Stuifduinen

Zandverstuivingen die door natuurbeheerders worden opgewekt met bomenkap en het weghalen van helm bedreigen fietspaden langs de kust.

Waarom is dit belangrijk

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploegen fietsers al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luidden begin 2023 de noodklok.

De stuifduinen ontstaan, omdat Moeder Natuur een handje geholpen wordt. Natuurbeheerders wekken de zandverstuivingen op door bomen te kapen, helmgras weg te halen en kerven te graven. Zo krijgt de wind vrij spel en ontstaan er stuifduinen. Ook op andere plekken in de duinen zijn plannen voor verstuiving. 

Zo verdwijnt uiteindelijk een belangrijk deel van de fietspaden. “Met minder routes en meer fietsers dreigt het filefietsen te worden, met gevolgen voor de veiligheid, natuur, klimaat, gezondheid én lokale economie”, aldus Ross Goorden van de Fietsersbond. 

Ook de NTFU maakt zich zorgen. Niet alleen wordt het fietsgebied voor wielerclubs, toertochten en fietsers een stuk kleiner, “drukte maakt het er zeker niet veiliger op”, zegt Myron ter Haar van de NTFU. “Nog een reden dus voor de Provincie om een goed alternatief te creëren in plaats van het fietsnetwerk te halveren.”

Wat we doen

De NTFU vindt het belangrijk dat je kunt blijven fietsen door de Noord-Hollandse duinen. Dat geldt voor wielrenners, strandrijders en mountainbikers uit Noord-Holland, maar net zo goed voor alle fietsers. Veel fietsers buiten Noord-Holland en zelfs buiten Nederland komen speciaal voor de duinen. Het fietspad tussen Bergen en Schoorl hoort namelijk bij de Langeafstand Fietsroute (LF) Kustroute, het Nederlandse deel van de EuroVelo 12 North Sea Cycle Route en het regionale fietsknooppuntennetwerk.

  • We spreken ons uit tegen afsluiting van de fietspaden en roepen duinbeheerders op de paden toegankelijk te houden. Om de boodschap kracht bij te zetten, is Fietsplatform een petitie gestart die tot nu toe door 3.700 mensen getekend is.
  • De organisaties pleiten voor een oplossing waarbij fietsers juist van de natuur kunnen blijven genieten, in plaats van er door verbannen worden. In een gezamenlijke brief met het Fietsplatform, de ANWB, en Fietsersbond Bergen hebben we onze zorgen gedeeld met de provincie. In antwoord op de brief volgde een overleg op het provinciehuis in Noord-Holland met o.a. gedeputeerde Rommel.

Wat hebben we bereikt

Naar aanleiding van het gesprek wordt bekeken of het fietsnetwerk in de natuurbeheerplanner kan worden opgenomen. Daarnaast werken Provincie ambtenaren van diverse disciplines aan een langetermijnvisie voor de duinen. Toegezegd is dat we daar op kunnen reageren, zodra deze binnen de provincie is geaccordeerd.

Met wie werken we samen

De NTFU zet zich samen met de Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet en ANWB in voor het vrij houden van de fietspaden in duingebieden.