In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Bert Veld en Hans Hagen, oud-secretarissen NTFU, vertellen wat Constant van Waterschoot voor de NTFU heeft betekend.

Met geen mogelijkheid kunnen wij beschrijven hoe groot de betekenis van Constant van Waterschoot is geweest voor de NTFU. Als we aan de NTFU denken in haar huidige vorm, dan kunnen we niet heen om deze markante voorzitter uit de jaren tachtig.

Op grond van zijn grote betrokkenheid in de voorafgaande vergaderingen, zijn kennis van zaken en zijn onmiskenbare autoriteit is aan de districtsvertegenwoordiger van District Zeeland, de heer Van Waterschoot, gevraagd om zitting te nemen in het bestuur.

Onder zijn voorzitterschap werden de districten van de Unie met regelmaat bezocht door Hoofdbestuursleden om vooral uit te dragen dat de verenigingen voor de Unie van groot belang waren. Constant kon juist in die contacten zijn mooie persoonlijke eigenschappen kwijt: hij sprak de taal van de toerfietsers, van Limburg tot Groningen (letterlijk), net zo vanzelfsprekend als de Haagse taal. In het land bleek hij met bijzonder uiteenlopende karakters op gelijke voet te kunnen spreken en daarmee het belang van de Unie te kunnen dienen, namelijk de eenheid van de Unie in het belang van toerfietsend Nederland.

Een belangrijke interne aangelegenheid was het opstellen van een Nationaal Toersport Reglement. De NRTU moest een betrouwbare gesprekspartner worden, reden waarom nationale en internationale relaties, deels opnieuw, werden opgebouwd. Daarvoor was veel inzet en vindingrijkheid nodig. Daarvoor was een goed werkend bestuur nodig, maar Constant heeft daar zeker persoonlijk hard aangetrokken en op bezielende wijze sturing gegeven aan het geheel.

Constant wilde de verenigingen sterker aan de Unie binden door vanuit de landelijke organisatie aandacht te geven aan de activiteiten. Hij was een voortrekker bij de totstandkoming van het Fietsevenementen Programma, het jaarlijkse toerboek dat toen in schriftelijke vorm aan alle toerfietskaarthouders werd uitgereikt. De toerfietskaart werd uitgereikt aan alle fietsende leden van de toerfietsverenigingen met daaraan gekoppeld een basale verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid bij fietsongelukken, ook onderling.

Een ander groot streven van Constant was het ombouwen van de Rijwieltoerist, de periodieke uitgave van het wielerblad van de Unie, naar een echt Unieblad, dat aan iedere toerfietskaarthouder zou moeten worden toegestuurd. Dat waren revolutionaire ontwikkelingen in die tijd en de totstandkoming van deze veranderingen hebben wel wat voeten in de aarde gehad. Maar uiteindelijk heeft het Bestuur onder leiding van Constant dit met instemming van de Unieraad gerealiseerd.

Een bijkomend effect was dat de Unieraadsvergaderingen weer goed werden bezocht, zeer levendig waren en dat onder de strakke leiding van de voorzitter bijzonder constructief vergaderd werd. Er was weer wat te beslissen en de discussies werden met open vizier gevoerd.

Organisatorisch werden de verenigingen ook meer bij de Unie betrokken. Er werden commissies gevormd, waarin fietsers uit het land werden opgenomen vanwege hun praktische en soms ook hun theoretische kennis van zaken. Maar, zei de voorzitter, geen commissie zonder een Hoofdbestuurslid. Die directe lijn was essentieel. Ook de redactiecommissie van het Unieblad kreeg in Constant een eindredacteur. Hij stelde dat een uitgave van de Unie nimmer een ander geluid mocht uitdragen dan het geluid in het belang van de Unie. De wens van de voorzitter dat iedere fietser het Unieblad zou moeten ontvangen is gerealiseerd. Het Toerfiets Magazine was geboren, als basis voor het huidige blad Fietssport.

De statuten werden aangepakt, de Rijwiel Toer Unie werd de Nederlandse Toer Fiets Unie, de verenigingen kregen een betere vertegenwoordiging door een gewogen stemming met als basis dat grote verenigingen meer stemmen kregen dan de kleinere. Het sportieve toerfietsen werd versterkt, het recreatieve fietsen gestimuleerd, o.a. middels de fietsvierdaagsen. Enzovoort. De organisatie was nooit af.

Een markant en integer bestuurder is ons ontvallen. De NTFU is hem veel dank verschuldigd. We herdenken hem dan ook met ere. 

Misschien ook interessant...

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend. 

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.