De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.
De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om gemeenten van de juiste informatie te voorzien, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) namens de drie organisaties een infographic naar alle gemeenten.
Toertochten hebben sinds 5 juni een uitzonderingspositie op evenementen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen tochten daardoor weer georganiseerd worden. De eerste tochten vonden al plaats. Er zijn ook signalen dat bij gemeenten onduidelijkheid over de status van tochten is. Daardoor lukt het organisatoren niet om toestemming van de gemeente te krijgen. Of dat gemeenten aanvragen niet in behandeling nemen. De NTFU vindt dat onterecht. De kenmerken en risico’s van een toertocht zijn immers totaal anders dan een publieksevenement zoals een popconcert of cultuurfestival.
Omdat gemeenten zo’n belangrijke rol hebben bij de herstart van tochten, roepen NTFU en KWBN alle gemeentebesturen op de loketten te openen en het gesprek met organisatoren aan te gaan. Met deze infographic leggen we ambtenaren uit waarom het veilig en verantwoord is toestemming te verlenen aan een toertocht.
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) steunt NTFU en KWBN. Zij sturen donderdag 17 juni onze oproep aan alle gemeentebesturen. Ook sportkoepel NOC*NSF onderschrijft onze oproep. Zij nemen onze boodschap mee in de lobby voor verdere heropening van de sport.
Neem contact op met je gemeente(n) als je een tocht wilt organiseren. Doe dit bij voorkeur telefonisch of per mail. Neem dit stappenplan door om je goed voor te bereiden op het gesprek.
Deel je ervaringen en vragen met toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos. Zij staan klaar om je verder op weg te helpen. Laat hen weten als je problemen in het contact met de gemeente(n) hebt. Natuurlijk horen ze het ook graag als de gemeente wél meewerkt.
Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.
Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp '
Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.
Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.
Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.
We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.
Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.
Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren.