Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij.
Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, ruim 250 officiële mountainbikeroutes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. “Deze vrijwilligers leveren fantastisch werk voor de mountainbikesport, want ze werken continu aan de routes en paden. Daarnaast moeten ze de financiering ervan ook zelf regelen. De NTFU is daarom blij met de support van Bosch eBike Systems voor het Trailfund”, laat Troy Corsen van de NTFU weten. “Bosch eBike Systems geeft hen namelijk een financieel duwtje in de rug door te investeren in de ontwikkeling van routes.”
Mountainbikekampioen Jeroen van Eck boog zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Daarbij keek hij vooral naar de meerwaarde voor mountainbikers. “We moeten alle vrijwilligers die aan de routes werken, eigenlijk enorm bedanken. Na het doorlezen van de aanvragen, realiseerde ik me nog meer hoeveel tijd, energie en geld zij in de mountainbikeroutes steken. Mooi dat wij een aantal van hen daarbij kunnen ondersteunen, want het Trailfund gaat deze keer naar MTB Assen en MTB & More.”
Het is keihard in de zomer, maar modderig in de winter. Dat kleigrond lastig is, weten ze bij Stichting MTB & More uit Almere als geen ander. Met het Trailfund willen ze de slecht berijdbare stukken nu écht aanpakken. “Herstelwerkzaamheden hebben niet voor veel verbetering gezorgd. We willen het daarom structureel aanpakken”, vertelt voorzitter Mathijs Barendregt. Ze gaan op de slechte stukken daarom menggranulaat aanbrengen. “We hebben al een stuk aangepakt met menggranulaat en het resultaat is verbluffend!” Straks geen glibberige stukken meer en dus veiliger mountainbiken op de routes in Almere, mede dankzij het Trailfund.
MTB Assen ontvangt het Trailfund voor het onderhoud en behoud van paden bij het recreatiegebied Kloosterveen. Ze willen vier delen van de route aanpakken, in totaal zo’n 600 meter. Daarvoor is 60 kuub zand nodig. “We kunnen dankzij het Trailfund een aannemer inschakelen, die met een grondverzetmachine het zand verplaatst”, laat penningmeester Bert Speelman weten. “Dat scheelt enorm veel tijd, in plaats van een groepje vrijwilligers dat wekelijks op zaterdag met schop en kruiwagen in de weer is. Een aannemer heeft ook betere machines. Dat is weer goed voor de kwaliteit van de werkzaamheden.”
In totaal zijn er vijf mountainbikeroutes die dit jaar verbeterd worden dankzij het Trailfund. In de eerste helft van 2022 zijn al drie routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Zo kun je in Netersel mountainbiken over de Monkey Trail met zijn nieuwe rock garden, north shore-sectie en boomwortelsectie. De route in Marum ligt er deze winter ook fatsoenlijk bij. Dankzij een droge-route-sectie van 1,5 kilometer langs het bestaande pad kun je de route het hele jaar door rijden. Ook de route in Anloo ligt er weer strak bij, nu dat kuilen en gaten met zand zijn opgevuld.
Met het Trailfund investeren Bosch eBike Systems en de NTFU in de ontwikkeling van mountainbikeroutes. “De eerste uitreiking van het Trailfund heeft dit jaar al tot drie prachtig vernieuwde trails geleid, en daar komen nu dus twee projecten bij. We zijn erg trots om dit fonds opnieuw te mogen toekennen en kijken uit naar de aanvragen voor volgend jaar. Met deze steun kunnen mountainbikers genieten van steeds meer veilige en plezierige trails, of ze deze routes nu met of zonder elektrische ondersteuning trotseren”, zegt Tamara Winograd, Director Marketing & Communications bij Bosch eBike Systems.
Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden!
Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.
In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.
Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.
De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.
De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.
Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.
Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.
Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.
Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep.