Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. Organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

De routes in onder andere Noord-Holland, het Rijk van Nijmegen, Vledder en op de Sallandse Heuvelrug hebben er helaas mee te maken: juridische procedures. Mensen die tegen de mountainbikeroute zijn, laten bij de gemeente of Provincie weten dat zij het niet eens zijn met de route. Ze maken bezwaar tegen vergunningen, vragen om handhaving of dwingen maatregelen af via de rechtbank.

Politiek luidt noodklok

In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok over de doorgeslagen juridische aanpak van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug. Het CDA Hellendoorn en CDA Rijssen-Holten schrijven op hun website: “De overheid raakt verstrikt in wetgeving in plaats van te zoeken naar harmonie en een juiste balans tussen de belangen. Het wetboek regeert. Dit is een ongewenste juridische cultuur waarbij direct rechtszaken worden aangespannen."

De Twentse CDA-fractie is ook bang dat als eenmaal de rechter een streep zet door de mountainbikeroute, straks de hele Heuvelrug afgesloten wordt, dus ook voor wandelaars, fietsers en ruiters. De CDA-fractie vraagt alle partijen daarom ook nu met elkaar te overleggen: “In het Nationaal Park werken veel organisaties en vrijwilligers al jaren goed samen. In deze omgeving regelen we het met elkaar.”

Ook de Hellendoornse raad maakt gezamenlijk een vuist tegen afsluiting van de mountainbikeroute. De mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug moeten openblijven, vinden zij. Zij roepen in hun motie het college op om samen met buurgemeente Rijssen-Holten, provincie Overijssel, wielerclubs, natuurorganisaties en de Stichting NatuurAlert Nederland te zoeken naar mogelijkheden om uit de huidige patstelling te komen.

Lees ook: FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

NTFU zit regelmatig aan tafel

De NTFU sluit zich bij die oproep aan. De wielersportbond is de belangenbehartiger voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners en zit zelf ook regelmatig aan tafel. Zij zien dat mountainbikeroutes juist in goede afstemming met gemeenten, natuurorganisaties, terreinbeheerders, routebureaus, omwonenden en met hulp van vele vrijwilligers wordt aangelegd. Tegenstanders van de routes horen ook bij die gesprekken, zodat je alle belangen kunt meenemen. 

De NTFU praat al regelmatig met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, deelt kennis met routebureaus en ondersteunt de vrijwilligers die continue aan de mountainbikeroutes werken, in goede én in slechte tijden. Behalve kennis en advies over routes, helpt de bond ook als dat nodig is met de lokale belangenbehartiging. Een externe MTB-expertgroep, die bestaat uit routebouwers, ervaren mountainbikers, doorgewinterde vrijwilligers en trainers en instructeurs, zorgt voor al die kennis over en ervaring met de sport.

Lees ook: Nieuwe recreatiezonering Veluwe: wat zijn de gevolgen voor fietsers?

Ondersteuning voor onderhoudsgroepen

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de route? Zijn er gebieden in jouw regio waar ook projecten zijn (of opgestart worden) die betrekking hebben op het beperken van de toegang voor recreatie (dus ook mountainbiken)? Neem contact op met Troy Corsen, zodat we ook in die gebieden de belangen voor het mountainbiken kunnen behartigen: belangenbehartiging@ntfu.nl.

Lees ook: Zo organiseer je een werkbezoek voor raadsleden
 

Misschien ook interessant...

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems lanceren Trailfund voor mountainbikeroutes

Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.