Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Het begon allemaal tijdens een bestuursvergadering. Het bestuur zag het ledenaantal terugvallen en de nieuwe leden waren allemaal mannen van een zekere leeftijd.

RTC Rally merkt dat dit ook bij andere clubs speelt, zoals tijdens een toertocht in de Achterhoek. “Daar kwamen we andere clubs tegen en onderweg hadden we het erover hoe lastig het is om mensen bij de club te krijgen en dan vooral vrouwen”, vertelt Marcel van der Molen, secretaris bij RTC Rally. “Belangrijkste stappen voor ons waren een visie, Start2Bike en Instagram. Daardoor is het aantal leden de laatste jaren flink gestegen.”

 

Andere uitstraling

Eerst moest de uitstraling van de club anders: niet meer die oubollige, maar een stoere club. “We stonden bekend als een gezapige club oude mannen. Als je jong bent, wil je daar niet bij horen.” Om goed over te brengen wat de club dan wél graag wilde zijn, zette het bestuur een visie op papier. “Die boodschap herhalen we sindsdien continue – tijdens clubritten, toertochten en op onze ledenvergadering. De gemiddelde leeftijd is nog hoog, maar door telkens te benoemen dat we een ander soort club zijn, zijn we dat met z’n allen ook echt.”

De club laat ook aan de buitenwereld zien dat ze veranderd zijn. “We rijden nu rond in een clean shirt dat mensen aanspreekt, Onze uitstraling is ook: we zijn een sociale club. Samen uit, samen thuis, onderweg passen we op elkaar en we stoppen altijd voor koffie met appelgebak. Zo ontstaat er ruimte om in contact met elkaar te komen. We zijn een club waar mensen met elkaar praten. Die zorgzaamheid valt nieuwe leden ook op. Als iemand is gevallen, bellen we altijd even op. Er rijden ook racers mee en dat kan prima. We hebben drie snelheidsgroepen met wegkapitein.”

 

Laagdrempelige instap

In 2022 begon RTC Rally met een variant op Start2Bike. “Onze Elfmerentocht is een goede training voor de Elfstedentocht. Kun je onze 150 kilometer aan, dan kun je die monstertocht ook rijden. Wil je die tocht rijden? Volg dan Start2Bike, word lid en rijd samen de Elfmerentocht als generale repetitie.”

Op de eerste training verschenen meteen een aantal vrouwen. “Wat mij opviel, was de drempel om niet mee te gaan. Ze waren bang niet in een groep te kunnen fietsen, of de snelheid niet aan te kunnen”, vertelt Marcel. “Na Start2Bike dachten ze gelukkig zelf ook: dit valt reuze mee”, lacht Marcel. Daarna ging het hard. “Het gaf vriendinnen en kennissen die ook fietsten weer vertrouwen om een keer mee te gaan en lid te worden.”
 

Instagram

Een van de vrouwen beheert het Instagram-account Fryske Fyts Famkes. “Een clubje van tien dames die ook weer vriendinnen en kennissen hebben. Ons eigen Instagram-account zetten we ook veel vaker in. We plaatsen elke week foto’s van onze clubrit, met mannen én vrouwen. Zo zien mannen en vrouwen uit de buurt van Sneek hoe er bij ons gefietst wordt.” De nieuwe wind die door de Friese club waait, pikt ook Omrop Fryslân op. “Twee nieuwe leden – zussen van elkaar – hebben een heel leuk interview over RTC Rally en de Elfmerentocht gegeven. Dat heeft ons uiteraard ook geen windeieren gelegd!”.
 

 

Aan de slag?

Wil je voor jouw vereniging ook aan de slag met deze onderwerpen? Of wil je een keer in contact komen met RTC Rally? Neem dan contact op met team verenigingsondersteuning van de NTFU via verenigingen@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.