NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

NLBuitenkansen is een coalitie van 15 organisaties van terreinbeheerders, grondgebruikers en de recreatie- en sportsector die elkaar hebben gevonden in de missie om het tekort aan recreatieruimte op te lossen, het landelijk gebied te ontsluiten en de drukte in natuurgebieden te verminderen, in de wetenschap dat landschap en recreatie elkaar kunnen versterken.

De coalitie roept het kabinet op hier werk van te maken.
 

Investeer in meer ruimte voor recreatie

Dit kan door te werken aan een aantrekkelijk, gezond en beleefbaar landschap met groenblauwe dooradering en recreatieve routes. Stimuleer de ontsluiting van het landelijk gebied met een vergoeding voor particuliere grondeigenaren. Werk aan groen en toegankelijk water bij woningbouwplannen en route-infrastructuur in partnerships met particuliere grondeigenaren. Realiseer het Nederlands Natuur Netwerk. Elke investering in groene en blauwe beleefbare ruimte levert het 8 tot 32-voudige op aan maatschappelijke baten.
 

Mensinclusiviteit moet de basis zijn in alle ruimtelijke (plan)ontwikkelingen

Neem recreatieve basisvoorwaarden mee in de optimale mix van alle functies in de ruimte, dus in alle plannen rondom natuur, woningbouw, landbouw, waterbeheer en de verbindingen stad-platteland.
 

Recreatie opnemen in (groen)normering

 
Geef binnen bestaande groennormeringen invulling aan recreatie en ontwikkel aanvullend nieuwe, specifieke recreatieve normeringen. Denk aan een beweegnorm, een zwemwaternorm en routenormen (standaardontsluiting bij een woning). Maar ook financiële normen, dus de kosten voor aanleg en onderhoud en beheer per hectare.
 

Een structureel recreatiebudget

 
Zorg voor een structureel budget dat gebruikt wordt om de huidige recreatieve voorzieningen te behouden en beheren, maar ook om ruimte voor recreatie naar de toekomst te maken. Om dit structurele budget te realiseren, is op alle lagen van de overheid budget nodig en kunnen ook EU-gelden en subsidies beter benut en toegankelijk worden gemaakt.
 

Nationaal vrijetijdsbeleid

Er is behoefte aan een nationale vrijetijdsvisie, met uitwerkingen in beleidsplannen en financiering ten behoeve van een mensinclusieve, duurzaam beleefbare, groenblauwe buitenruimte. Het gaat hier vooral om gemeente- en provincie overstijgende onderwerpen, zoals (structurele) financiering van de route-infrastructuur. Er is ook behoefte aan een nationaal bestuurlijk aanspreekpunt (bewindspersoon) en bijbehorend recreatieloket dat fungeert als kenniscentrum en een beleidsafdeling die regie voert op de uitvoering.
 

Borging wettelijke taken

Het scheppen van voorwaarden voor een optimale vrijetijdsbesteding is een grondwettelijke taak (art. 22). Zorg voor de juridische borging van dit
grondrecht door routenetwerken op te nemen in nationale wetgeving (Omgevingswet) en provinciale uitwerkingen (omgevingsverordeningen).
 

Misschien ook interessant...

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.