Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Bij de Flevopolder denk je niet meteen aan mountainbiken. Niet vreemd: de polder ligt gemiddeld een metertje of vijf onder zeeniveau en is zo plat als een dubbeltje. Schijn bedriegt. Tussen Almere en Urk ligt maar liefst 160 kilometer aan mountainbikeroutes. Van een kinderroute, tot venijnige kuitenbijters, steile afdalingen en het betere bochtenwerk: voor elke mountainbiker wat wils.

Reden voor Sportservice Flevoland om het kleurensysteem in te voeren. “We werken sinds drie jaar intensief samen met alle mountainbikeroutes van Flevoland. Dit is een mooi voorbeeld van die samenwerking. Door de krachten te bundelen hebben we alle routes in één keer kunnen laten classificeren en kunnen we mountainbikers die in Flevoland komen fietsen, altijd een parcours bieden dat bij hun niveau past”, zegt Tom Sloetjes van Sportservice Flevoland. 



Veiliger en met meer plezier mountainbiken


Net als in skigebieden geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. Wielersportbond NTFU rolt sinds 2021 dit kleurensysteem landelijk uit, maar Flevoland is de eerste provincie waarbij álle mountainbikeroutes deze bordjes krijgen. Gedeputeerde Harold Hofstra en wethouder Rinze Broekema reikten 14 oktober in Lelystad officieel de kleurcodebordjes uit aan de vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen. Zij hangen de bordjes de komende tijd op langs de mountainbikeroutes bij Almere, Dronten, Urk, Bant, Lelystad, Zeewolde, Kuinre en Kraggenburg. De Provincie ondersteunt de Flevolandse mountainbikeroutes door een bijdrage te doen aan het speciale onderhoudsfonds dat Sportservice Flevoland aan de vrijwilligers aanbiedt.

“Je vindt de nieuwe bordjes straks onder de bestaande bordjes met het internationale mountainbiketeken. Borden met dit teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. Volg je goed de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je als beginner onverwacht op een technisch zware route komt en als ervaren mountainbiker kun je juist de moeilijkere stukken van de Flevolandse routes opzoeken”, legt Troy Corsen van wielersportbond NTFU uit. “Dat komt het plezier en de veiligheid van de sport dan weer ten goede.”
 
Kijk op MTBroutes.nl voor een overzicht van alle kleurcodes


Samenwerking


Dat alle mountainbikeroutes de kleurcode krijgen, komt door een samenwerking tussen alle Flevolandse mountainbikeroutes en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en wielersportbond NTFU. Daarnaast ondersteunen Giant en Shimano de vrijwilligers van de Flevolandse mountainbikeroutes bij het aanleggen en onderhouden van alle routes.

 

Misschien ook interessant...

Belangenbehartiging

Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

4 tips voor een goede fietsenstalling

Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?