Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Doelgroep

De doelgroep 65+ heeft andere behoeften dan de jongere groepen binnen je vereniging. Met het opstarten voor speciaal aanbod voor deze groep verzilver je twee kansen in één klap: oudere fietsers die starten met fietsen kunnen bij je vereniging terecht én leden die niet meer kunnen meekomen bij je huidige groepen blijven langer verbonden aan je vereniging. 

OldStars

OldStars is een initiatief van het Ouderenfonds en is een project dat loopt met meerdere sportbonden. OldStars staat voor veelzijdig bewegen, samen zijn, vitaliteit, gezelligheid en plezier. 80% procent van de deelnemers geeft daarom ook aan dat zij sociale contacten hebben overgehouden aan het programma en 60% geeft aan zich ook fitter te voelen dan voorheen! Met OldStars wielrennen kan iedereen meekomen door een aantal aanpassingen en passende trainingsvormen.

Het traject

Lijkt het je interessant om met deze doelgroep aan de slag te gaan? Samen met het Ouderenfonds loop je door een uitvoerig traject zodat je als vereniging alles goed voorbereidt hebt. Een traject ziet er stapsgewijs als volgt uit:

  1. Aanmelden: meld je vereniging aan voor het traject via de website van OldStars
  2. Intake: Na aanmelding volgt een intake met een medewerker van het Ouderenfonds. Hierin bespreek je de behoefte van de vereniging en ontvang je meer informatie over het concept OldStars.
  3. Plan van aanpak: Na de intake ga je als vereniging aan de slag met het plan van aanpak. Tijdens deze stap denk je na over een kartrekker en werkgroep binnen de vereniging, trainer(s) en stel je een begroting op. Daarnaast ga je samen met het Ouderenfonds op zoek naar de lokale verbinding met bijvoorbeeld de lokale zorg en het sportbedrijf.
  4. Randvoorwaarden: Na het opstellen van het plan van aanpak bespreek je deze met je contactpersoon bij het Ouderenfonds. Na goedkeuring adviseert het Ouderenfonds je over de verschillende subsidiemogelijkheden. 
  5. Trainers: Tegelijkertijd ga je als vereniging aan de slag met het scholen van je trainer(s). De training ‘Athletic Skills Model’ is een gratis aangeboden bijscholing voor een van de trainers. Daarnaast helpen we met een op-maat-gemaakt trainingsprogramma.
  6. Communicatie: Met behulp van de communicatiematerialen die je ontvangt, ga je aan de slag met het werven van deelnemers aan OldStars. 
  7. Kick-off: Om het OldStars project af te trappen wordt er altijd een kick-off georganiseerd. Na de kick-off ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met de doelgroep. 

Webinar OldStars op 16 november

Op woensdag 16 november om 19:00 uur organiseren we samen met het Ouderenfonds een webinar over OldStars. Tijdens deze webinar nemen we geïnteresseerde clubs mee in de kansen die OldStars kan bieden voor de vereniging. Wil je aansluiten bij de webinar? Schrijf je dan snel in via dit formulier

Wij staan voor je klaar

OldStars wielrennen is een nieuw initiatief en staat aan de start van een mooie tour. Heb je vragen over het programma? Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar, neem contact met ons op via 0318 581 300 of via verenigingen@ntfu.nl.

Wil jij als vereniging meedoen of meer informatie ontvangen? Meld je aan via info@ouderenfonds.nl of volg het webinar OldStars wielrennen met Carlie van Teeckelenburgh (Ouderenfonds) op woensdag 16 november van 19.00 - 20.00.


 

Misschien ook interessant...

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Top 10 Recreatief fietsen

Tien aanbevelingen voor Provincies om de fietser meer ruimte te geven

We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.

Tour de Force roept kandidaat-raadsleden op: zet de fiets op 1

‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.