de wielervereniging kun je te maken krijgen met verschillende soorten vrijwilligers. Voor een aantal verschillende vrijwilligersfuncties hebben we nog wat aanvullende informatie op een rijtje gezet.