Gravelbiken in een groep

Samen gravelbiken is leuker: je passie delen, nieuwe routes ontdekken en elkaar uitdagen. Ga je met een groep op pad dan is het verstandig om vooraf een aantal afspraken te maken. Op deze manier voorkom je ongelukken. Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere bosgebruikers ergeren zich aan grote groepen én gravelbikers die dwars door de natuur heen rijden. Vaak onterecht.

Groepsgrootte

Laat zien dat gravelbikers juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je een strook opgaat. Ons advies is maximaal 12 personen te gravelbiken, maar splits op in kleinere groepen als dat nodig is. Kijk voor vertrek daarom naar:

  • De route: rijd je over populaire stroken, zijn er veel wandel- en fietsroutes in de buurt, zijn er momenten waarbij je moet wachten, zoals bij drukke oversteekpunten, kruisingen, et cetera?
  • De weg: rijd je over smalle bospaden en door dichtbegroeid bos?
  • Het tijdstip: fiets je op momenten waarop je veel andere bosgebruikers tegenkomt, zoals in het weekend?
  • Ervaring: zijn er mensen nieuw in de groep, rijd je zelden met elkaar in een groep of zijn er mensen die voor het eerst gravelbiken?
Eén of meerdere keren 'ja' geantwoord? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo kun je anderen de ruimte geven als je inhaalt of passeert, wachten bij een gevaarlijk oversteekpunt, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de route als je een lekke band hebt.

Afspraken

Spreek met elkaar af wat je normaal vindt. Zo is het niet dragen van een helm not-done en je houden aan de verkeersregels een absolute must. Gedraag je in het verkeer, wees vriendelijk naar andere weggebruikers en laat geen afval slingeren. Gebeurt dit toch? Spreek elkaar er dan op aan. Dan kunnen we namelijk allemaal blijven genieten van onze favoriete sport.

Communicatie

Communicatie is key! Vooral omdat in het bos en op landgoederen je zelf goed op moet letten: er zijn geen haaientanden en verkeerslichten die zeggen wie er voorrang heeft. Terwijl het in populaire gebieden erg druk kan zijn met wandelaars, hardlopers en andere fietsers. Het is belangrijk dat iedereen in de groep op de hoogte is van de tekens die je aan elkaar geeft om te waarschuwen voor andere bosgebruikers, om links of rechtsaf te slaan en welke tekens je geeft als er iemand lek rijdt. Maar, overdrijf niet met tekens en blijf consequent. Anders gebeuren er ongelukken.

Gebruik een bel om aan anderen kenbaar te maken dat je wil inhalen. Ga bij pech, zoals een lekke band, van de route af zodra daar genoeg ruimte voor is. Kijk dus goed waar je stopt, zodat je niet onnodig flora en fauna vernield.

Ruimte geven

Geef (en gun) elkaar en andere bosgebruikers de ruimte. Kijk ver vooruit. Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op het pad te kiezen als je andere bosgebruikers ziet. Haal alleen in als er voldoende ruimte is. Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Rijd op smalle stroken achter elkaar. Rijd alleen naast elkaar als daar het pad breed genoeg voor is en je andere bosgebruikers niet hindert. Rijd je in een kleine groep, dan kun je makkelijk en snel ritsen om inhalend of tegemoetkomende fietsers en wandelaars te passeren of bij obstakels. Na het teken 'ritsen' ga je áchter de persoon rijden die rechts naast je fietst. De rechterrij laat dan telkens na een renner een gaatje vallen, pak 'm beet één fietslengte. Zo kan links inritsen en rijdt de hele groep in no-time in één rechte lijn achter elkaar. 

Signeer de Gravel Code

Lekker op eigen houtje door avontuur gaan. Toch gelden ook voor gravelbikers bepaalde regels. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst van onverharde paden kunt blijven genieten, hebben we de Gravel Code gelanceerd. Drie simpele regels: be nice say hi, enjoy nature en stay on track.

Lees meer

Route

Als gravelbiker wil je zoveel mogelijk meters maken over bospaden, grindstroken en singletracks. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg onverharde opties. Maar dat betekent niet dat je op elke onverharde strook mag fietsen, ook al beweert je GPS soms het tegendeel. Route-apps houden hier helaas niet altijd rekening mee en dat zorgt voor ongewenste situaties. Terreineigenaren zijn niet blij met gravelbikers die dwars door gebieden fietsen, waar dat niet is toegestaan. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zoals het afsluiten van gebieden en paden voor gravelbikers. Let daarom altijd goed op de verkeers- en toegangsborden: die helpen je om op het juiste pad te blijven. 


Daarentegen komen er steeds vaker speciale uitgepijlde gravelbikeroutes. Dit zijn vaak mountainbikeroutes die ook voor gravelbikers geschikt zijn, omdat de route vooral uit brede gravel- en zandpaden bestaat. Je herkent dit soort routes aan het groene bordje met het moeilijkheidsniveau 'makkelijk'.

Geef (en gun) ook andere natuursporters de ruimte, zoals ruiters, wandelaars en fietsers. Kijk ver vooruit. Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op het pad te kiezen als je andere bosgebruikers ziet. Haal alleen in als er voldoende ruimte is. Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Samen uit, samen thuis

Je fietst (als het goed is) niet alleen in een groep om elkaar naar ongekende hoogte te stuwen, maar juist omdat je geniet van elkaars gezelschap. Een veelgehoord cliché maar daardoor niet minder waar is 'samen uit, samen thuis.' Houd het leuk voor elkaar zodat je in de toekomst samen op pad blijft gaan.