Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.
Afgelopen zomer besloot GRTC Excelsior om alle clubritten die door de jaren heen zijn gereden te updaten en ordenen. “In eerste instantie zou dat overzicht op de website gepubliceerd worden. We hadden een werkgroep van vier personen geformeerd om de routes na te lopen, waar nodig te updaten, en van een beschrijving voorzien,” vertelt Ronald Stalenberg, bestuurslid bij GRTC Excelsior. “Toen we via de NTFU hoorden over de Cyql app, raakten we al snel enthousiast over de mogelijkheden. We besloten te kijken of we de informatie over onze clubritten niet in deze app konden opslaan.”
Het bestuur besloot de app niet direct onder de leden uit te rollen, maar eerst een pilot te houden bij de leden van de werkgroep. “Hoe werkt de app? Kunnen we de informatie kwijt die wij belangrijk vinden? Na een aantal gesprekken met de app-ontwikkelaars en de nodige updates, hebben we alle clubritten inclusief routes en beschrijvingen in de app gezet,” blikt Stalenberg terug. “Daarna besloten we de app bij onze leden onder de aandacht te brengen.”
Om de overstap makkelijk te maken, werd de gebruikershandleiding van Cyql vereenvoudigd en van plaatjes voorzien. “Zo hoopten we ook de drempel voor oudere leden weg te nemen. En kwamen leden er zelfstandig niet uit? Dan konden ze contact opnemen met één van de leden van de werkgroep. Inmiddels bekleedt de werkgroep nog steeds een soort helpdeskfunctie.”
Het duurde niet lang tot het merendeel van de leden de app had gedownload. “We hadden er rekening mee gehouden dat sommige leden hier misschien niet op zaten te wachten, maar eigenlijk iedereen is positief,” stelt Stalenberg. “Met name het downloaden van routes is veel makkelijker geworden. Ik merk dat leden het prettig vinden dat ze zelf ook de route mee kunnen kijken, zonder de navigator te zijn. Dat maakt het rijden in de groep bovendien rustiger, want iedereen weet van tevoren welke kant we op gaan.”
De app is ook een uitkomst voor de toercommissie. “We hebben beter inzicht in de aanwezigen en kunnen eerder zien of we een groep moeten opsplitsen en eventueel een extra wegkapitein nodig hebben,” legt Stalenberg uit. “En ook de leden vinden het hartstikke leuk dat zij inzicht hebben in hoeveel en welke leden meerijden.”
Wil je ook een werkgroep formeren om Cyql binnen jouw vereniging te lanceren? Ronald adviseert om in ieder geval één persoon met een ICT-achtergrond te betrekken. “Dat maakt het een stuk makkelijker, al moet je natuurlijk wel zo iemand binnen je vereniging hebben. Ook kun je denken aan iemand die ervaren is met het samenstellen van routes. Maar vooral enthousiasme is belangrijk, want het zijn je ambassadeurs en bepalend voor het draagvlak binnen de vereniging.”
Alle praktische informatie over Cyql vindt je hier. NTFU-verenigingen maken gratis gebruik van de app. Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan onderstaande documenten voor meer informatie:
Voor vragen over hoe je Cyql binnen de vereniging kunt inzetten, neem je contact op met team verenigingsondersteuning van de NTFU via verenigingen@ntfu.nl of 0318-581300.
Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.
Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.
Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.
We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.
De samenwerking tussen de NTFU en kledingmerk Bioracer is verlengd! Hierdoor maken clubs ook de komende jaren gebruik van
Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.
De NTFU laat dit jaar voor het eerst een imago-onderzoek uitvoeren in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Duizend niet-mountainbikers geven hun mening over de mountainbikesport. NTFU maakt binnenkort de resultaten bekend.
Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.
Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.
De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.