Kenniscentrum

Welkom in het kenniscentrum. Hier vind je uitgebreide informatie over wielerverenigingen, toertochten, mountainbikeroutes en veilig fietsen. Ook vind je hier cijfers over het wielrennen, mountainbiken en gravelbiken in Nederland.

Informatie over verenigingen

Loop je ergens tegenaan bij het besturen van je vereniging? Via het kenniscentrum bieden we informatie over verschillende relevante onderwerpen.

Informatie over toertochten

Ga je aan de slag met de organisatie van een toertocht? Dan zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Om je goed op weg te helpen, geven we informatie over het organiseren van een toertocht. 

Vergunningen

Organiseer je een toertocht? Dan heb je wellicht een vergunning nodig bij de landeigenaren waar jouw route langs komt. We geven je hier een aantal handige tips voor.

Lees meer >>

Veiligheid

Als deelnemer van een toertocht verwacht je dat er goed is nagedacht over de veiligheid. Ook voor jouw tocht is het dus belangrijk dat je mogelijke risico’s in kaart brengt. 

Lees meer >>

Jouw tocht promoten

Promotie van je toertocht is een van de belangrijkste aspecten om voldoende deelnemers te werven. Ontdek hoe je de promotie van jouw tocht optimaal kunt inrichten.

Lees meer >>

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het organiseren van een tocht. Hoe zorg je nou voor voldoende én tevreden vrijwilligers?

Lees meer >>

Informatie over mountainbikeroutes

Nederland telt ruim 486.000 mountainbikers, meer dan 260 officiële mountainbikeroutes en ongeveer 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Wil je weten wat er nodig is om een mountainbikeroute aan te leggen, te onderhouden én behouden? In ons kenniscentrum vind je de belangrijkste informatie op één plek.

Wet- en regelgeving

Bij een mountainbikeroute horen ook een heleboel kleine lettertjes. Denk aan onderhoudscontracten, vergunningen en wetten en regels waar je je aan moet houden.  We zetten de belangrijke zaken voor je op een rij.

Financiering

Als vrijwilliger bij een trailcrew ben je al veel tijd kwijt met onderhoud en regelwerk. De financiering komt daar ook nog eens bij. Om het je makkelijker te maken de financiering van de route te organiseren, zetten we de meest voorkomende mogelijkheden voor je op een rij.

Lees meer >>

Routes behouden

Zodra je een idee hebt voor een mountainbikeroute, is het belangrijk dat je goed samenwerkt, ook met organisaties die tegenovergestelde belangen hebben. Maar wat doe je als je niet meer samen door één deur kunt?

Lees meer >>

Routes onderhouden

Welke onderhoudswerkzaamheden voert jouw trailcrew uit? En hoe controleer je regelmatig de route, zodat je op tijd veranderingen signaleert en oppakt? In onze onderhoudsrichtlijn vertellen we je er alles over.

Lees meer >>

Routes aanleggen

Voordat je een mountainbikeroute kunt aanleggen, heb je flink wat huiswerk te doen. Denk aan het uitzoeken van vergunningen, draagvlak creëeren, onderzoeken laten doen en veiligheidsmaatregelen voorbereiden.

Lees meer >>

Informatie over veilig fietsen

Veilig fietsen begint bij jezelf. Op de volgende pagina's lees je waar je als wielrenner, mountainbiker en gravelbiker goed op moet letten en hoe je zelf een steentje kan bijdragen aan veilig en vriendelijk fietsen. 

Fietsen in cijfers

Wat beweegt de wielrenner, mountainbiker en gravelbiker? Wij weten het. De NTFU laat regelmatig onderzoek doen naar de ontwikkelingen in de Nederlandse wielersport. Ook verzamelen, bundelen en delen we cijfers van onderzoek van derden rondom het sportief fietsen in Nederland.