In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden.
Inmiddels hebben al 100.000 fietsers een account op Fietssport.nl en is de app al meer dan 35.000 keer gedownload. Deze grote groep fietsers brengen we regelmatig in contact met het aanbod van de NTFU-verenigingen. Zo maakten we mensen met ‘Welkom op de club’ enthousiast voor een clublidmaatschap én wordt onze online kalender jaarlijks meer dan 1 miljoen keer geraadpleegd.
Ondanks het succes van Fietssport maken nog niet alle clubleden gebruik van de voordelen van Fietssport. Hier kunnen we de hulp van de verenigingen goed bij gebruiken.
Voordelen benoemen op de clubsite
44% van de verenigingsleden weet niet precies wat het lidmaatschap bij de NTFU inhoudt. Verwijs op je website, social media of in je nieuwsbrief naar de voordelen van het lidmaatschap op Fietssport.nl. Daar lezen je leden meer over de verzekering, toertochten, Fietssport Magazine en acties via partners.
Vertel je leden over het gratis Fietssport account
Verenigingsleden krijgen tot 3 euro korting op deelname aan toertochten en kunnen snel inschrijven via Scan & Go. Om deze digitale ledenpas te activeren, kunnen jouw leden een gratis Fietssport PLUS-account aanmaken op www.fietssport.nl/ntfu.
Communiceer de Fietssport-korting op je evenementen
De meeste toertochten geven duidelijk aan hoe hoog het inschrijfgeld is en dat NTFU-leden korting krijgen. Dat leden die korting via hun Scan & Go code op Fietssport krijgen, is lang niet altijd duidelijk. Daarom vragen we je dit als volgt te communiceren: “Korting NTFU- en Fietssport-leden”.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.
Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.
Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!
Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.
Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.
Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast.
De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.
Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Het