Als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker ben je onderdeel van het verkeer. Je moet je dus – net als alle andere verkeersdeelnemers – aan de regels houden, zoals verkeersregels, gedragsregels en toegangsregels in natuurgebieden. Met deze regels houd je het op de weg, het fietspad en in het bos veilig en vriendelijk voor jezelf én andere verkeersdeelnemers. Maar wat zijn die regels precies?
Een van de belangrijkste regels uit de Wegenverkeerswet is artikel 5. Daarin staat dat het verboden is je zo te gedragen dat je andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt of hindert (of dat zou kunnen doen). Oftewel: je gewoon netjes gedragen in het verkeer is het verstandigst. Hoe je dit als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker doet, leggen we hieronder uit.
Wettelijk gezien moet je fiets hebben:
Het is verboden om tijdens het fietsen een mobiele telefoon, muziekspeler of ander elektronisch apparaat – zoals je fietscomputer – vast te houden. Je mag dus tijdens het fietsen bijvoorbeeld niet bellen of appen. Je mag tijdens het fietsen ook geen telefoon tussen je oor en schouder klemmen.
Je mag tijdens het fietsen ook geen apparaat vasthouden om te navigeren. Je mag je telefoon of navigatiesysteem wel in een houder op het stuur plaatsen.
Voor bellen, appen, het scherm lezen en navigeren tijdens het fietsen kun je een boete van 140 euro exclusief administratiekosten krijgen.
Je mag je mobiele telefoon of muziekspeler wel handsfree gebruiken, bijvoorbeeld met oortjes of een hoofdtelefoon, maar dan moet je zorgen dat je het omgevingsgeluid kunt blijven horen, bijvoorbeeld door het volume zacht genoeg te zetten of maar één oortje in te doen.
Je mag je telefoon of ander apparaat wel vasthouden als je stilstaat, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of als je op iemand staat te wachten met een lekke band. Je bent dan niet aan het fietsen. Maar zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van fietsen.
Voor een elektrische fiets – zoals een e-racer, e-gravelbike en e-mountainbike - gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Wel gelden er wettelijke eisen waar je elektrische fiets aan moet voldoen:
Laat je iemand op een elektische fiets meerijden in een groep? En zo ja, hoe pak je dat het beste aan?
Lees meer
Je fietst op het verplichte fietspad of fiets-/bromfietspad. Je herkent dit aan het rond blauw verkeersbord met een witte fiets (bord G11) of een witte fiets en bromfiets.
Als er geen verplicht fietspad of fiets-/bromfietspad is, fiets je op de rijbaan.
Je mag ook op een onverplicht fietspad fietsen. Je herkent dit aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord fietspad.
Je mag niet op de stoep of op een busbaan fietsen.
Heb je vragen over veilig fietsen? Ellen staat voor je klaar om je te helpen met al je vragen.
Ellen Stoffels
Communicatiemedewerker