Nederland staat bekend om de grote hoeveelheid veilige fietspaden en deze infrastructuur. Inmiddels komen er steeds meer elektrische fietsen en speed pedelecs, en neemt ook het aantal sportieve engewone fietsen én andere voertuigen op het fietspad steeds toe. Het wordt drukker op het fietspad, maar ook op onverharde paden zoals in het bos. Op sommige plekken is de groei zo groot, dat de beschikbare ruimte voor fietsen en fietsers de beperkende factor wordt. De NTFU vindt het daarom belangrijk dat er voldoende ruimte is én blijft om veilig en met plezier te kunnen wielrennen, mountainbiken en gravelbiken.
Door de toenemende drukte in de openbare ruimte, maakt de NTFU zich hard voor voldoende aantrekkelijke en veilige paden, wegen en routes dichtbij huis. Dat doen we niet alleen, want behalve fietsers gebruiken ook veel andere sporters de openbare ruimte. Door samen te werken met andere buitensportbonden, fietsorganisaties, sportkoepel NOC*NSF, natuurbeheerders, terreineigenaren en de decentrale overheid zorgen we voor een uitnodigende, toegankelijke en veilige sportruimte.
De NTFU werkt samen met sportkoepel NOC*NSF en verschillende fiets- en wandelorganisaties om aandacht te vragen voor sporten in de openbare ruimte. Daarnaast is de NTFU steeds vaker een gesprekspartner voor terreineigenaren, natuurbeheerders en de decentrale overheid bij recreatieplannen en de ontwikkeling van nieuwe fietsinfrastructuur.
Daarnaast werkt de NTFU ook samen met de Fietsersbond, Fietsplatform en Wandelnet om bij de Provincies aandacht te vragen voor fietsen en wandelen. Uit onderzoek van de Fietsersbond bleek dat provinciebesturen fietsen en wandelen amper meenamen in hun plannen voor het landelijk gebied. Na de Provinciale Staten-verkiezingen 2023 maken provincies programma’s om de afspraken voor natuur, water en klimaat uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) uit te werken. Die plannen moesten vóór 1 juli ingeleverd zijn bij het Rijk.
Als het landelijk gebied meer opties biedt voor recreatie, kunnen wielrenners, mountainbikers, gravelbikers, wandelaars en toerfietsers dichter bij huis op pad. Fietsen en wandelen komt dan in de plaats van autotripjes naar drukke en kwetsbare natuurgebieden. Dat is niet alleen gezonder voor recreanten, maar ook beter voor het milieu. Op deze manier blijft het rustige karakter van natuurgebieden behouden en wordt de natuur beter beschermd.Lees hoe wij over verschillende onderwerpen zoals fietsinfrastructuur denken.
Lees meer
Neem voor meer informatie contact op met Team Belangenbehartiging. Zij nemen namens de NTFU deel aan de Alliantie Sportinfrastructuur bij NOC*NSF.
Team Belangenbehartiging
Belangenbehartiger
Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.
NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.
De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.