De NTFU heeft veel kennis in huis over het mountainbiken in Nederland. Om de kennis op peil te houden verzamelen en analyseren we bestaande onderzoeken. Zo nodig doen we aanvullend onderzoek. Op basis hiervan presenteren we een actuele inhoudelijke visie op het mountainbiken in Nederland en benoemen kansen en bedreigingen. Zo deed Track Landscapes in 2023 effect van mountainbikeroutes.
Nederland telt meer dan 260 bewegwijzerde mountainbikeroutes. De afgelopen jaren zijn er tientallen nieuwe routes aangelegd en bestaande routes vernieuwd. Er ontstaat ook steeds meer ophef over mountainbikeroutes. Bijvoorbeeld omdat mensen overlast ervaren van mountainbikers, niet goed begrijpen waarom er gemountainbiked wordt in een gebied of omdat natuurorganisaties eisen dat een mountainbikeroute sluit omdat deze schadelijk zouden zijn voor diersoorten in het gebied.
De NTFU vindt het belangrijk dat je kunt blijven sporten en bewegen in de natuur. Steeds meer mountainbikeroutes staan echter onder druk en worden - onterecht - afgesloten. De discussie over mountainbiken en mountainbikeroutes wordt vooral gevoerd op basis van emoties: feiten en cijfers over daadwerkelijk gebruik en het effect van een mountainbikeroute ontbreken. Daarom gaf in 2022 de NTFU aan Track Landscapes de opdracht om onderzoek te doen naar het effect van mountainbikeroutes.
Track Landscapes bracht in opdracht van de bond het effect van routes op fietsbewegingen in kaart. Daarvoor gebruikt het bureau data afkomstig uit de populaire fietsapp Strava. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse sportieve fietsers – waaronder veel mountainbikers – gebruikt Strava om fietsritten vast te leggen. In Nederland registreerden 675.000 unieke personen afgelopen jaar een rit via de fietsapp. Track Landscapes bracht tussen 2018 en 2022 het aantal fietsbewegingen op en rondom aangelegde mountainbikeroutes in kaart voor gebieden in Overijssel, Limburg en Gelderland.
We verzamelen, bundelen en delen cijfers over mountainbiken in Nederland.
Meer cijfers
Het dataonderzoek van Track Landscapes laat zien dat in bijna alle gebieden in Gelderland, Overijssel en Limburg waar mountainbikeroutes zijn aangelegd of vernieuwd er sprake is van een afname van gebruik van andere bospaden; het aantal ritten concentreerde zich op de nieuwe route. In gebieden waar routes niet nieuw of vernieuwd zijn, is geen afname van ritten buiten de routes te zien.
De NTFU vindt sluiting van routes dus een slecht idee, omdat ze juist een sturend effect hebben. “Als je routes verbiedt, dan zoeken mountainbikers hun eigen weg en fietsen ze in gebieden waar dat niet wenselijk is. Dat leidt tot meer overlast voor andere recreanten en is mogelijk schadelijk voor de natuur,” zegt Troy Corsen van de NTFU.
Met aantrekkelijke paden kun je mountainbikers juist verleiden de route te volgen. “Voorwaarde is dat paden voldoende uitdaging bieden en goed onderhouden zijn,” vertelt Corsen. “Fietsers zijn gek op slingerende singletracks, maar hebben over het algemeen een hekel aan modderige paden.”
De NTFU deelt de onderzoeksresultaten en inzichten met routebureaus, terreineigenaren en beleidsmakers, om ze beter te informeren over de effecten van mountainbikeroutes.
Heb je vragen over het onderzoek naar mountainbikeroutes of wil je de volledige rapportage ontvangen? Troy Corsen van de NTFU helpt je graag op weg.
Team Belangenbehartiging
Belangenbehartiger MTB
Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.
In
Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.
In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen.
In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.