Fietsers en wandelaars beter geïnformeerd dankzij onderzoek NTFU, KWbN en komoot

Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren. 

Door een gebrek aan duidelijke informatie belanden fietsers onbedoeld op paden waar fietsen niet is toegestaan. Dit zorgt voor verstoring van de natuur en voor onbegrip en soms ook frustratie bij wandelaars en terreineigenaren. Gevolg is dat gebieden soms zelfs worden gesloten voor fietsers.
 

Investeren in een oplossing

Wielersportbond NTFU, KWbN en komoot laten daarom in kaart brengen waar fietsen in de natuur wél mag. Dat onderzoek moet betere informatie over legale bosfietspaden opleveren. Track Landscapes, die het onderzoek uitvoert, verwerkt de informatie ook in OpenStreetMap (OSM). Een belangrijke bron voor populaire routeplatforms als Strava en komoot. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ondersteunen dit initiatief en stellen de data van hun natuurgebieden beschikbaar.

Eindgebruikers van een routeplatform als komoot plukken hier de vruchten van. “Met betere gegevens verwachten we dat wandelaars minder vaak fietsers tegenkomen op wandelpaden”, vertelt Gijs Janssen, directeur-bestuurder bij KWbN. Tegelijkertijd wordt de kans kleiner dat fietsers per ongeluk door gebieden met kwetsbare natuur rijden.
 

De kracht en complexiteit van OpenStreetMap

OSM is een open en wereldwijd platform voor kaartgegevens waaraan iedereen kan bijdragen. Het biedt gedetailleerde informatie over fiets- en wandelpaden, routes en voorzieningen. Dit maakt het tot een van de meest betrouwbare kaartendatabases ter wereld. Populaire routeplatformen als Strava en komoot gebruiken OSM. Toch komt het voor dat informatie over waar er wel en niet gefietst mag worden, ontbreekt of niet up-to-date is in OSM. Met onduidelijkheid en misverstanden als gevolg.
 

Betrouwbare routes voor avontuurlijke fietsers

Veel fietsers en wandelaars gebruiken komoot en vertrouwen erop dat de informatie over de routes klopt. “Bij komoot is het onze missie om outdoor avonturen voor iedereen toegankelijk te maken. We willen onze gebruikers optimaal informeren over hun geplande routes, zodat ze zorgeloos op pad kunnen. In komoot zie je direct of een route over een pad loopt waar je niet mag fietsen. Maar om dit écht volledig en betrouwbaar te maken, hebben we nauwkeurige en actuele data nodig”, legt Roebijn Schijf, Marketing Manager bij komoot uit.
 

Samen verantwoordelijk voor de natuur

“Fietsers moeten ook zelf opletten waar ze mogen rijden,” stelt Troy Corsen, belangenbehartiger bij de NTFU. “Maar als je fietsnavigatie niet alle informatie heeft en de borden in het bos ook nog eens onduidelijk zijn, belanden fietsers toch onbewust op paden waar dat niet mag. Met het onderzoek helpen we gravelbikers en mountainbikers daarom door in kaart te brengen waar fietsen wel is toegestaan.”
 

Een duurzame balans

Volgens de organisaties kunnen fietsers en wandelaars met betrouwbare data en betere informatie genieten van de natuur, zonder deze te verstoren. Dit gezamenlijke initiatief draagt bij aan een toekomst waarin wandelen, fietsen en natuurbehoud in balans blijven.

Misschien ook interessant...

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

Tour de Force roept kandidaat-raadsleden op: zet de fiets op 1

‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2025

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Wil je beginnende fietsers op weg helpen? Meld je dan aan als Start2Bike startlocatie!

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.