De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.
De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om gemeenten van de juiste informatie te voorzien, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) namens de drie organisaties een infographic naar alle gemeenten.
Toertochten hebben sinds 5 juni een uitzonderingspositie op evenementen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen tochten daardoor weer georganiseerd worden. De eerste tochten vonden al plaats. Er zijn ook signalen dat bij gemeenten onduidelijkheid over de status van tochten is. Daardoor lukt het organisatoren niet om toestemming van de gemeente te krijgen. Of dat gemeenten aanvragen niet in behandeling nemen. De NTFU vindt dat onterecht. De kenmerken en risico’s van een toertocht zijn immers totaal anders dan een publieksevenement zoals een popconcert of cultuurfestival.
Omdat gemeenten zo’n belangrijke rol hebben bij de herstart van tochten, roepen NTFU en KWBN alle gemeentebesturen op de loketten te openen en het gesprek met organisatoren aan te gaan. Met deze infographic leggen we ambtenaren uit waarom het veilig en verantwoord is toestemming te verlenen aan een toertocht.
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) steunt NTFU en KWBN. Zij sturen donderdag 17 juni onze oproep aan alle gemeentebesturen. Ook sportkoepel NOC*NSF onderschrijft onze oproep. Zij nemen onze boodschap mee in de lobby voor verdere heropening van de sport.
Neem contact op met je gemeente(n) als je een tocht wilt organiseren. Doe dit bij voorkeur telefonisch of per mail. Neem dit stappenplan door om je goed voor te bereiden op het gesprek.
Deel je ervaringen en vragen met toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos. Zij staan klaar om je verder op weg te helpen. Laat hen weten als je problemen in het contact met de gemeente(n) hebt. Natuurlijk horen ze het ook graag als de gemeente wél meewerkt.
Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken.
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.
Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.
Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met
‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.
Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het
Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.
Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.
Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken.
De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.