Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij.
Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, ruim 250 officiële mountainbikeroutes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. “Deze vrijwilligers leveren fantastisch werk voor de mountainbikesport, want ze werken continu aan de routes en paden. Daarnaast moeten ze de financiering ervan ook zelf regelen. De NTFU is daarom blij met de support van Bosch eBike Systems voor het Trailfund”, laat Troy Corsen van de NTFU weten. “Bosch eBike Systems geeft hen namelijk een financieel duwtje in de rug door te investeren in de ontwikkeling van routes.”
Mountainbikekampioen Jeroen van Eck boog zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Daarbij keek hij vooral naar de meerwaarde voor mountainbikers. “We moeten alle vrijwilligers die aan de routes werken, eigenlijk enorm bedanken. Na het doorlezen van de aanvragen, realiseerde ik me nog meer hoeveel tijd, energie en geld zij in de mountainbikeroutes steken. Mooi dat wij een aantal van hen daarbij kunnen ondersteunen, want het Trailfund gaat deze keer naar MTB Assen en MTB & More.”
Het is keihard in de zomer, maar modderig in de winter. Dat kleigrond lastig is, weten ze bij Stichting MTB & More uit Almere als geen ander. Met het Trailfund willen ze de slecht berijdbare stukken nu écht aanpakken. “Herstelwerkzaamheden hebben niet voor veel verbetering gezorgd. We willen het daarom structureel aanpakken”, vertelt voorzitter Mathijs Barendregt. Ze gaan op de slechte stukken daarom menggranulaat aanbrengen. “We hebben al een stuk aangepakt met menggranulaat en het resultaat is verbluffend!” Straks geen glibberige stukken meer en dus veiliger mountainbiken op de routes in Almere, mede dankzij het Trailfund.
MTB Assen ontvangt het Trailfund voor het onderhoud en behoud van paden bij het recreatiegebied Kloosterveen. Ze willen vier delen van de route aanpakken, in totaal zo’n 600 meter. Daarvoor is 60 kuub zand nodig. “We kunnen dankzij het Trailfund een aannemer inschakelen, die met een grondverzetmachine het zand verplaatst”, laat penningmeester Bert Speelman weten. “Dat scheelt enorm veel tijd, in plaats van een groepje vrijwilligers dat wekelijks op zaterdag met schop en kruiwagen in de weer is. Een aannemer heeft ook betere machines. Dat is weer goed voor de kwaliteit van de werkzaamheden.”
In totaal zijn er vijf mountainbikeroutes die dit jaar verbeterd worden dankzij het Trailfund. In de eerste helft van 2022 zijn al drie routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Zo kun je in Netersel mountainbiken over de Monkey Trail met zijn nieuwe rock garden, north shore-sectie en boomwortelsectie. De route in Marum ligt er deze winter ook fatsoenlijk bij. Dankzij een droge-route-sectie van 1,5 kilometer langs het bestaande pad kun je de route het hele jaar door rijden. Ook de route in Anloo ligt er weer strak bij, nu dat kuilen en gaten met zand zijn opgevuld.
Met het Trailfund investeren Bosch eBike Systems en de NTFU in de ontwikkeling van mountainbikeroutes. “De eerste uitreiking van het Trailfund heeft dit jaar al tot drie prachtig vernieuwde trails geleid, en daar komen nu dus twee projecten bij. We zijn erg trots om dit fonds opnieuw te mogen toekennen en kijken uit naar de aanvragen voor volgend jaar. Met deze steun kunnen mountainbikers genieten van steeds meer veilige en plezierige trails, of ze deze routes nu met of zonder elektrische ondersteuning trotseren”, zegt Tamara Winograd, Director Marketing & Communications bij Bosch eBike Systems.
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.
Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.
Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp '
Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.
Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stuk
De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”
Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.
Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.