De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan sportkoepel NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Door de financiële steun van de Loterij blijft de contributie laag én – nog veel belangrijker – kan de NTFU verenigingen helpen. Dat doet de bond door middel van verzekeringen en workshops, maar ook door de weg te wijzen in de wirwar van vergunningen of het onderhoud van mountainbikeroutes. En dat is nodig, want ook als je zelf niet bij een club fietst, profiteer je van de inzet van onze 520 verenigingen. Samen organiseren ze ruim 1.000 evenementen per jaar, steken ze ziel en zaligheid in het onderhoud van tientallen MTB-routes en verzorgen ze op ruim 50 locaties Start2Bike-trainingen.

Financiering

Sporten is gezond, dat weet iedereen wel: het voorkomt overgewicht, maar gaat ook eenzaamheid tegen. Uit onderzoek blijkt dat als iemand structureel blijft sporten en bewegen dit tot 75.000 euro aan maatschappelijke waarde kan opleveren voor de rest van iemands leven. Niet zo gek dus om te investeren in de sport. Dat doet de Nederlandse Loterij. Elk jaar ontvangen NOC*NSF en 77 sportbonden een deel van de opbrengsten van de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, krasloten en Toto. In 2021 kwam dat bedrag op 50,4 miljoen euro. Uiteraard moeten bonden wel aan enkele eisen voldoen. Zo moet een bond voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en verantwoording afleggen in een jaarverslag. 

Wat deed de NTFU met dit geld?

In 2021 ontving de NTFU 381.877 euro. Daarmee ondersteunden we dus verenigingen, maar zetten we ons ook in voor de belangen van alle wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Nederland. “De steun van de Nederlandse Loterij is ontzettend belangrijk,” zegt NTFU-directeur Arjan de Vries. “Het ondersteunen van verenigingen of bijwonen van overleggen over fietsinfrastructuur zijn belangrijke onderdelen van ons werk, maar blijven vaak onderbelicht. Dat terwijl ze cruciaal zijn voor onze sport. Dankzij de basisfinanciering van de Nederlandse Loterij kunnen wij ons werk goed uitvoeren.”

Een greep uit onze projecten:

Mogelijk maken van toertochten  

Jaarlijks worden er zo’n 2.500 toertochten georganiseerd. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat, is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op waar ze goed in zijn: het uitzetten van een mooie route.

Ondersteunen van mountainbike-vrijwilligers

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, ruim 240 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trail crews’ met contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen.

Veilig fietsen

Jarenlang hebben we ons samen met VeiligheidNL en de KNWU ingezet voor het dragen van een fietshelm. En met succes: uit onderzoek blijkt dat 98,5% van de sportieve fietsers een helm draagt. Natuurlijk blijven we ons inzetten voor een veilige fietssport. Zo leren we beginnende fietsers basistechnieken via Start2Bike, leiden we instructeurs op en zorgen we dat verenigingen met een wegkapitein op pad gaan.

Lees hier meer over onze inzet.

Misschien ook interessant...

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Wijziging uploaden van routes clubpagina

Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

Opleidingen

Start2Bike: leer beter fietsen

Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers. 

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Kennis & onderzoek

Het eerste gravelbike-onderzoek: de resultaten

De NTFU vroeg 700 gravelbikers het (houthakkers)hemd van het lijf. Lezers van Fietssport, Velozine en Fiets vertelden wat voor type gravelbiker ze zijn, wat zij zo leuk vinden aan gravelbiken en welke fietsen en merken ze rijden.

Ondersteuning bij lokale lobby

FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”

4 tips voor een goede fietsenstalling

Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.