De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt niet elke wielersporters zich welkom in de sport. Zo worden fietsers met een maatje meer niet door iedereen serieus genomen. Net als mensen met een goedkope fiets en kleding.
Het gebeurt vaak onbewust, verbaal of non-verbaal of het zit door bepaalde gewoonten vast in onze fietssport. Opmerkingen of vooroordelen over ons gewicht, materiaal, niveau of onze afkomst die afwijken van de ‘norm’.
Vaak lijkt het onschuldig, maar toch raakt het de mensen die het aangaat. Er iets van zeggen doen we meestal niet. Ook als we vinden dat het niet oké is wat je hoort of ziet gebeuren. “Laat maar, het is nu al te laat”, bang voor een ongemakkelijke situatie óf niet bewust zijn van hetgeen wat er wordt gezegd.
Je eerste fiets is meestal een instapmodel. Net als kleding, een helm en schoenen. De meeste mensen geven gewoonweg niet een fortuin uit aan hun eerste fiets en bijbehorend materiaal. Toch krijgen sporters die net beginnen met de fietssport of niet genoeg middelen of mogelijkheden hebben om het nieuwste materiaal te kopen, te maken met negatieve grappen over hun materiaal.
De fietssport is nog steeds een overwegend 'witte' sport. Dat betekent niet dat er helemaal géén wielrenners, mountainbikers of gravelbikers zijn met een andere huidskleur. Ze zijn er wel, maar fietssporters die er anders uitzien vanwege hun huidskleur, krijgen wel te maken met stereotype opmerkingen, vragen of zelfs vervelende grappen.
De NTFU startte de campagne 'Woorden raken. Ook die van jou' in 2023. Daarbij sluit de bond aan bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond, die in 2022 het initiatief startte. Naar aanleiding van onderstaande drie video's, reageerden fietsers dat zij zich herkenden in deze situaties terwijl andere fietsers lieten weten aan het denken gezet waren.
Ervaar of signaleer jij ongewenst gedrag binnen de fietssport of jouw vereniging en wil je hier melding van doen? Neem dan contact op met de vertrouwenscontactpersonen van de NTFU of chat (anoniem) met Fier. Zij gaan uiterst vertrouwelijk om met alle ervaringen en informatie die ze binnenkrijgen.
De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten. De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.
‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.
Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.
Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.
Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Het
Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”
Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.
Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.
Bij