Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.
De NTFU komt in actie voor de veerponten in Gelderland. Het Gelders Verenfonds, een spaarpotje dat schippers helpt om hun pont varende te houden, raakt leeg. De Provincie Gelderland wil er geen geld meer insteken.
Tientallen ponten verdwijnen, varen minder en als gebruiker ga je flink meer betalen. Tienduizenden inwoners, fietsers en wandelaars zijn hier de dupe van. De gemiddelde omweg als één veerpont verdwijnt, is ruim 17 kilometer. De Veerpontencoalitie van de ANWB, de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet starten daarom een petitie.
Wil jij dat de veerponten blijven varen? Omdat je de pont neemt tijdens je trainingsrondje, wekelijks met de club naar de overkant gaat of tijdens een toertocht wil genieten van een ontspannen moment op de pont? Teken dan de petitie!
Gelderland is een waterrijke provincie en dus zijn de veerponten enorm belangrijk. Met de petitie willen de organisaties de Provincie Gelderland op andere gedachten brengen. “Met hun handtekening laten inwoners, fietsers en wandelaars zien dat ze niet blij zijn. De veren zijn nodig om bij voorzieningen en scholen te komen. Ze zijn ook belangrijk voor wandelaars en fietsers, of je nu uit Gelderland of daarbuiten komt. Je kunt op de pont even op adem komen én het is gewoon een mooie attractie tijdens je rit: het is een typisch Nederlandse beleving”, vindt directeur Eric Nijland van het Fietsplatform.
De actievoerende organisaties vragen de Provincie Gelderland er alles aan te doen om de pontjes te laten varen, zonder dat je daar meer voor hoeft te betalen. “Als dat niet kan, dan moet de Provincie op dezelfde plek iets anders zoals een fiets- en wandelbrug regelen. En zolang dat er niet is, moet de veerpont in de vaart blijven”, aldus Esther van Garderen, directeur van Fietsersbond.
Iedereen kan helpen om de veerponten te laten varen. Ook jij! Teken de petitie of deel jouw foto of video op de veerpont op sociale media. Omschrijf wat de overtocht met het pontje voor jou zo bijzonder maakt, tag in het bericht ook @provgelderland en sluit af met #ikveeropjou.
Eind jaren negentig legde het Rijk de verantwoordelijkheid voor de veerponten neer bij de Provincies. Hiermee werd het Gelders Verenfonds geboren. Veren met een tekort op de begroting worden onder bepaalde voorwaarden ondersteund. Oorspronkelijk werd gedacht dat de veerponten op termijn niet meer afhankelijk zouden zijn van het fonds.
Dertig jaar later blijken niet alle veereigenaren hun exploitatie rendabel te krijgen. Het Verenfonds profiteerde jarenlang van rentebaten en bleef daardoor aardig op peil. Deze liepen de afgelopen jaren terug en de uitgaven werden groter. De bodem van het fonds komt hiermee in zicht en is eind 2023 volledig uitgeput. De Provincie Gelderland heeft besloten niet meer financieel bij te dragen aan het fonds.
Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.
Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.
Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.
Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.
De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.
Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van
Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast.
Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.
Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.