Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

Investeer in een actieve samenleving

De bevolking van Nederland groeit, en daarmee ook het aantal sporters en de ruimtevraag voor sport. De druk op de ruimte in Nederland leidt nu al tot problemen voor sportend Nederland: lange wachtlijsten, drukte in de natuurgebieden, sportfaciliteiten die steeds verder naar de randen van de stad worden verplaatst en gebrek aan nieuwe, betaalbare locaties. Er is dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat die druk niet ten koste gaat van sporten in Nederland. Want sport is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid. Investeren in een gezonde, actieve samenleving betaalt zich terug door lagere zorgkosten, meer betrokkenheid, sociale relaties en minder eenzaamheid.

Ook de wieler, mountainbike- en gravelbikesport in Nederland is de afgelopen jaren flink gegroeid. De fietssport draagt bij aan een gezonde en betrokken samenleving. Sporten in de buitenlucht levert grote gezondheidsvoordelen op, zowel fysiek als mentaal. Maar ook sociaal maatschappelijk: het zijn sporten waarin mensen elkaar ontmoeten, op de fiets maar ook naast de fiets als vrijwilliger. Toch staat het mountainbiken en gravelbiken onder druk. Bijvoorbeeld omdat niet alleen fietssporters, maar steeds meer mensen graag de natuur in trekken om te ontspannen, bewegen en sporten.


“De groei zit op de kwaliteit, meer dan op kwantiteit. We willen graag goede paden en goede netwerken, maar ook goede verbindingen van stedelijke gebieden naar het buitengebied om fietsen aantrekkelijker te maken.”

- Troy Corsen, belangenbehartiger NTFU - 

 

Nieuwe paden

De NTFU maakt zich al een tijd druk om de toekomst van mountain- en gravelbiken. In onze visie ‘Nieuwe paden’ geven we antwoord op zeven urgente uitdagingen, waaronder het gebrek aan ruime, de recreatiedruk en de beweegarmoede. Zo liggen er nog genoeg mogelijkheden in het creëren van nieuwe groene ruimte dichtbij huis voor mountainbikes en gravelbikers.
 


Overheid pak de regie

We hebben kansen om de ruimte die we hebben efficiënter in te zetten en om onderbenutting van sportaccommodaties tegen te gaan. De sportbonden, NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders, de verenigingen en ondernemende sportaanbieders kunnen daar, samen met lokale overheden, stappen in zetten. Maar dat is niet voldoende. De ruimte die we in Nederland beschikbaar hebben is simpelweg te beperkt. Er is meer aandacht en regie vanuit de overheid nodig om te sturen op de ruimtevraag en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte beschikbaar is om te sporten en bewegen.

Download flyer 'Ruimte geven aan sport'

Misschien ook interessant...

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Kleurcode

Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.