Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

Investeer in een actieve samenleving

De bevolking van Nederland groeit, en daarmee ook het aantal sporters en de ruimtevraag voor sport. De druk op de ruimte in Nederland leidt nu al tot problemen voor sportend Nederland: lange wachtlijsten, drukte in de natuurgebieden, sportfaciliteiten die steeds verder naar de randen van de stad worden verplaatst en gebrek aan nieuwe, betaalbare locaties. Er is dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat die druk niet ten koste gaat van sporten in Nederland. Want sport is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid. Investeren in een gezonde, actieve samenleving betaalt zich terug door lagere zorgkosten, meer betrokkenheid, sociale relaties en minder eenzaamheid.

Ook de wieler, mountainbike- en gravelbikesport in Nederland is de afgelopen jaren flink gegroeid. De fietssport draagt bij aan een gezonde en betrokken samenleving. Sporten in de buitenlucht levert grote gezondheidsvoordelen op, zowel fysiek als mentaal. Maar ook sociaal maatschappelijk: het zijn sporten waarin mensen elkaar ontmoeten, op de fiets maar ook naast de fiets als vrijwilliger. Toch staat het mountainbiken en gravelbiken onder druk. Bijvoorbeeld omdat niet alleen fietssporters, maar steeds meer mensen graag de natuur in trekken om te ontspannen, bewegen en sporten.


“De groei zit op de kwaliteit, meer dan op kwantiteit. We willen graag goede paden en goede netwerken, maar ook goede verbindingen van stedelijke gebieden naar het buitengebied om fietsen aantrekkelijker te maken.”

- Troy Corsen, belangenbehartiger NTFU - 

 

Nieuwe paden

De NTFU maakt zich al een tijd druk om de toekomst van mountain- en gravelbiken. In onze visie ‘Nieuwe paden’ geven we antwoord op zeven urgente uitdagingen, waaronder het gebrek aan ruime, de recreatiedruk en de beweegarmoede. Zo liggen er nog genoeg mogelijkheden in het creëren van nieuwe groene ruimte dichtbij huis voor mountainbikes en gravelbikers.
 


Overheid pak de regie

We hebben kansen om de ruimte die we hebben efficiënter in te zetten en om onderbenutting van sportaccommodaties tegen te gaan. De sportbonden, NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders, de verenigingen en ondernemende sportaanbieders kunnen daar, samen met lokale overheden, stappen in zetten. Maar dat is niet voldoende. De ruimte die we in Nederland beschikbaar hebben is simpelweg te beperkt. Er is meer aandacht en regie vanuit de overheid nodig om te sturen op de ruimtevraag en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte beschikbaar is om te sporten en bewegen.

Download flyer 'Ruimte geven aan sport'

Misschien ook interessant...

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden. 

Benieuwd wat Start2Bike voor jouw vereniging kan betekenen?

Het Start2Bike-programma is een mooie manier om beginnende wielersporters uit de omgeving te leren kennen én ze bekend te maken met het aanbod van jouw vereniging. Is jouw vereniging nog niet zo bekend met de mogelijkheden van Start2Bike en wil je weten wat Start2Bike nog meer voor jouw vereniging kan betekenen? Kom dan naar de online informatiebijeenkomst op 19 januari

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Trailcrews

Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.