Organiseert jouw vereniging een toertocht? Meld je tocht dan op tijd aan bij alle gemeenten en terreineigenaren waar jouw tocht doorheen gaat. Je hebt niet altijd een vergunning nodig voor een toertocht. Neem daarom vooraf altijd contact op met de betreffende organisaties.
Een vergunning is een officiële toestemming van een overheidsinstantie voor je toertocht. Met een vergunning:
Of je een vergunning nodig hebt, verschilt per gemeente en terreineigenaar. Soms is een melding voldoende. De gemeente of terreineigenaar bepaalt op basis van verschillende aspecten of er wel of geen vergunning nodig is. Denk bijvoorbeeld aan: het aantal deelnemers, doorstroomtijden en of de tocht alleen door de gemeente komt of er juist ook een start, finish of pauzeplaats is.
Door tijdig je plannen met de gemeente of terreineigenaar te bespreken, weet je of je een vergunning moet aanvragen of een melding voldoende is. In de baiss kun je twee reacties verwachten:
Jij als organisatie vraagt de vergunning aan. Check dit altijd, ook al organiseer je een kleine tocht voor bijvoorbeeld 50 deelnemers.
Gebruik hiervoor de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' (EVA) van de NTFU. Hiermee krijg je inzicht in alle gemeenten en terreineigenaren die jouw route aandoet. Daarnaast genereert EVA een automatisch formulier dat je kunt gebruiken bij het doen van een eerste melding bij de gemeente.
Het is écht belangrijk dat je melding maakt van je tocht en checkt of je een vergunning nodig hebt. Of je nu een tocht organiseert voor 100 fietsers, een meerdaagse bikepacktocht voor 250 mensen of een evenement voor duizenden fietsliefhebbers en alles daar tussen in.
Gemeenten en terreineigenaren worden steeds vaker verrast door grote groepen fietsers waarvan ze niet op de hoogte zijn. Dat zorgt voor problemen. De verkeersveiligheid komt in gevaar, er ontstaan conflicten met bewoners, bosgebruikers of andere evenementen of groepen fietsers trekken in het broedseizoen door de natuur bijvoorbeeld.
De NTFU ziet dat gemeenten en terreineigenaren als reactie daarom gebieden (deels) sluiten voor fietsers. Ook maken ze regels strenger en verhogen ze de kosten. Voor veel organisaties betekent dat het einde van hun tocht. Informeer daarom op z'n minst altijd de terreineigenaar of gemeente over je tocht of fietsevenement.
De belangrijkste gegevens die je nodig hebt om een vergunning aan te vragen of melding te doen, zijn:
Je vraagt een vergunning aan bij alle gemeenten en terreineigenaren waar jouw tocht langskomt.
Heb je een vergunning nodig? Dan kun je de vergunning aanvragen bij de gemeente of terreineigenaar via:
Meld je tocht in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Daarmee voorkom je dat je als organisatie, maar ook als vergunningverlener, voor verrassingen komt te staan. Gemeenten en terreineigenaren hebben wellicht meer informatie over mogelijke andere evenementen, wegwerkzaamheden of andere factoren die mee kunnen spelen in het verlenen van een vergunning. Zo kunnen zij je organisatie ook van advies voorzien over de route en datum.
Weet je niet met wie je contact op kunt nemen bij de gemeente of terreineigenaar, gebruik dan de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen'.
Met de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' (EVA) krijg je eenvoudig inzicht in alle gemeenten en terreinbeheerders die jouw route aandoet. Daarnaast genereert EVA een automatisch formulier dat je kunt gebruiken bij het doen van een eerste melding bij de gemeente.
Aan de slag met EVAHeeft jouw organisatie moeite met het aanvragen van vergunningen of toestemming van terreineigenaren? Dan kun je terecht bij de Vergunningenservice van de NTFU en Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).
Lees meer