Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.
Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor binnensportaccommodaties blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.
Voor sporters én publiek vanaf 18 jaar is het verplicht een QR-code te laten zien bij:
Het volledige overzicht van de nieuwe coronaregels per 6 november vind je op Rijksoverheid.nl.
Of je als deelnemer een coronatoegangsbewijs nodig hebt, is sterk afhankelijk van de wijze van organiseren. Toertochten die door de gemeente als evenement worden aangemerkt, bijvoorbeeld omdat er live muziek en verkoop van eten en drinken is, kunnen CTB-plichtig zijn. En, als start-, finish- en pauzeplaatsen in een binnensportaccommodatie of in een horecagelegenheid zijn, zal er ook naar een bewijs gevraagd worden.
Neem contact op met de organisatie van de tocht om na te gaan of je een bewijs nodig hebt: raadpleeg de desbetreffende toertochtenpagina op Fietssport.nl, de website of social media van de tocht.
Vrijwilligers zijn ook vrijgesteld van de verplichte QR-code, zoals Scan & Go-vrijwilligers, verkeersregelaars en EHBO’ers.
Lees ook: Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs
Fietsen met een groep in de openbare ruimte mag zonder coronatoegangsbewijs. Starten en/of finishen de clubritten in jullie clubhuis of in de horeca? QR-code verplicht. Verzamel je buiten op de parkeerplaats bij jullie clubhuis of horecagelegenheid? Of starten jullie altijd op de hoek van de straat? Geen QR-code verplicht.
Overleg als toertochtorganisator of als bestuurder van je wielerclub met de eigenaar van bijvoorbeeld de sportkantine of horecagelegenheid wie verantwoordelijk is voor de controles. Heb je als wielerclub je eigen clubhuis? Dan zorg je zelf voor de controle. Deel je als tochtorganisator of wielerclub – samen met andere sportverenigingen – de faciliteiten in een sportcomplex, maak dan met de beheerder goede afspraken wie de controle uitvoert. Vraag ook voor de zekerheid na bij de eigenaar van de horecagelegenheid wie verantwoordelijk is voor de controle.
In de loop van vrijdag 5 november worden op NTFU.nl de richtlijnen en protocollen voor bijvoorbeeld toertochtorganisatoren aangepast. NOC*NSF werkt ook het Sportprotocol bij met de nieuwe maatregelen die per 6 november gelden.
Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.
Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden!
De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.
Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers.
Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.
De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen.
Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app.
In
Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.
Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.