NTFU wil redelijke vergoeding voor natuurgebruik bij toertochten

Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.

In ieder geval Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap voeren de nieuwe regels per 1 januari 2025 in. Organisaties in onder andere Noord-Brabant werden deze maand hierover per mail geïnformeerd.

Een aantal Brabantse organisaties trok daarop aan de bel bij de Vergunningenservice van de NTFU. Een percentage van het inschrijfgeld afdragen loopt al snel in de honderden euro’s. Marges om de extra kosten op te vangen zijn er vrijwel niet.

 “Voor onze club betekent deze boodschap een flinke extra kostenpost. Een kostenpost die uiteindelijk bij alle deelnemers  op het bordje komt”, aldus een NTFU-vereniging uit Noord-Brabant. De NTFU wil voorkomen dat deelnemers van de tocht flink meer gaan betalen, waardoor deelnemersaantallen teruglopen. Of dat organisaties noodgedwongen ermee stoppen.
 

Niet op het bordje van de deelnemer

De vrees bestaat dat omliggende terreineigenaren het voorbeeld van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap zullen volgen. Een club uit Midden-Brabant die deze zorgen met de NTFU deelt, laat weten “heus bereid te zijn een vergoeding te betalen, maar als alle landeigenaren dit doen, wordt het lastig nog een toertocht te organiseren.” 

De kosten doorberekenen aan deelnemers, doet de club liever niet. “We willen – en met ons veel andere verenigingen – een laagdrempelig evenement voor de fietsliefhebber organiseren. Op deze manier wordt die drempel te hoog.”
 

Bijdrage in verhouding tot gebruik

De terreineigenaren gebruiken de vergoeding om het onderhoud en beheer van hun natuurgebieden en voorzieningen te betalen. De NTFU vindt dat de bijdrage in verhouding moet staan tot het gebruik. 

“Als we nu én later door de natuur willen fietsen, is het logisch dat we namens de fietssport daar aan bijdragen. Er zijn bij onze verenigingen alleen wel terechte zorgen over de hoogte van de kosten en het stapeleffect wanneer een tocht over meerdere terreinen gaat”, zegt Marina van Dijk die belangenbehartiger is bij de NTFU.
 

Kosten lopen steeds meer op

De afgelopen jaren zijn organisaties al steeds meer gaan betalen voor toestemmingen en vergunningen. Denk aan hogere leges voor vergunningen, dure procedures als natuurtoetsen, stikstofberekeningen en extra maatregelen als officiële verkeersregelaars en toezichthouders.
 
De meeste organisaties organiseren een tocht bovendien zonder winstoogmerk. De kleine marge die ze overhouden, gebruiken ze bijvoorbeeld voor een etentje om de vrijwilligers te bedanken of voor een clubweekend in het buitenland.

Daarnaast zijn er ook tochtorganisaties die al vrijwillig een bijdrage aan de terreineigenaar betalen. Als tegemoetkoming in noodzakelijk onderhoud aan de natuur en als bedankje dat de terreineigenaar wilde meewerken. 
 

Hoe nu verder

NTFU praat in januari met Brabants Landschap over hun nieuwe regels. Naar aanleiding van de verontrustende berichten van tochtorganisaties nam de bond meteen contact op.

Natuurmonumenten heeft aan de NTFU laten weten met andere terreineigenaren te gaan praten. De verwachting is dat dit gesprek gaat over overkoepelende afspraken zoals de tarieven, om te voorkomen dat organisaties bij elke eigenaar apart moeten gaan afrekenen.

Staatsbosbeheer informeerde zelf de NTFU over de tarieven. Zij hanteren al een deelnemersbijdrage, maar voeren in 2025 een aantal wijzigingen door. Ook daar blijft de NTFU over in gesprek. We informeren daar zo snel als mogelijk over.
 

Wat kun je zelf doen?

Organiseer je een tocht en moet je een deel van het inschrijfgeld afdragen aan de terreineigenaar? Neem dan contact op met Natasha Wijgerse via nwijgerse@ntfu.nl.

Zo krijgen we een goed beeld waar en welke tochten in de problemen komen door de extra kosten en scherpere regels.

Doe je mee aan een toertocht? Wees je er dan bewust van dat fietsen door de natuur niet meer zo’n vanzelfsprekendheid is. Achter de schermen kost het de organisatie de grootste moeite alle papieren en financiën rond te krijgen én voor jou de tocht ook nog eens betaalbaar én uitdagend te maken.

Daar krijg je als deelnemer niks van mee, want tijdens de tocht is alles tot in de puntjes geregeld. Tot aan een toffe afterparty aan toe. Maar volg de aanwijzingen van de vrijwilligers op, blijf op de route en wees vriendelijk voor andere bosgebruikers én de natuur.

Misschien ook interessant...

Kleurcode

Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend. 

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2025

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Wil je beginnende fietsers op weg helpen? Meld je dan aan als Start2Bike startlocatie!

Tour de Force roept kandidaat-raadsleden op: zet de fiets op 1

‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.