Vergunning voor jouw tocht

Organiseert jouw vereniging een toertocht? Meld je tocht dan op tijd aan bij alle gemeenten en terreineigenaren waar jouw tocht doorheen gaat. Je hebt niet altijd een vergunning nodig voor een toertocht. Neem daarom vooraf altijd contact op met de betreffende organisaties. 

Waarom heb je een vergunning nodig?

Een vergunning is een officiële toestemming van een overheidsinstantie voor je toertocht. Met een vergunning:

  • weten gemeenten, provincies en terreineigenaren waar alle (buitensport)evenementen plaatsvinden;
  • kunnen ze evenementen beter op elkaar afstemmen en deelnemers en bezoekers beter spreiden;
  • kunnen ze beoordelen of er risico's zijn voor de veiligheid, openbare orde of de natuur.

 

Vergunning of verklaring van geen bezwaar

Of je een vergunning nodig hebt, verschilt per gemeente en terreineigenaar. Soms is een melding voldoende. De gemeente of terreineigenaar bepaalt op basis van verschillende aspecten of er wel of geen vergunning nodig is. Denk bijvoorbeeld aan: het aantal deelnemers, doorstroomtijden en of de tocht alleen door de gemeente komt of er juist ook een start, finish of pauzeplaats is.

Door tijdig je plannen met de gemeente of terreineigenaar te bespreken, weet je of je een vergunning moet aanvragen of een melding voldoende is. In de baiss kun je twee reacties verwachten:

  • Verklaring van geen bezwaar: Je hebt geen vergunning nodig, je ontvangt daarom een verklaring van geen bezwaar.
  • Vergunning nodig: Je evenement mag doorgaan, maar hier wordt een vergunning voor opgesteld. In deze vergunning staan een aantal eisen waar je je aan moet houden, bijvoorbeeld de inzet van een x-aantal verkeersregelaars.

Wie vraagt een vergunning aan?

Jij als organisatie vraagt de vergunning aan. Check dit altijd, ook al organiseer je een kleine tocht voor bijvoorbeeld 50 deelnemers.

Gebruik hiervoor de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' (EVA) van de NTFU. Hiermee krijg je inzicht in alle gemeenten en terreineigenaren die jouw route aandoet. Daarnaast genereert EVA een automatisch formulier dat je kunt gebruiken bij het doen van een eerste melding bij de gemeente.



 

Meldingsplicht

Het is écht belangrijk dat je melding maakt van je tocht en checkt of je een vergunning nodig hebt. Of je nu een tocht organiseert voor 100 fietsers, een meerdaagse bikepacktocht voor 250 mensen of een evenement voor duizenden fietsliefhebbers en alles daar tussen in.

Gemeenten en terreineigenaren worden steeds vaker verrast door grote groepen fietsers waarvan ze niet op de hoogte zijn. Dat zorgt voor problemen. De verkeersveiligheid komt in gevaar, er ontstaan conflicten met bewoners, bosgebruikers of andere evenementen of groepen fietsers trekken in het broedseizoen door de natuur bijvoorbeeld.

De NTFU ziet dat gemeenten en terreineigenaren als reactie daarom gebieden (deels) sluiten voor fietsers. Ook maken ze regels strenger en verhogen ze de kosten. Voor veel organisaties betekent dat het einde van hun tocht. Informeer daarom op z'n minst altijd de terreineigenaar of gemeente over je tocht of fietsevenement.

Wat moet je minimaal aanleveren?

De belangrijkste gegevens die je nodig hebt om een vergunning aan te vragen of melding te doen, zijn:

  • Naam organisatie
  • Contactpersoon en contactgegevens voor de vergunning
  • Contactpersoon en contactgegevens tijdens de tocht
  • Start- en finishplaats
  • Route(s)
  • Doorkomsttijden per plaats
  • Pauzeplaatsen
  • Veiligheidsmaatregelen, zoals
    • Verkeersregelaars
    • Motorbegeleiding
    • EHBO
    • Route- en waarschuwingsborden
Deze gegevens vind je ook terug in de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' (EVA) van de NTFU.

Waar vraag je een vergunning aan?

Je vraagt een vergunning aan bij alle gemeenten en terreineigenaren waar jouw tocht langskomt.

Hoe vraag je een vergunning aan?

Heb je een vergunning nodig? Dan kun je de vergunning aanvragen bij de gemeente of terreineigenaar via:

Wanneer vraag je een vergunning aan?

Meld je tocht in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Daarmee voorkom je dat je als organisatie, maar ook als vergunningverlener, voor verrassingen komt te staan. Gemeenten en terreineigenaren hebben wellicht meer informatie over mogelijke andere evenementen, wegwerkzaamheden of andere factoren die mee kunnen spelen in het verlenen van een vergunning. Zo kunnen zij je organisatie ook van advies voorzien over de route en datum.

Weet je niet met wie je contact op kunt nemen bij de gemeente of terreineigenaar, gebruik dan de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen'. 

Eenvoudig Vergunningen Aanvragen

Met de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' (EVA) krijg je eenvoudig inzicht in alle gemeenten en terreinbeheerders die jouw route aandoet. Daarnaast genereert EVA een automatisch formulier dat je kunt gebruiken bij het doen van een eerste melding bij de gemeente. 

Aan de slag met EVA
Staat jouw vraag er niet tussen, twijfel je of een vergunning voor je tocht nodig is of loop je ergens tegenaan met de aanvraag? Neem dan contact op met de Vergunningenservice van de NTFU: nwijgerse@ntfu.nl

  • 1.
    Daarmee informeer je de gemeente of terreinbeheerder dat je een evenement in hun gebied organiseert. De gemeente of terreinbeheerder is op de hoogte van je komst, houdt zo overzicht over het aantal evenementen en voorkomt dat er meerdere evenementen tegelijk plaatsvinden. Zo zit je elkaar niet in de weg. Je wilt niet dat een wandeltocht op precies dezelfde dag en in hetzelfde gebied als een mountainbiketocht plaatsvindt. 

    Daarnaast kan de gemeente of terreinbeheerder je informeren over wegen die gesloten zijn. Bijvoorbeeld door wegwerkzaamheden of bospaden door het broedseizoen. En ze kunnen met je meedenken over omleidingen of andere leuke paden voorstellen voor je tocht.
  • 2.
    Een vergunning is niet altijd nodig. Een melding doen of een aanvraag verklaring van geen bezwaar is in veel gevallen voldoende.  

    Maar let op. De regels verschillen per gemeente of terreinbeheerder. Lees deze regels dus goed. Kijk op de website van ‘jouw’ gemeente of terreinbeheerder, stuur een mail of bel en vraag naar de regels en voorwaarden. 

    Zoek met EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) uit bij welke gemeenten je moet zijn en waar je een melding of vergunning nodig hebt. 
  • 3.
    Elke gemeente of terreinbeheerder heeft eigen regels over de openbare orde en veiligheid en bescherming van natuur en milieu. Die regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening, ook wel APV. 

    Elke gemeente heeft een eigen APV waarin zij de dingen op haar manier regelt. In de gemeente Amsterdam gelden nou eenmaal andere regels dan een kleine gemeente als Westervoort. Je kunt je dan ook voorstellen dat een wandel- of fietstocht een andere impact heeft in de stad dan door een natuurgebied. 

    De NTFU zet zich samen met de KWbN ervoor in dat de regels voor fiets- en wandeltochten duidelijker worden en het proces om melding te doen of een vergunning te vragen makkelijker wordt. 
  • 4.
    Omdat aan de clubrit een kleine groep mensen meedoet en een fiets- of wandeltocht meer mensen op de been brengt. Er rijden of wandelen dan veel meer mensen op zo’n dag dan normaal. Dat heeft effect op bijvoorbeeld de verkeersveiligheid of drukte in de natuur. Daarom wil een gemeente of terreineigenaar het graag weten als je een fiets- of wandeltocht organiseert. En hoef je je clubrit of wandeling niet aan te melden. Zorg er wel voor dat er altijd iemand mee gaat als wegkapitein of wandeltrainer die de veiligheid binnen de groep waarborgt.  
  • 5.
    Net als dat jouw huis jouw terrein is binnen een gemeente en privéterrein is, is een natuurgebied dat ook van een terreinbeheerder. Een akkoord van de gemeente betekent dus niet automatisch dat de terreinbeheerder ook akkoord is. Hoe zou je het bijvoorbeeld vinden als er een tocht door jouw tuin gaat zonder dat je vooraf hiervan op de hoogte bent gebracht? 

    Sowieso is het goed om contact te houden met de terreinbeheerder. Zij kunnen ook als ambassadeur voor jouw tocht werken en meedenken met een leuke route. 
  • 6.
    Natuurorganisaties doen hun best de natuur zo goed mogelijk bij te houden, zodat je ook in de toekomst er plezier van hebt. Voor georganiseerde fiets- of wandeltochten doen boswachters daarom soms extra controles. Ga je door extra kwetsbare natuur? Moet er speciaal een hek open? Wil je over een bijzonder paadje? Daarnaast rekent de terreinbeheerder de inzet van mensen door. Denk aan een boa of boswachter die een evenement of activiteit begeleidt waar nodig. De bijdrage die je als organisatie betaalt, is daarmee ook een bijdrage aan het onderhoud en bescherming van de natuur. 
  • 7.
    Dat kan. Maar let op! Je blijft als organisatie verantwoordelijk voor het evenement. Je moet als organisatie ervoor zorgen dat het voor deelnemers veilig is om mee te doen en dat je tocht geen schade maakt aan de omgeving of de natuur.  

    Lees in het Kenniscentrum meer over de maatregelen die je moet nemen. 
  • 8.
    Wijzigingen in routes komen vaak voor. Dat kan door plotselinge werkzaamheden aan de weg of in het bos, een zeldzaam dier dat is waargenomen of een onveilige situatie die ineens is ontstaan. 

    Het is daarom belangrijk op tijd een melding te doen of vergunning aan te vragen. Hoe eerder je deze aanvraagt des te eerder de gemeente of terreinbeheerder rekening kan houden met de routes van de tocht bij het inplannen van wegwerkzaamheden of onderhoud.  

    Zorg er ook na je melding of vergunning voor dat je in gesprek blijft. Hierdoor kun je sneller reageren op wijzigingen van de routes. In de meeste gevallen wil de contactpersoon bij de gemeente of terreinbeheerder meedenken met een alternatief.  

Hulp nodig? Schakel onze Vergunningenservice in

Heeft jouw organisatie moeite met het aanvragen van vergunningen of toestemming van terreineigenaren? Dan kun je terecht bij de Vergunningenservice van de NTFU en Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).

Lees meer