6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

1. Denk na over de context 

Zonder feedback is het enorm moeilijk om je aan te passen. Als jij iemand op een goede manier kan aanspreken, help je dus de ander zich te verbeteren. Daarmee vergroot je bovendien binnen je vereniging de veiligheid en het bevordert de gezelligheid. Dat klinkt logisch, maar het aanspreken zelf kan heel lastig zijn om te doen. Zo is bijvoorbeeld de timing niet altijd geschikt en is het verstandig goed te bedenken of je iemand persoonlijk of in de groep aanspreekt. 

2. Waarnemen en interpreteren doe je in sneltreinvaart

Wees je bewust van het feit dat de waarnemingen die mensen doen afhankelijk zijn van de bril die zij ophebben. Het kan zo zijn dat je verenigingsgenoot een situatie totaal anders beleefd dan dat jij dat doet. Wil je iemand aanspreken? Houd er dan rekening mee dat de snelheid waarmee mensen waarnemen én interpreteren enorm hoog is en de interpretatie dus per persoon kan verschillen.

3. Maak een gespreksstrategie 

Bedenk vooraf wat je wilt overbrengen en wat het gewenste resultaat is. Houd daar bij in gedachten dat je gesprekspartner de situatie anders kan hebben ervaren (zie tip 2). 

4. Maak contact op basis van voorkeur van de ander

Iedereen heeft een andere voorkeur hoe hij/zij graag aangesproken zou willen worden. Verplaats je dus in een ander als je iemand gaat aanspreken. Benader je iemand vanuit de afspraken die zijn gemaakt? Spreek je iemand persoonlijk aan en geef je aan wat het met jouw gevoel doet? Of baseer je het gesprek vooral op de feiten?

5. Herken de voorkeuren 

Ieder heeft zijn eigen voorkeuren als het op gedrag en communicatie aankomt. Door middel van het DISC-model kunnen we deze voorkeuren onderbrengen binnen vier persoonlijkheidsstijlen. DISC staat voor Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus en geeft meer inzicht in voorkeuren en irritaties van verschillende persoonlijkheden. Weet je onder welke persoonlijkheidsstijl jij valt? Je kan hier een gratis DISC-test doen.

6. Praktische tools

Enkele praktische tools die je tijdens je gesprek kunt inzetten:

  • Deel wat je hebt waargenomen.
  • Stel vragen.
  • Deel je eigen gevoel over het onderwerp/de situatie.
  • Parkeer het gesprek even voor een ander moment.
  • Bespreek wat de consequenties (zouden kunnen) zijn van bepaalde acties.

Meer weten? Volg de training ‘Aanspreken op gedrag’

Tijdens de online training ‘Aanspreken op gedrag’ leer je hoe je leden kunt aanspreken op hun gedrag. Onder leiding van een professional gaat een trainersacteur aan de slag met probleemsituaties die jij zelf inbrengt en kun je – als je dat wilt – live oefenen. We organiseren deze training samen met trainingsbureau DBTA van Jeroen de Blij. Interesse in deze workshop? Meld je alvast aan via verenigingen@ntfu.nl. Je ontvangt een bericht zodra er een nieuwe datum voor de training bekend is. 

Misschien ook interessant...

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd. 

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2025

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Wil je beginnende fietsers op weg helpen? Meld je dan aan als Start2Bike startlocatie!

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Gedrag, Imago, Kennis & onderzoek

NTFU laat het imago van mountainbiken onderzoeken

De NTFU laat dit jaar voor het eerst een imago-onderzoek uitvoeren in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Duizend niet-mountainbikers geven hun mening over de mountainbikesport. NTFU maakt binnenkort de resultaten bekend.

NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.

NTFU, Toegang tot de natuur

Fietsers en wandelaars beter geïnformeerd dankzij onderzoek NTFU, KWbN en komoot

Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren. 

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.