Het wordt lastiger een tocht te organiseren. Sommige tochten die al jaren georganiseerd worden, worden noodgedwongen geannuleerd. Anderen moeten het aantal deelnemers terugschroeven. Dat komt omdat regels strenger worden en de procedure om toestemming of een vergunning te krijgen nog steeds ingewikkeld is en organisatoren steeds meer moeten betalen.
Om organisatoren van toer- en wandeltochten weer met plezier een evenement te laten organiseren, ontzorgen NTFU en de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (KWbN) hen samen op het vlak van vergunningen- en toestemmingsbeleid. NTFU en KWbN hebben samen daarom sinds april 2024 een Vergunningenserviceloket, waar fiets- en wandelverenigingen terecht kunnen met al hun vragen en voor advies over vergunningen.
De NTFU streeft naar een eenvoudige vergunningsaanvraag. Op dit moment werkt iedere gemeente, provincie of terreineigenaar met eigen protocollen en formulieren voor evenementenvergunningen. Aangezien een toertocht vaak over terreinen van verschillende eigenaren gaat moet de organisator bij elke eigenaar apart een vergunning aanvragen. Daarom pleit de NTFU voor een verlaging van de regel- en lastendruk voor tochtorganisatoren. Dat doen we samen met de KWbN, KNHS, KNSB en NOC*NSF. Als buitensportbonden vinden we dat gemeentelijke procedures eenvoudiger en korter kunnen, zodat het werk voor tochtorganisatoren in de fiets-, wandel-, ruiter- en schaatssport én gemeenten eenvoudiger wordt.
Sportkoepel NOC*NSF is de gesprekspartner voor de sport richting de overheid. De ruim 70 aangesloten sportbonden, brengen wensen en belangen van ‘hun’ sport in bij de sportkoepel. Een vaste commissie van NOC*NSF maakt een prioritering en zet deze onderwerpen op de politieke agenda.
Om de buitensport goed op de kaart te zetten, hebben NTFU, KWbN, KNHS en KNSB de krachten gebundeld. Onze gemene deler: we sporten allemaal in de openbare buitenruimte en activiteiten zoals wandel- en fietstochten hebben veel gelijkenissen. Onze lobby voor de vereenvoudiging van vergunningsprocedures heeft met hulp van NOC*NSF de Tweede Kamer dus bereikt.
Eind 2021 heeft de toenmalig staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan.Eenvoudig Vergunningen Aanvragen (EVA) is een tool van de NTFU waarmee tochtorganisatoren in één keer de contactgegevens van alle gemeenten en terreineigenaren in kaart brengen en hun tocht direct kunnen aanmelden.
Aan de slag met EVAOrganisatoren moeten steeds meer geld betalen voor toestemming en vergunningen. We willen voorkomen dat deelnemers van de tocht daardoor flink meer gaan betalen. We zetten ons daarom in voor standaardprijzen voor toestemmingen en vergunningen. We doen dat samen met sportkoepel NOC*NSF en andere (buiten)sportbonden.
Toestemming of vergunningen voor toertochten worden lokaal verleend. Omdat het steeds drukker wordt op de weg, in het bos en de natuur, kijken vergunningverleners kritischer naar aanvragen voor evenementen. Het is belangrijk dat organisatoren (blijven) praten met lokale terreinbeheerders en overheid, over wat er wél kan en mag. We helpen organisatoren daarmee met tips en opleidingen zodat ze lokaal beter voor hun belangen opkomen.
Vragen over wat de NTFU doet voor toertochten, zoals het eenvoudiger maken en betaalbaar houden van vergunningen? Neem contact op met Natasha Wijgerse, zij is aanspreekpunt voor de Vergunningenservice bij de NTFU.
Natasha Wijgerse
Vergunningenservice
Het
Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.
Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.
Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.
Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.