Hoe kijkt Nederland naar mountainbiken: de resultaten van het imago-onderzoek

De resultaten uit het imago-onderzoek dat Motivaction in opdracht van de NTFU liet doen, laten een gemengd beeld zien. Mountainbikers zijn sportief en avontuurlijk, maar ze zijn ook gevaarlijk en zorgen voor overlast.

Als mountainbikers kennen we onze sport natuurlijk goed. Maar hoe kijken niet-mountainbikers naar mountainbiken? Wat is de eerste indruk van mensen als ze aan mountainbiken denken?
 

Weinig bekendheid

Belangrijkste uitkomst uit het imago-onderzoek: onbekend maakt onbemind. Nederlanders hebben wel een mening over mountainbikers, maar weten eigenlijk heel weinig over de sport. Slechts vier op de tien mensen hoort, leest of ziet regelmatig iets over mountainbiken. En meer dan de helft van de ondervraagden is niet bekend met de regels.

Wat mensen weten, halen ze uit de krant of sociale media. Dat zijn vooral berichten over asociaal gedrag zoals niet bellen, schreeuwen, rommel achterlaten en roekeloos rijden. Als het een positief bericht is, gaat dat meestal over dat mountainbikers die zich bekommeren om hun omgeving.
 

Magere voldoende

Het gemiddelde rapportcijfer dat mountainbikers krijgen is een 6,4: een magere voldoende. Mensen die wel eens een negatieve ervaring hebben gehad met een mountainbiker geven een aanzienlijk lagere beoordeling (5,1). Mensen die nooit iets horen/lezen over mountainbikers zijn ook negatiever (6,2). Lager opgeleiden zijn ook minder tevreden over mountainbikers (6,0).

Personen met mountainbikers in hun sociale kring beoordelen mountainbikers juist weer positiever dan personen zonder persoonlijk contact. Ook jongeren zijn positiever over mountainbikers dan ouderen. 
 

Positiever imago

Er is dus nog een hoop te winnen, vindt de NTFU. Een positiever imago krijgen we door meer informatie over mountainbiken delen, te reageren op onjuiste beeldvorming in de media en vooral de positieve verhalen onder de aandacht te brengen. Dat zijn acties waar de NTFU zich voor inzet.

Want als meer mensen weten en begrijpen wat mountainbiken wél is, is er meer begrip voor de sport. Daarmee is het makkelijker om routes open te houden, toertochten te organiseren en zijn er minder conflicten in het bos.
 

Meer weten?

De NTFU laat regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen in de Nederlandse wielersport. Zo weet de bond goed wat wielrenners, mountainbikers en gravelbikers beweegt. Op de onderzoekspagina vind je andere lopende en afgeronde onderzoeken naar de wielersport.

Download Imago-onderzoek MTB 2025

*
*
*

Misschien ook interessant...

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems lanceren Trailfund voor mountainbikeroutes

Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.

Goed nieuws: heropstart toertochten

Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.