Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.
Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.
Foto: ROVZ
De leden van FTC Terneuzen, TC Walcheren, TC Theo Middelkamp en TC Middelburg volgden samen de cursus tot wegkapitein. “Kleinere verenigingen met bijvoorbeeld 25 tot 75 leden hebben soms niet voldoende deelnemers voor de cursus. Maar ze willen wel graag met een wegkapitein op pad”, legt Ellen Dobbelaar, contactpersoon binnen de NTFU voor de Zeeuwse clubs. “Vandaar dat in Zeeland een aantal clubs elkaar heeft opgezocht. De ene vereniging had één à twee leden, de ander had er vier: samen genoeg om een cursus Wegkapitein te volgen.”
Bijkomend voordeel: de kosten kun je delen. “De cursus kost 250 euro exclusief reiskosten en btw”, laat Ellen weten. Ongeacht hoeveel verenigingen er meedoen”. “Die kun je dus verdelen onder het aantal verenigingen.”
In Zeeland hoefden de verenigingen zich geen zorgen te maken om de kosten. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) nam deze voor haar rekening. “Verkeers- en gedragsregels zijn belangrijk voor veilige deelname aan het verkeer. Hier bewust mee omgaan en rekening houden met elkaar zorgt naast veiligheid ook voor een goede verstandhouding met medeweggebruikers. Daarom ondersteunen wij deze actie graag”, aldus Harry van der Maas, gedeputeerde Verkeersveiligheid en voorzitter van het ROVZ.
Vooralsnog is Zeeland de enige provincie waar het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid de cursus Wegkapitein vergoedt. “Andere mogelijkheid is het Sportakkoord. De verenigingsondersteuners bij de NTFU kunnen je helpen bij de aanvraag”, aldus Ellen.
Eerder volgden ook TC Breskens en Freewheel ’79 uit Schoondijke samen de cursus. “In Zeeuws-Vlaanderen komen de clubs elkaar regelmatig onderweg tegen. Handig dus dat we van elkaar weten hoe we in een groep rijden. Maar ook dat we als Zeeuwse wielerverenigingen gezamenlijk laten zien dat wielrenners veilig en verantwoord rijden”, laat Jens Gruson, voorzitter bij TC Breskens weten.
Dat besef is er veel meer dankzij de cursus wegkapitein. “Vooral de bewustwording van je eigen gedrag. Hoe komt het over bij een ander. Je denkt dat je verkeersveilig bezig bent maar dat kan achteraf wel eens meevallen in de ogen van een ander.”
Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.
Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.
Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden!
De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt niet elke wielersporters zich welkom in de sport. Zo worden fietsers met een maatje meer niet door iedereen serieus genomen. Net als mensen met een goedkope fiets en kleding.
De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.
Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.
Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.
Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.
‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.
Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.