Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Foto: ROVZ

De leden van FTC Terneuzen, TC Walcheren, TC Theo Middelkamp en TC Middelburg volgden samen de cursus tot wegkapitein. “Kleinere verenigingen met bijvoorbeeld 25 tot 75 leden hebben soms niet voldoende deelnemers voor de cursus. Maar ze willen wel graag met een wegkapitein op pad”, legt Ellen Dobbelaar, contactpersoon binnen de NTFU voor de Zeeuwse clubs. “Vandaar dat in Zeeland een aantal clubs elkaar heeft opgezocht. De ene vereniging had één à twee leden, de ander had er vier: samen genoeg om een cursus Wegkapitein te volgen.” 

ROVZ draagt bij

Bijkomend voordeel: de kosten kun je delen. “De cursus kost 250 euro exclusief reiskosten en btw”, laat Ellen weten. Ongeacht hoeveel verenigingen er meedoen”. “Die kun je dus verdelen onder het aantal verenigingen.”

In Zeeland hoefden de verenigingen zich geen zorgen te maken om de kosten. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) nam deze voor haar rekening. “Verkeers- en gedragsregels zijn belangrijk voor veilige deelname aan het verkeer. Hier bewust mee omgaan en rekening houden met elkaar zorgt naast veiligheid ook voor een goede verstandhouding met medeweggebruikers. Daarom ondersteunen wij deze actie graag”, aldus Harry van der Maas, gedeputeerde Verkeersveiligheid en voorzitter van het ROVZ. 

Vooralsnog is Zeeland de enige provincie waar het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid de cursus Wegkapitein vergoedt. “Andere mogelijkheid is het Sportakkoord. De verenigingsondersteuners bij de NTFU kunnen je helpen bij de aanvraag”, aldus Ellen. 

Beter beeld van wielrenners 

Eerder volgden ook TC Breskens en Freewheel ’79 uit Schoondijke samen de cursus. “In Zeeuws-Vlaanderen komen de clubs elkaar regelmatig onderweg tegen. Handig dus dat we van elkaar weten hoe we in een groep rijden. Maar ook dat we als Zeeuwse wielerverenigingen gezamenlijk laten zien dat wielrenners veilig en verantwoord rijden”, laat Jens Gruson, voorzitter bij TC Breskens weten.

Dat besef is er veel meer dankzij de cursus wegkapitein. “Vooral de bewustwording van je eigen gedrag. Hoe komt het over bij een ander. Je denkt dat je verkeersveilig bezig bent maar dat kan achteraf wel eens meevallen in de ogen van een ander.”

Misschien ook interessant...

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden.