6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd?  Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

1. Houd contact met je leden en communiceer met ze

Het is belangrijk vaak wat van je te laten horen richting je leden. Stuur regelmatig een nieuwsbrief of plaats berichten op sociale media. Het is leuk als dit berichten zijn waar je leden ook op kunnen reageren. Vraag ze bijvoorbeeld welke mooie routes ze dit weekend hebben gefietst. Vraag bijvoorbeeld ook via Google Forms een aantal zaken uit bij je leden. Zo krijg je een beeld van hoe het gaat met iedereen. Vraag bijvoorbeeld aan je leden welke activiteiten ze graag op de clubkalender willen zien. 

2. Betrek je leden bij de organisatie van activiteiten

Wanneer de leden vragen of er een activiteit georganiseerd kan worden, denk dan niet meteen: hoe doe ik dat? Denk juist: wie kan dat voor mij doen? Zo ontlast je jezelf als bestuur, maar betrek je vooral je leden bij de vereniging. 

3. Zorg dat je snel kunt schakelen als er veranderingen zijn

Maak een actieplan voor als de coronamaatregelen verder versoepelen en je vereniging meer mogelijkheden krijgt. Uiteraard rekening houdend met de dan geldende maatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Regeren is vooruitzien: dus zorg dat je er klaar voor bent! Denk aan:

  • Hoe pak je clubritten weer op?
  • Hoe vang je nieuwe leden op?
  • Zijn er voldoende trainers en wegkapiteins om trainingen en clubritten vlot op te pakken?
  • Welke vrijwilligers zijn beschikbaar, voor als je je toertocht weer mag organiseren? 
  • Bedenk een leuke startactiviteit.

Maak verschillende actieplannen: 

  • Voor leden die je vaak spreekt. 
  • Voor de leden die deze coronaperiode ‘onzichtbaar’ waren.
  • Voor nieuwe en potentiële leden. 

4. Durf te twijfelen en betrek je leden hierbij

Er komen veel vragen op je af als bestuurder, in deze lastige tijd al helemaal. Twijfel je ergens over? Durf aan je leden aan te geven dat je het antwoord even niet weet. Door je kwetsbaar op te stellen, staan wellicht leden op om je te helpen en met jullie als bestuur mee te denken. 

5. Zie deze coronaperiode als een kans voor je vereniging

Als lid besef je in deze tijd pas wat je (hebt ge)mist. Nu je niet met je clubleden op pad kunt, merk je pas hoe mooi het verenigingsleven is. Belangrijk dus om als bestuur na te blijven denken hoe je de binding houdt en weer snel oppakt. Deze coronaperiode is bovendien een mooie kans om aan potentiële leden te laten zien hoe leuk het is om bij jullie vereniging te fietsen. 

6. Volg de training 'Een warm welkom op de club'

Begin september 2020 starten we met de training ‘Een warm welkom op jouw club in 4 stappen’. Gedurende vier weken nemen we je stap voor stap mee om meer grip te krijgen op ledenwerving en ledenbehoud. Je leest er hier meer over. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl en je wordt zo snel mogelijk geïnformeerd zodra de inschrijving start.

Misschien ook interessant...

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Benieuwd wat Start2Bike voor jouw vereniging kan betekenen?

Het Start2Bike-programma is een mooie manier om beginnende wielersporters uit de omgeving te leren kennen én ze bekend te maken met het aanbod van jouw vereniging. Is jouw vereniging nog niet zo bekend met de mogelijkheden van Start2Bike en wil je weten wat Start2Bike nog meer voor jouw vereniging kan betekenen? Kom dan naar de online informatiebijeenkomst op 19 januari

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd. 

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af

Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.

Top 10 Recreatief fietsen

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.

Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.