Gravelen is hot. Lekker op eigen houtje door op avontuur gaan. Toch gelden ook voor gravelbikers bepaalde regels. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst van onverharde paden kunt blijven genieten, hebben we de Gravel Code gelanceerd.
Gravelen is hot. Lekker op eigen houtje op avontuur gaan. Wie wil dit nu niet? Toch heb je bij fietsen over onverharde paden te maken met meerdere grondeigenaren, zoals natuurorganisaties en particulieren, met ieder hun eigen regels. “Waar mountainbikers veelal speciaal aangelegde singletracks volgen, zoekt de gravelbiker vaker een eigen weg,” zegt Bart van de Vossenberg van wielersportbond NTFU. “Dat levert af en toe ingewikkelde situaties op met andere recreanten.”
Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer en zelf enthousiast fietser, herkent dit: “Hoewel fietsers van harte welkom zijn in onze gebieden, wil dat niet zeggen dat je op ieder pad mag fietsen. Ook al beweert je GPS-toestel soms het tegendeel.”
Om te zorgen dat gravelaars ook in de toekomst van onverharde paden kunnen blijven genieten, hebben wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets de handen ineen geslagen en de Gravel Code gelanceerd.
De Gravel Code is een initiatief van wielersportbond NTFU, Fietssport, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets Magazine. Onder andere Gijs Bruinsma, Erwin Sikkens, Christiaan Warger en Rein Zwaan (Staatsbosbeheer) zetten zich actief om de Gravel Code te promoten.
Daarbij kan de Gravel Code op de steun van meer dan 56 organisaties uit de fiets-, recreatie- en natuursector rekenen. Ook zetten +5.100 gravelbikers hun handtekening onder onze Gravel Code en die teller loopt nog steeds door.
Als lid van de gravel community sta jij natuurlijk achter de Gravel Code. Signeer de Code en unlock legale gravelroutes van onze routemeester Gijs Bruinsma.
Zet je handtekeningHeb je vragen over het gedrag of het imago van gravelbikers? Neem dan contact op met Ellen Stoffels, communicatiemedewerker bij de NTFU.
Ellen Stoffels
Communicatiemedewerker
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van
Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep.
Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp '
Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.
Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.
Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.