Zandverstuivingen die door natuurbeheerders worden opgewekt met bomenkap en het weghalen van helm bedreigen fietspaden langs de kust.
Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploegen fietsers al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luidden begin 2023 de noodklok.
De stuifduinen ontstaan, omdat Moeder Natuur een handje geholpen wordt. Natuurbeheerders wekken de zandverstuivingen op door bomen te kapen, helmgras weg te halen en kerven te graven. Zo krijgt de wind vrij spel en ontstaan er stuifduinen. Ook op andere plekken in de duinen zijn plannen voor verstuiving. Zo verdwijnt uiteindelijk een belangrijk deel van de fietspaden.
In de nieuwe concept-beheernota 2025-2035 van PWN, verantwoordelijk voor het beheer van grote delen van de duinen, ontbreekt ook nog eens een duidelijke visie op het behoud van het fietspadennetwerk. De Fietsersbond maakt zich, samen met ANWB, Fietsplatform en wielersportbond NTFU, ernstig zorgen over dit gebrek aan toekomstbestendige maatregelen.
Hoewel er op sommige plekken, zoals de Blijdensteinsweg in Bergen, stappen worden gezet, blijft een bredere aanpak uit. “Zonder actie wordt recreatief fietsen in de duinen in de toekomst onmogelijk,” waarschuwt Ross Goorden, beleidsadviseur van de Fietsersbond.
Ook de NTFU maakt zich zorgen. Niet alleen wordt het fietsgebied voor wielerclubs, toertochten en fietsers een stuk kleiner, drukte maakt het er zeker niet veiliger op. Nog een reden dus voor PWN en de Provincie om een goed alternatief te creëren in plaats van het fietsnetwerk te halveren.
De NTFU vindt het belangrijk dat je kunt blijven fietsen door de Noord-Hollandse duinen. Dat geldt voor wielrenners, strandrijders en mountainbikers uit Noord-Holland, maar net zo goed voor alle fietsers. Veel fietsers buiten Noord-Holland en zelfs buiten Nederland komen speciaal voor de duinen. Het fietspad tussen Bergen en Schoorl hoort namelijk bij de Langeafstand Fietsroute (LF) Kustroute, het Nederlandse deel van de EuroVelo 12 North Sea Cycle Route en het regionale fietsknooppuntennetwerk.
De Fietsersbond maakt zich, samen met ANWB, Fietsplatform en wielersportbond NTFU, ernstig zorgen over dit gebrek aan toekomstbestendige maatregelen. Hoewel er op sommige plekken, zoals de Blijdensteinsweg in Bergen, stappen worden gezet, blijft een bredere aanpak uit. “Zonder actie wordt recreatief fietsen in de duinen in de toekomst onmogelijk,” waarschuwt Ross Goorden, beleidsadviseur van de Fietsersbond.
Met een geslaagde actiedag op 18 november en een goed ondertekende petitie, kijken de organisaties ernaar uit dat Provinciale Staten het juiste besluite zal nemen.
De NTFU zet zich samen met de Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet en ANWB in voor het vrij houden van de fietspaden in duingebieden.