Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Wielersportbond NTFU zet zich ervoor in dat er betere mountainbikeroutes in Nederland komen. Dat doen de bond niet alleen: het is vooral aan talloze vrijwilligers te danken dat we van prachtige trails kunnen genieten. Daarom helpt de bond juist deze trailcrews.

Met ruim 2.750 vrijwilligers die zich inzetten voor onze mountainbikeroutes is er een hoop kennis en ervaring over hoe je routes aanlegt, onderhoudt en verbetert. Zonde om die kennis niet met elkaar te delen, vindt Troy Corsen. Hij zet zich bij de NTFU in voor jouw belangen als mountain- en gravelbiker. Hij organiseerde daarom een landelijke Traildag in Ede, waar meer dan 30 trailcrews uit het hele land aan deelnamen.

Werken in een hele grote tuin

Routes maken, zorgen voor een goede flow en technische elementen bouwen zoals rockgardens, drops en switchbacks is gewoon heel mooi werk. Zie het als werken in de tuin, een hele grote tuin. Belangrijk dat dat allemaal veilig gebeurt, want dagelijks maken er honderden mountainbikers gebruik van die ‘grote tuin’.

Trailcrews doen zelf gelukkig al veel om schade te voorkomen, bijvoorbeeld aan personen of aan de natuur. Denk aan de juiste borden ophangen, inspectierondjes rijden, regelmatig onderhoud plegen en duidelijke afspraken maken met de terreineigenaar. Toch kan er altijd iets gebeuren, zoals een val of schade. Jurist Robert Gielissen, auteur van het boek ‘Aansprakelijkheid op mountainbikeroutes’, legde daarom alles uit over aansprakelijkheid. Hij besprak vragen als: wanneer ben je verantwoordelijk, wat kun en moet je als trailcrew doen om niet aansprakelijk gesteld te worden en wat doe je als je toch aansprakelijk gesteld wordt?

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als een trailcrew toch aansprakelijk gesteld word, zorgt de NTFU dat vrijwilligers gedekt zijn tegen kosten die op hen verhaald worden. Daarvoor heeft de bond een speciale verzekering afgesloten voor alle trailcrews die bij de NTFU zijn aangesloten.
 

Onderhoud: goed voor elkaar

Trailcrews kunnen veel doen om een uitdagende mountainbikeroute te bouwen. Denk aan een route die past bij de omgeving en het type mountainbiker, zoals een beginner of gevorderde. Maar ook een veilige route bouwen en de tracks regelmatig controleren op overhangend groen, slijtage en schade en zorgen dat dat snel en goed gerepareerd wordt.

Bij de NTFU kunnen de trailcrews terecht voor onderhoudsrichtlijnen, inspectieformulieren en een speciaal logboek. Zo weten vrijwilligers hoe ze bochten en bermen moeten repareren en kuilen en spoorvorming herstellen. In C-Tip – een digitaal systeem speciaal voor trailcrews aanbiedt – leggen vrijwilligers al dit onderhoud vast en kunnen ze monitoren wanneer het onderhoud is uitgevoerd.
 

De toekomst van e-mountainbiken

Of je in ‘team e-mountainbiken’ zit of je vindt het helemaal niks: het e-mountainbiken is in opkomst en dat lijkt ook niet te veranderen. Jeroen van Eck – hij is Nederlands kampioen e-MTB en deelnemer aan World Cup’s e-MTB – sprak op de Traildag via video met de trailcrew hoe ze hiermee om kunnen gaan. Het onderwerp zorgde voor heel wat gespreksstof. Er is nog ontzettend veel te leren en te ontdekken over dit onderwerp en de NTFU gaat dit – samen met trailcrews en experts uit de mountainbikewereld – zich hier verder in verdiepen.

Hoe bouw je een kuipbocht?

Genoeg van al dat zitten en luisteren! ’s Middags was het tijd voor actie. Gewapend met schop en McLeod (een flink stuk gereedschap dat een schoffel en een grove hark in één is) gingen de trailcrews de mountainbikeroute van Ede op. Want hoe bouw je zo veilig mogelijk een technische uitdaging als een kuipbocht? Niemand minder dan Patrick Jansen en Eric Kuijt – beide professioneel routebouwer en in te zetten voor professioneel onderhoud via The Trail Company – lieten zien waar je op moet letten.

Veel vrijwilligers stonden ook te trappelen voor een rondje mountainbiken. Zeker als de route van Ede er zo prachtig bij lag (alle credits voor de trailcrew van MTB Zuid Veluwe). Onderweg keken ze naar bebording op complexe oversteekplaatsen en deelden ze goede ideeën met elkaar uit.

De ruim 60 deelnemers gaven de Traildag een dikke 9 als rapportcijfer en met genoeg nieuwe onderwerpen en vragen betekent dat maar één ding: tot volgend jaar!


 

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

4 tips voor een goede fietsenstalling

Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Top 10 Recreatief fietsen

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Fietspad moet veiliger worden voor wielrenners

De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.