Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl
Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stuk.
Ondanks het feit dat er tijdens het sporten al een tijd geen 1,5 meter afstand meer hoefde te worden gehouden, vervalt de 1,5 meter maatregel nu ook vóór en ná het sporten.
Vanaf 25 september 2021 is het mogelijk toegang tot horeca te krijgen met een coronatoegangsbewijs. Voor de sport zijn er een aantal uitzonderingen hierin. Zo is het mogelijk om in een deel van de multifunctionele locatie, de daarin aanwezige horeca af te scheiden van de rest van de ruimte, zodat de rest van de multifunctionele locatie gebruikt kan worden ook zonder coronatoegangsbewijs. Dat geldt ook voor de sportkantine waar sprake is van een multifunctionele indeling. Belangrijk hierbij is dat er een duidelijk afgescheiden gedeelte voor de horeca daarbinnen zichtbaar moet zijn met bijv. een lint, tape of een plantenbak.
Wanneer er wel CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig is:
Wanneer er geen CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig is:
Bij evenementen zoals festivals, optredens en feesten is per 25 september het coronatoegangsbewijs nodig. Of jouw toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld, als je rondom de tocht ook live muziek, entertainment en horeca op start-, rust- en/of finishlocatie aanbiedt. Neem daarom altijd eerst contact op met je gemeente(n): zij bepalen of je tocht - al dan niet met een evementenkarakter - kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden. Lees hier meer over het organiseren van toertochten in coronatijd.
Het is weer mogelijk om bijeenkomsten zoals de Algemene Ledenvergadering te organiseren op locatie. Of het coronatoegangsbewijs gehanteerd dient te worden, is afhankelijk van de locatie waar de bijeenkomst wordt gehouden. Bekijk voor de regels hieromtrent de uitzondering voor sportkantines en clubhuizen hierboven.
Ondanks enkele regels verdwijnen, blijven veel basisregels van kracht:
Heb je andere vragen? Het team Verenigingsondersteuning staat daarom voor je klaar. Stuur je vraag via verenigingen@ntfu.nl naar verenigingsondersteuners Caroline, Luuk en Jos. Of bel 0318-581300 (ma-do van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur). Zij helpen je graag verder!
Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.
De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”
De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.
Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.
Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.
De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.
Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.
Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.