Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Dat WTC Gerry van Gerwen een vereniging is met bijna 200 leden, zorgt ervoor dat zij te maken hebben met allerlei verschillende behoeftes. Toen tijdens de algemene ledenvergadering vanuit leden de vraag kwam om extra ritten doordeweeks, werd daar dan ook meteen werk van gemaakt. “Als het ons lukt om op verantwoorde wijze een extra clubactiviteit te organiseren, moeten we dat niet nalaten”, stelt Winfried van der Bom, secretaris bij WTC Gerry van Gerwen 

Zo gezegd, zo gedaan. De ‘Vitaalritten’ werden in het leven geroepen. “Speciaal voor leden die – bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn – overdag tijd over hebben en het plezierig vinden om nog wat extra te fietsen, organiseren we iedere dinsdag- en donderdagochtend een extra rit”, legt Winfried uit. “In de zomer zijn het twee ritten op de racefiets, in de winter wordt één daarvan vervangen door een mountainbikerit.” 

Doorfietsen geblazen

Met een gemiddelde leeftijd tussen de 65 en 70 jaar zijn de ‘Vitaalritten’ een treffende benaming. “Ondanks de hogere gemiddelde leeftijd, is het niet zo dat er niet wordt doorgefietst hoor. We tikken gemiddeld nog steeds de 30 km per uur aan”, laat Winfried weten. Overigens is het niet zo dat de ‘Vitaalritten’ aan leeftijd gebonden zijn. “Het oudste lid dat momenteel meerijdt is 78 jaar, maar er is geen onder- of bovengrens wat leeftijd betreft. Iedereen die tijd heeft, mag aansluiten.”

Het motto bij WTC Gerry van Gerwen is altijd samen uit, samen thuis – en bij de Vitaalritten is dat dubbel zo belangrijk. “Als er mensen meefietsen die wat minder hard kunnen, wordt daar zeker rekening mee gehouden. Maar we blijven een toerclub, dus van doorrijden houdt iedereen wel.”

Natuurlijke stimulans

Om de leden nog eens extra te motiveren, wordt er jaarlijks een ‘Vitaalklassement’ bijgehouden waarin de aanwezigheid van leden wordt geturfd. “Aan het einde van het jaar krijgt degene die het vaakst aanwezig was een eervolle vermelding in het jaarverslag. Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar stimuleert leden wel om aanwezig te zijn.”

Naast sportiviteit, ontbreekt het bij de ‘Vitaalritten’ ook niet aan gezelligheid. “In de zomer onderbreken we de rit met een koffiepauze en na afloop gaan we vaak ook nog even wat drinken. Het component gezelligheid is zeker van belang.” 

De ‘Vitaalritten’ van WTC Gerry van Gerwen dragen volgens Winfried bij aan de binding met de vereniging. “Het is niet zo dat dit ons direct nieuwe leden heeft opgeleverd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat leden langer lid blijven. De Vitaalritten zijn echt een succesnummer.”

Misschien ook interessant...

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Verenigingen

Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.