Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.
Afgelopen zomer besloot GRTC Excelsior om alle clubritten die door de jaren heen zijn gereden te updaten en ordenen. “In eerste instantie zou dat overzicht op de website gepubliceerd worden. We hadden een werkgroep van vier personen geformeerd om de routes na te lopen, waar nodig te updaten, en van een beschrijving voorzien,” vertelt Ronald Stalenberg, bestuurslid bij GRTC Excelsior. “Toen we via de NTFU hoorden over de Cyql app, raakten we al snel enthousiast over de mogelijkheden. We besloten te kijken of we de informatie over onze clubritten niet in deze app konden opslaan.”
Het bestuur besloot de app niet direct onder de leden uit te rollen, maar eerst een pilot te houden bij de leden van de werkgroep. “Hoe werkt de app? Kunnen we de informatie kwijt die wij belangrijk vinden? Na een aantal gesprekken met de app-ontwikkelaars en de nodige updates, hebben we alle clubritten inclusief routes en beschrijvingen in de app gezet,” blikt Stalenberg terug. “Daarna besloten we de app bij onze leden onder de aandacht te brengen.”
Om de overstap makkelijk te maken, werd de gebruikershandleiding van Cyql vereenvoudigd en van plaatjes voorzien. “Zo hoopten we ook de drempel voor oudere leden weg te nemen. En kwamen leden er zelfstandig niet uit? Dan konden ze contact opnemen met één van de leden van de werkgroep. Inmiddels bekleedt de werkgroep nog steeds een soort helpdeskfunctie.”
Het duurde niet lang tot het merendeel van de leden de app had gedownload. “We hadden er rekening mee gehouden dat sommige leden hier misschien niet op zaten te wachten, maar eigenlijk iedereen is positief,” stelt Stalenberg. “Met name het downloaden van routes is veel makkelijker geworden. Ik merk dat leden het prettig vinden dat ze zelf ook de route mee kunnen kijken, zonder de navigator te zijn. Dat maakt het rijden in de groep bovendien rustiger, want iedereen weet van tevoren welke kant we op gaan.”
De app is ook een uitkomst voor de toercommissie. “We hebben beter inzicht in de aanwezigen en kunnen eerder zien of we een groep moeten opsplitsen en eventueel een extra wegkapitein nodig hebben,” legt Stalenberg uit. “En ook de leden vinden het hartstikke leuk dat zij inzicht hebben in hoeveel en welke leden meerijden.”
Wil je ook een werkgroep formeren om Cyql binnen jouw vereniging te lanceren? Ronald adviseert om in ieder geval één persoon met een ICT-achtergrond te betrekken. “Dat maakt het een stuk makkelijker, al moet je natuurlijk wel zo iemand binnen je vereniging hebben. Ook kun je denken aan iemand die ervaren is met het samenstellen van routes. Maar vooral enthousiasme is belangrijk, want het zijn je ambassadeurs en bepalend voor het draagvlak binnen de vereniging.”
Alle praktische informatie over Cyql vindt je hier. NTFU-verenigingen maken gratis gebruik van de app. Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan onderstaande documenten voor meer informatie:
Voor vragen over hoe je Cyql binnen de vereniging kunt inzetten, neem je contact op met team verenigingsondersteuning van de NTFU via verenigingen@ntfu.nl of 0318-581300.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.
De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.
Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”
Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.
Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.
Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.
Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.
Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.