Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.
Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems willen dat elke mountainbiker toegang heeft tot veilige en mooie MTB-routes. Beide organisaties geloven dat een kwalitatief en uitdagend MTB-routenetwerk daar aan bijdraagt. Daarom zetten NTFU en Bosch eBike Systems zich samen in voor de ontwikkeling van MTB-routes, zodat mountainbikers van steeds mooiere en betere MTB-routes kunnen genieten.
Het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund is daarom bedoeld om legale en openbaar toegankelijke MTB-routes aan te leggen, te verbeteren en te onderhouden. Bosch eBike Systems stelt maximaal 2.500 euro per aanvraag beschikbaar aan vrijwilligers die de MTB-routes aanleggen en onderhouden. Deze onderhoudsgroepen kunnen twee keer per jaar een aanvraag indienen.
In Nederland zorgen mountainbikers zelf voor hun MTB-routes. Zo’n 2.750 vrijwilligers werken samen meer 105.500 uur per jaar aan de routes. Zij zetten het mountainbiken in Nederland letterlijk en figuurlijk op de kaart. Ze werken continue aan de MTB-infrastructuur, door MTB-routes te verbeteren en onderhouden en nieuwe routes aan te leggen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten ze de financiering hiervan ook zelf regelen.
MTB-routes aanleggen én onderhouden kost namelijk geld. Om een idee van deze kosten te krijgen, zette NTFU de bedragen op een rij. Denk hierbij al gauw aan 5.000 tot 10.000 euro voor onder andere gereedschap, een professionele routebouwer en specialistisch personeel en materiaal, zoals een minikraan en kraanmachinist. Structureel onderhoud aan de route kost jaarlijks 20 tot 40 euro per kilometer. Een rockgarden aanleggen kost al snel 4.000 euro.
Geld om dit allemaal te bekostigen, komt bijvoorbeeld uit de verkoop van sponsoring, donaties, giften en subsidies. “We zijn zeer trots om dit project te sponsoren. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund willen we het MTB-trailnetwerk helpen verbeteren, zodat alle mountainbikers kunnen genieten van een veilige en plezierige tijd op de trails, met of zonder elektrische ondersteuning,” zegt Tamara Winograd, Director Marketing & Communications bij Bosch eBike Systems.
Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.
De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
De NTFU en KWbN ondertekenen allebei een convenant waarin ze vastleggen samen tochtorganisaties te blijven ondersteunen en versterken. Dat is hard nodig, want door scherpere regels en extra kosten staan fiets- en wandeltochten onder druk.
Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.
De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.
De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.
In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.