Om mountainbikeroutes veiliger te maken, heeft wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan.
De kleurcodes maken het mountainbiken leuker én veiliger. Een mountainbiker kan beter inschatten of zijn of haar vaardigheden passen bij het niveau van de route. En het helpt de mounainbiker om stapsgewijs zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen en op die manier plezier in de sport te houden. Als je na verloop van tijd goed overweg kan op een blauwe route, kun je beter afwegen of je een rode route wil proberen. De mountainbiker moet zelf de afweging maken of hij/zij ervaren genoeg bent voor een lastig obstakel.
Net als op de skipistes, geeft een kleur de moeilijkheidsgraad van de mountainbikeroute aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Bovendien is groen ook nog eens geschikt voor specifiek gravelbikers. Deze video legt je alvast uit wat je kunt verwachten.
De NTFU streeft ernaar dat alle mountainbikeroutes in Nederland een kleurcode hebben. Routebureaus en trailcrews kunnen via de NTFU daarom hun mountainbikeroutes laten classificeren. Een onafhankelijke inspecteur beoordeelt dan het moeilijkheidsniveau van de routes: makkelijk (groen), gemiddeld (blauw), moeilijk (rood) of zeer moeilijk (zwart).
Vervolgens kent de NTFU de geadviseerde classificatie toe en stuurt de bebording voor de juiste kleurcodes toe. Samen met het routebureau of de trailcrew zorgt de NTFU ervoor dat mountainbikers geïnformeerd worden over de moeilijkheidsgraad.
Steeds meer mountainbikeroutes in Nederland hebben een kleurcode. Routebureaus als VisitBrabant, Routenetwerken Twente, terreineigenaren als Natuurmonumenten en organisaties als Sportservice Flevoland kiezen ervoor om hun mountainbikeroutes in één keer te laten classificeren. Ook vragen steeds meer trailcrews en terreineigenaren een classificatie bij de NTFU aan. Zo zorgen we er samen voor dat mountainbiken veiliger en leuker wordt.
Wil je jouw mountainbikeroute(s) laten classificeren of wil je meer weten over het kleurcodesysteem? De NTFU helpt je daar graag bij.
Lees meer
Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.
De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.
Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.
Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.
Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”
Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.