Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

In een brief wijzen de fietsorganisaties de Provincie Noord-Holland erop dat ze met een oplossing voor fietsers moeten komen. Liefst één waarbij je door de stuifduinen kunt blijven fietsen.

Op twee plekken is het fietspad al grotendeels verdwenen door het zand: de Blijdensteinsweg tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal. En meer fietspaden dreigen te verzanden zoals bij de Dr. Van Steijnweg, Verspyckweg en de Woudweg.

Helft minder fietspaden

De stuifduinen ontstaan, omdat Moeder Natuur een handje geholpen wordt. Natuurbeheerders wekken de zandverstuivingen op door bomen te kapen, helmgras weg te halen en kerven te graven. Zo krijgt de wind vrij spel en ontstaan er stuifduinen. Ook op andere plekken in de duinen zijn plannen voor verstuiving. 

Zo verdwijnt uiteindelijk de helft van de fietspaden. “Met minder routes en meer fietsers dreigt het filefietsen te worden, met gevolgen voor de veiligheid, natuur, klimaat, gezondheid én lokale economie”, aldus Ross Goorden van de Fietsersbond. 

Ook de NTFU maakt zich zorgen. Niet alleen wordt het fietsgebied voor wielerclubs, toertochten en fietsers een stuk kleiner, “drukte maakt het er zeker niet veiliger op”, zegt Myron ter Haar van de NTFU. “Nog een reden dus voor de Provincie om een goed alternatief te creëren in plaats van het fietsnetwerk te halveren.”

Fietsers komen speciaal voor de duinen

De NTFU vindt het belangrijk dat je kunt blijven fietsen door de Noord-Hollandse duinen. Dat geldt voor wielrenners, strandrijders en mountainbikers uit Noord-Holland, maar net zo goed voor alle fietsers. Veel fietsers buiten Noord-Holland en zelfs buiten Nederland komen speciaal voor de duinen.

Het fietspad tussen Bergen en Schoorl hoort namelijk bij de Langeafstand Fietsroute (LF) Kustroute, het Nederlandse deel van de EuroVelo 12 North Sea Cycle Route en het regionale fietsknooppuntennetwerk.

Fietsen tussen de boomtoppen

Hoe dan wel? De fietsorganisaties vinden dat de Provincie genoeg kansen heeft voor een toekomstbestendig duin waar je fietsend van kunt genieten. “Het stuifduif wil je ervaren, maak er een unieke fietsbeleving van”, zegt Marina van Dijk van het Fietsplatform. “In Belgisch Limburg zijn mooie voorbeelden te vinden. Je fietst daar tussen de boomtoppen en dwars door een vijver. Zo bescherm je de fietspaden en het is aantrekkelijker om door dit bijzondere gebied te fietsen. Je wordt als het ware één met het stuifduin.”

Bovendien krijgt een mooie fietsroute meer mensen op de fiets. Goed voor het klimaat, de natuur en stikstofvermindering. Plus, fietsen door de natuur is ook nog eens goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Plannen voor de natuur? Dan ook voor fietsers

Het lijkt er nu op dat de Provincie twee plannen heeft die met elkaar botsen. Eén voor meer stuifduinen en één voor meer fietstoerisme. Maar in dat natuurplan zegt de Provincie niks over fietsen en wandelen.

De fietsorganisaties vinden daarom dat een onafhankelijk bureau het natuurplan van Noord-Holland moet bekijken. En als de Provincie nieuwe plannen en maatregelen maakt, moet de Provincie beter kijken naar de fiets- en wandelpaden. Ze moeten ook beter uitleggen wat ze wél gaan doen voor fietsers en wandelaars.

Verder willen de organisaties dat de Provincie alleen geld voor natuurplannen geeft, als er geen fiets- en wandelpaden verdwijnen. Zo kunnen er dus alleen zandverstuivingen gemaakt worden, als de Provincie een goed alternatief voor fiets- en wandelpaden heeft.

Misschien ook interessant...

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

5x tips voor het opstellen van gedragsregels op je club

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden. 

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.