De manier waarop het mountainbiken en gravelbiken in Nederland geregeld is, is het resultaat van tientallen jaren van belangenbehartiging door groepen en individuen in het hele land. Sinds kort staan mountainbiken en gravelbiken helaas weer onder druk, onder andere door conflicten en frustaties tussen gebruikers van het bos en door natuurorganisaties die zich richten op de routes. Waar nodig, ondersteunt de NTFU trailcrews en wieler- en mountainbikeverenigingen daarom op te komen voor hun belangen.
Buiten bewegen, ontspannen en sporten is goed voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Helaas worden er op een aantal plekken in het land mountainbikeroutes en fietspaden voor gravelbikers afgesloten. De NTFU ziet dat een kleine groep belangenclubs via de rechter dit afdwingen. Ook de media die met enige regelmaat mountainbikers en gravelbikers in een negatief daglicht zetten, bepalen de publieke opinie. Sluiting van de fietsinfrastructuur treft sportieve fietsers zoals mountainbikers en gravelbikers hard. De openbare ruimte wordt afgesloten voor een specifieke groep fietsers. Terwijl iedereen welkom is in de natuur én het juist belangrijk is dat we naar buiten kunnen blijven gaan.
Afhankelijk van wat zich er lokaal afspeelt, ondersteunt de NTFU trailcrews, mountainbikeverenigingen en tochtorganisatoren met:
Weten hoe jouw trailcrew lokaal het verschil kan maken? In ons Kenniscentrum vind je een paar praktische tips.
Lees meerIn onder andere Nijmegen, Arnhem en Vledder hebben trailcrews, mountainbikeverenigingen en toertochtorganisaties de krachten gebundeld. Zij zijn de kartrekker als het gaat om de lokale belangenbehartiging, maar met ondersteuning van de NTFU zijn zij het gesprek aangegaan met de gemeente, Provincie en hebben ze mountainbikers en gravelbikers opgeroepen de clubs en mountainbikeroutes te steunen via een petitie, vrijwillige donatie om de juridische kosten te kunnen betalen en een vuist te maken tegen de sluiting van de routes.
Heb je plannen voor een nieuwe route en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of loop je juist tegen problemen op je route aan? Neem dan contact op met Troy Corsen, belangenbehartiger mountainbiken bij de NTFU.
Team Belangenbehartiging
Troy Corsen
Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken.
Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”
De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.