Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

De belangenorganisaties maken zich al sinds de afsluiting van de dijk hard voor meer fiets- en wandelmogelijkheden. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het volledige fietspad na 2 juli helaas weer voor lange tijd dicht en is de bus nodig om een deel van de oversteek te maken. De organisaties roepen fietsers en wandelaars op om 1 en 2 juli naar de Afsluitdijk te komen en hun tocht op te nemen met de app Strava. Tips voor routes, zoals het Rondje Afsluitdijk vind je op ons platform Fietssport.nl. Wielrenners die van plan zijn om te komen fietsen, kunnen zich aanmelden op Strava.

Op zondag 2 juli is de Fietsersbond aanwezig met een stand aan beide kanten van de dijk. Fietsers kunnen bij de stands in Den Oever (restaurant de Zingende Wielen) en in Kornwerderzand (Afsluitdijk Wadden Center) een stempelkaart halen. Op vertoon van de gestempelde kaart ontvangen deelnemers een voucher voor een gratis bezoek aan het Wadden Center en een speciale herinnering aan hun tocht over de Afsluitdijk.
 

Rondje IJsselmeer of enkeltje Afsluitdijk

Zodra de openstelling bekend werd gemaakt, omcirkelden veel lange-afstands-wandelaars en fietsers het eerste weekend in juli in hun agenda. De belangenorganisaties verwachten beide dagen veel belangstelling. Het iconische pad is onderdeel van populaire fietsroutes zoals het rondje IJsselmeer, de LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute (tevens onderdeel van de internationale EuroVelo12), de LF Ronde van Nederland en de bekende wandelroutes het Zuiderzeepad en het Nederlands Kustpad. Een enkeltje Afsluitdijk à 32 kilometer is voor wandelaars een echte sportieve uitdaging.
 

Al 6,5 jaar dicht

Dat fietsers en wandelaars staan te popelen, is niet zo gek. De dijk is al sinds 1 april 2019 gesloten vanwege de renovatiewerkzaamheden. Inmiddels is een deel van de dijk te fietsen of te bewandelen, maar zijn fietsers en wandelaars grotendeels nog altijd aangewezen op busvervoer. De verwachting is dat dit nog tot 2025 zal duren. De dijk is in totaal dus zesenhalf jaar gesloten, met uitzondering van vier weekenden in 2019 en dit eerste weekend in juli 2023, mede dankzij de inzet van de fiets- en wandelorganisaties.
 

Meer mogelijkheden voor fietsers en wandelaars

Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet, NTFU en ANWB vinden dat er meer gedaan kan worden om fietsers en wandelaars tegemoet te komen. Eerder vroegen zij in een brief aan de leden van Tweede Kamer-commissie voor Infrastructuur en Waterstaat opnieuw hun oplossingen te bespreken met de minister. Zo worden er vanaf 2024 extra haltes toegevoegd aan de fietsbus, maar de organisaties vragen met klem om meer openstellingen van het fiets- en wandelpad.

Misschien ook interessant...

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Trailcrews

Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.