6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

1. Denk na over de context 

Zonder feedback is het enorm moeilijk om je aan te passen. Als jij iemand op een goede manier kan aanspreken, help je dus de ander zich te verbeteren. Daarmee vergroot je bovendien binnen je vereniging de veiligheid en het bevordert de gezelligheid. Dat klinkt logisch, maar het aanspreken zelf kan heel lastig zijn om te doen. Zo is bijvoorbeeld de timing niet altijd geschikt en is het verstandig goed te bedenken of je iemand persoonlijk of in de groep aanspreekt. 

2. Waarnemen en interpreteren doe je in sneltreinvaart

Wees je bewust van het feit dat de waarnemingen die mensen doen afhankelijk zijn van de bril die zij ophebben. Het kan zo zijn dat je verenigingsgenoot een situatie totaal anders beleefd dan dat jij dat doet. Wil je iemand aanspreken? Houd er dan rekening mee dat de snelheid waarmee mensen waarnemen én interpreteren enorm hoog is en de interpretatie dus per persoon kan verschillen.

3. Maak een gespreksstrategie 

Bedenk vooraf wat je wilt overbrengen en wat het gewenste resultaat is. Houd daar bij in gedachten dat je gesprekspartner de situatie anders kan hebben ervaren (zie tip 2). 

4. Maak contact op basis van voorkeur van de ander

Iedereen heeft een andere voorkeur hoe hij/zij graag aangesproken zou willen worden. Verplaats je dus in een ander als je iemand gaat aanspreken. Benader je iemand vanuit de afspraken die zijn gemaakt? Spreek je iemand persoonlijk aan en geef je aan wat het met jouw gevoel doet? Of baseer je het gesprek vooral op de feiten?

5. Herken de voorkeuren 

Ieder heeft zijn eigen voorkeuren als het op gedrag en communicatie aankomt. Door middel van het DISC-model kunnen we deze voorkeuren onderbrengen binnen vier persoonlijkheidsstijlen. DISC staat voor Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus en geeft meer inzicht in voorkeuren en irritaties van verschillende persoonlijkheden. Weet je onder welke persoonlijkheidsstijl jij valt? Je kan hier een gratis DISC-test doen.

6. Praktische tools

Enkele praktische tools die je tijdens je gesprek kunt inzetten:

  • Deel wat je hebt waargenomen.
  • Stel vragen.
  • Deel je eigen gevoel over het onderwerp/de situatie.
  • Parkeer het gesprek even voor een ander moment.
  • Bespreek wat de consequenties (zouden kunnen) zijn van bepaalde acties.

Meer weten? Volg de training ‘Aanspreken op gedrag’

Tijdens de online training ‘Aanspreken op gedrag’ leer je hoe je leden kunt aanspreken op hun gedrag. Onder leiding van een professional gaat een trainersacteur aan de slag met probleemsituaties die jij zelf inbrengt en kun je – als je dat wilt – live oefenen. We organiseren deze training samen met trainingsbureau DBTA van Jeroen de Blij. Interesse in deze workshop? Meld je alvast aan via verenigingen@ntfu.nl. Je ontvangt een bericht zodra er een nieuwe datum voor de training bekend is. 

Misschien ook interessant...

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.

Kennis & onderzoek, Veiligheid

NTFU, KNWU en VeiligheidNL bundelen krachten om fietsongevallen te voorkomen

Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.

Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.