Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Coronamaatregelen en sport

Georganiseerd sporten op buitenlocaties mag tijdens de huidige lockdown tussen 05:00 en 17:00. Volwassenen mogen dat met maximaal twee personen op in principe 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen ook in teamverband sporten. De binnensportlocaties zijn daarentegen volledig dicht. Dat betekent dat ruim 6 miljoen sporters op zoek moeten naar laagdrempelige alternatieven om in beweging te blijven. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Hoe je dit op een verantwoorde manier doet, leggen de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN), de Atletiekunie en de wielersportbond NTFU uit.

Fietsen

Fietsen is bij uitstek een laagdrempelige buitensport die je tijdens de huidige lockdown kunt beoefenen. Naast het kiezen van de juiste fiets (racefiets, mountainbike of gravelbike), kleding en helm, geldt voor fietsen dat de opbouw belangrijk is. Begin met het maken van korte ritten: <30 kilometer. Dit geeft jouw lijf de tijd om aan de sportieve fietshouding te wennen. Met de huidige temperaturen verbrand je overigens veel calorieën. Neem daarom altijd voldoende eten en drinken mee. Vergeet ook niet reservemateriaal – binnenband, bandenlichters, pompje, minitool – mee te nemen. En last but not least: houd rekening met andere weg- en bosgebruikers én houd je in een natuurgebied aan de toegangsregels. 

Op Fietssport.nl vind je meer informatie over fietsen in coronatijd. 

Andere sporten

Hieronder vind je informatie over het verantwoord beoefenen van andere buitensporten. 

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige manier om sportief in beweging te blijven in de openbare ruimte. Wandelen kan zowel individueel als in tweetallen en brengt je op nieuwe plekken. Dagelijks een halfuur wandelen maakt als een verschil voor onze gezondheid. Als je gaat wandelen, zoek dan naar rustige gebieden en bouw de afstand langzaam uit om blessures te voorkomen. Neem tijdens een langere wandeling voldoende eten en drinken mee en zorg voor voldoende herstel naderhand. 

Ga voor meer informatie over verantwoord wandelen in tijden van corona naar: Wandelen in tijden van corona: adviezen en tips - Wandel.nl

Hardlopen

Naast fietsen en wandelen is ook hardlopen een buitensport die je ongeacht locatie of tijdstip kunt beoefenen. Hardlopen is ook een sport die je goed moet opbouwen. Anders loop je snel het risico op blessures. Zeker als je overstapt vanuit een andere sport is het belangrijk te beseffen dat je lichaam niet is gewend aan de belasting van het hardlopen. Wissel hardlopen in het begin dus af met wandelen. Zo versterk je je spieren, pezen en gewrichten en behoud je plezier in het hardlopen.

Op de website www.hardlopen.nl van de Atletiekunie vind je veel informatie over verantwoord hardlopen. 

Meer over coronavirus en sport 

Voor informatie over welke maatregelen momenteel voor de sport gelden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus vind je in het dossier ‘Coronavirus en sport’. NOC*NSF zet o.a. de actuele maatregelen voor de sport op een rij in het protocol Verantwoord Sporten, houdt een FAQ bij, heeft een helpdesk ingericht, biedt een tool aan die de mogelijkheden van financiële compensatie voor sportverenigingen in kaart brengt en biedt tot slot diverse praktische downloads voor sportverenigingen.

Misschien ook interessant...

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Verenigingen

Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.