De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt niet elke wielersporters zich welkom in de sport. Zo worden fietsers met een maatje meer niet door iedereen serieus genomen. Net als mensen met een goedkope fiets en kleding.
Het gebeurt vaak onbewust, verbaal of non-verbaal of het zit door bepaalde gewoonten vast in onze fietssport. Opmerkingen of vooroordelen over ons gewicht, materiaal, niveau of onze afkomst die afwijken van de ‘norm’.
Vaak lijkt het onschuldig, maar toch raakt het de mensen die het aangaat. Er iets van zeggen doen we meestal niet. Ook als we vinden dat het niet oké is wat je hoort of ziet gebeuren. “Laat maar, het is nu al te laat”, bang voor een ongemakkelijke situatie óf niet bewust zijn van hetgeen wat er wordt gezegd.
Je eerste fiets is meestal een instapmodel. Net als kleding, een helm en schoenen. De meeste mensen geven gewoonweg niet een fortuin uit aan hun eerste fiets en bijbehorend materiaal. Toch krijgen sporters die net beginnen met de fietssport of niet genoeg middelen of mogelijkheden hebben om het nieuwste materiaal te kopen, te maken met negatieve grappen over hun materiaal.
De fietssport is nog steeds een overwegend 'witte' sport. Dat betekent niet dat er helemaal géén wielrenners, mountainbikers of gravelbikers zijn met een andere huidskleur. Ze zijn er wel, maar fietssporters die er anders uitzien vanwege hun huidskleur, krijgen wel te maken met stereotype opmerkingen, vragen of zelfs vervelende grappen.
De NTFU startte de campagne 'Woorden raken. Ook die van jou' in 2023. Daarbij sluit de bond aan bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond, die in 2022 het initiatief startte. Naar aanleiding van onderstaande drie video's, reageerden fietsers dat zij zich herkenden in deze situaties terwijl andere fietsers lieten weten aan het denken gezet waren.
Ervaar of signaleer jij ongewenst gedrag binnen de fietssport of jouw vereniging en wil je hier melding van doen? Neem dan contact op met de vertrouwenscontactpersonen van de NTFU of chat (anoniem) met Fier. Zij gaan uiterst vertrouwelijk om met alle ervaringen en informatie die ze binnenkrijgen.
Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.
Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.
Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.
Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.
Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.
We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.
De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten. De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van
Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.