Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.

Mountainbiken en gravelbiken over de Veluwe, terwijl dit unieke gebied ook beschermd moet worden. Het gaat hand in hand, maar begint op sommige plekken ook te knellen.

Er is veel óver gesproken, maar te weinig met elkaar bésproken. Bij het werkbezoek op de Veluwe, georganiseerd door wielersportbond NTFU, kregen gedeputeerde Harold Zoet (Natuur Gelderland), wethouder Sunita Biharie (Sport Apeldoorn) en meer dan dertig beleidsadviseurs, rentmeesters, bos- en natuurbeschermers, ondernemers, verenigingen en bedrijven uit de fietsbranche een kijkje in de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.
 

Op het juiste pad

Tijdens presentaties van onder ander fietsburgemeester Maarten Tjallingii en mountainbikeverenigingen en vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen, werd zichtbaar hoe mountainbikers en gravelbikers meedenken en helpen bij natuurbehoud. 

Natuurbeheerders werken nauw samen met mountainbikers. Zo ontwerpen ze samen de mountainbikepaden. Door te kijken waar en hoe die paden gelegd worden, worden mountainbikers weggeleid van kwetsbare natuur. De routes houden mountainbikers ook nog eens op het juiste pad.

Steeds meer onderhoudsgroepen investeren ook in elektrisch gereedschap om de routes te onderhouden. Daarmee verminderen ze de belasting op het milieu en voorkomen ze geluidsoverlast voor dieren en andere gebruikers. 

“Deze groep fietsers laat zien zorgen te hebben over de natuur en de zorgen van anderen serieus te nemen”, reageert Adriaan van der Linden van Leisure Lands bijvoorbeeld op de praktijkvoorbeelden. 
 

Hulp bij natuurherstel

Dat het mountainbikers uitsluitend te doen is om te fietsen, werd duidelijk aan de hand van de natuurprojecten waar mountainbikers actief aan bijdragen. Veel mountainbikers zijn zich bewust van het groene decor waarin ze te gast zijn en helpen graag dit in stand te houden.

Op de Veluwe helpen mountainbikegroepen daarom met het herstel van bijvoorbeeld natuurlijke waterstromen door hun paden aan te passen. Ook ondersteunen ze het behoud van zeldzame plantensoorten door fietspaden buiten kwetsbare gebieden te houden.

Ook houden mountainbikers regelmatig opruimacties in het bos en langs de paden om afval en zwerfvuil te verwijderen.

Al jarenlang onderstreept de groep bosfietsers de afspraken van de Buitencode. Vijf simpele regels die bosfietsers, wandelaars, ruiters en sportvissers met elkaar maken om met z’n allen van de natuur te genieten

(tekst gaat verder onder de foto)

 Gedeputeerde Zoet ontvangt de Buitencode uit handen van Marina van Dijk, belangenbehartiger bij de NTFU.

Roep om gezamenlijke aanpak


Gedeputeerde Harold Zoet was duidelijk onder de indruk van de wil en inzet van de mountainbikers en gravelbikers. “Met elkaar moeten we de natuur op orde brengen, om Nederland van het slot te halen. Dat doen we niet door gebieden en paden af te sluiten voor bosfietsers. Dat doen we wel door samen te werken. Met elkaar naar oplossingen zoeken om de balans te vinden in wat wel en niet kan.”

Tijdens het werkbezoek klonk dan de oproep om snel tot een gezamenlijke aanpak te komen. Wielersportbond NTFU pleit ook voor meer samenwerking en een betere coördinatie. “Dat mountainbikers en gravelbikers gezien worden als een groep die wil bijdragen aan de natuur, is een belangrijke stap. Met elkaar kunnen we zoveel meer betekenen voor de Veluwe en iedereen die van dit gebied houdt”, laat Marina van Dijk namens de wielersportbond weten.

Om zelf te ervaren hoe je op een gravelbike of mountainbike de Veluwe beleeft, sloten de deelnemers met een fietstocht het werkbezoek van de NTFU af.

Misschien ook interessant...

Sociale Veiligheid

NTFU lanceert Meldpunt Veilige Sport

De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2025

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Wil je beginnende fietsers op weg helpen? Meld je dan aan als Start2Bike startlocatie!

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd. 

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden. 

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Meer ruimte voor de fiets

Nijmegen verwelkomt gravelbikers en mountainbikers

De gemeente Nijmegen heeft een nieuwe bosbeheervisie voor de Vier Perken, Mariënbosch en Westermeerdijk. Daarin blijven de meeste routes en paden open voor de gravelbiker. Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input aan voor de plannen van de gemeente.

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.