De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.
De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.
Maatregelen die gevolgen hebben voor de sport:
Sportlocaties zowel binnen en buiten moeten tussen 17.00 en 05.00 uur de deuren sluiten.
De 1,5-meter-maatregel geldt ook weer, ook op locaties waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt.
Iedereen vanaf 18 jaar en ouder heeft een coronatoegangsbewijs nodig bij in binnensportlocaties. Op andere locaties, zoals de horeca en bij evenementen, is een toegangsbewijs nodig vanaf 13 jaar.
Ook op locaties waar een coronatoegangsbewijs gevraagd wordt, is het dragen van een mondmasker verplicht. Op plaatsen waar je een vaste zitplaats hebt - bijvoorbeeld in de horeca - hoef je het mondmasker te dragen als je je verplaatst, bijvoorbeeld naar het toilet.
Zorg dat je een toegangsbewijs en een mondmasker op zak hebt, als je onderweg wilt stoppen voor koffie of warme chocolademelk of als je meedoet aan een toertocht.
Denk voor vertrek na over je groepsgrootte. Kun je onderweg andere weggebruikers de ruimte geven? Denk bijvoorbeeld na over:
Heb je een of meerdere keren ja moeten antwoorden? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo zorg je ervoor dat je anderen de ruimte kunt geven als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt.
Lees ook: Afstand houden tot anderen lastig? Welnee! Met deze 9 tips ga je veilig en verantwoord op weg.
Rijd je in de winter ‘s avonds als groep? Afgezien van het feit dat iedereen goede fietsverlichting heeft, houd er rekening mee dat er een maximale groepsgrootte van 4 personen geldt als je ná 17.00 uur buiten sport.
Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.
De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.
De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.
Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.
Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.
Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.