NTFU laat het imago van mountainbiken onderzoeken

De NTFU laat dit jaar voor het eerst een imago-onderzoek uitvoeren in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Duizend niet-mountainbikers geven hun mening over de mountainbikesport. NTFU maakt binnenkort de resultaten bekend.

De aanleiding voor het imago-onderzoek is dat de NTFU zich zorgen maakt over de toekomst van het mountainbiken. Routes liggen onder vuur, mountainbikers staan negatief in de krant, voor organisaties wordt het moeilijker een tocht te organiseren en trailcrews zetten alle hens aan dek om hun routes te behouden. 

Een positief imago helpt dan om de toekomst van het mountainbiken zeker te stellen. De NTFU wil daarom graag weten hoe Nederland naar mountainbikers kijkt. Is het imago écht zo slecht als we allemaal denken of valt het wel mee? En hoe komt het dat mensen zo over mountainbikers denkt? Komt dat door de krant, door eigen ervaringen in het bos of is het alleen van horen zeggen?
 

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het in beeld brengen van het imago en de reputatie van de mountainbikesport. Omdat dit het eerste imago-onderzoek is, is het ook een nulmeting. Oftewel: de meetlat waarlangs de NTFU de effecten van toekomstige verbeteringen met communicatie en sportaanbod kunnen meten. De NTFU gaat dus vaker zo’n imago-onderzoek laten uitvoeren.
 

Opzet onderzoek

In opdracht van de NTFU, heeft Motivaction 1.000 niet-mountainbikers (Nederlanders van 18 jaar en ouder die ofwel een andere sport doen of niet sporten) bevraagd via een online enquête. Deelnemers werd bijvoorbeeld gevraagd welke positieve en negatieve associaties ze hadden bij het woord mountainbiken, wat ze horen, lezen of zien over mountainbikers en of dat bijvoorbeeld via familie en vrienden of de (sociale) media is en of ze zelf vaak of juist nooit in een natuurgebied komen en wat ze eigenlijk weten over onze sport.
 

Wat gebeurt er met de resultaten

Door de resultaten, maar vooral de inzichten, weet de NTFU beter aan welke knoppen ze kunnen draaien om het mountainbiken een positief imago te geven. NTFU kan de inzichten bijvoorbeeld gebruiken in het contact met de pers en om voorlichting te geven over elkaars sport- en natuurbeleving, bijvoorbeeld bij wandelaars en ruiters. 

Mountainbikers, clubs, trailcrews en tochtorganisatoren worden op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek via nieuwsberichten en de nieuwsbrief en tijdens de Unieraad in juni 2025. 
 

Vragen

Heb je vragen over dit onderzoek of wil je graag op de hoogte gehouden worden over de resultaten? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier.
 

Meer onderzoeken

De NTFU laat regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen in de Nederlandse wielersport. Zo weet de bond goed wat wielrenners, mountainbikers en gravelbikers beweegt. Bekijk de onderzoekspagina voor andere lopende en afgeronde onderzoeken naar de wielersport.
 

Over Motivaction

Motivaction voert het onderzoek uit en is een Nederlands onderzoeksbureau met veel expertise in kwalitatief en kwantitatief imago-onderzoek. Motivaction is ISO 27001- en 20252-gecertificeerd. Meer informatie via Motivaction.nl.

Interesse imago-onderzoek mountainbiken

*
*

Misschien ook interessant...

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

6x praktische tips voor het organiseren van een digitale ALV

In dit artikel schreven we eerder al over de mogelijkheden die verenigingen hebben als het gaat om het organiseren van de Algemene Ledenvergadering in tijden van corona. Door de corona spoedwet is het mogelijk om de ledenvergadering digitaal plaats te laten vinden, ook als dit nog niet is opgenomen in de statuten. Maar hoe organiseer je zo’n vergadering nu op een praktische manier? We geven een aantal tips.

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Toertochten, Vergunningen

NTFU wil redelijke vergoeding voor natuurgebruik bij toertochten

Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.