Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.
Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.
Naar schatting kwamen in 2020 5.300 wielrenners op de Spoedeisende Hulp terecht. Het grootste deel van de gewonde wielrenners was gevallen zonder een botsing. Belangrijke oorzaak was de conditie van de weg. Denk aan losliggend grind, gat in het wegdek, een stoeprand, paaltje op de weg of een te smal fietspad. Ook gebeurden er ongelukken op wegen zonder aparte fietsstrook.
“Goede wegen en veilige fietspaden zijn belangrijk. Dat is een taak van wegbeheerders en Provincies. De NTFU roept hen daarom op dit aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan minder paaltjes, een beter wegdek en veilige wielrenroutes”, zegt Myron ter Haar, belangenbehartiger bij de NTFU.
Ruim veertig procent van de wielrenners viel zonder botsing. Dat gebeurde meestal buiten de bebouwde kom. Op de Spoedeisende Hulp gaven de slachtoffers aan dat dat meestal kwam door hun eigen gedrag, bijvoorbeeld omdat ze niet goed opletten. Ze vielen omdat ze uitgleden, hun evenwicht verloren of moesten uitwijken. Fietspaden verbeteren kan een deel van die ongelukken voorkomen.
Voor mensen die beginnen met wielrennen of de sport weer oppakken, adviseert de NTFU een aantal lessen te volgen. “Bijvoorbeeld bij Start2Bike. Daar leer je hoe je schakelt, remt, bochten neemt en fietst in een groep. Dat is toch echt anders dan op een gewone fiets. Na vier lessen ga je als wielrenner met meer plezier en veiliger op pad”, licht Myron toe.
Veertig procent van de wielrenners raakte gewond omdat ze botsten met een andere verkeersdeelnemer zoals een automobilist, fietser of andere wielrenner. De ander lette niet goed op of stak onverwacht over. Deze wielerongevallen gebeurden vooral binnen de bebouwde kom.
De meeste wielrenners die op de Spoedeisende Hulp kwamen, fietsten alleen. Slechts een kwart van de slachtoffers reed in een groep van drie of meer personen.
Ook droegen ze vrijwel allemaal een fietshelm: 86 procent. Zij hadden hun helm ook goed vast, met het riempje dicht. Als belangrijkste reden (89 procent) om een helm te dragen, gaven ze aan dat fietsen zonder helm gevaarlijk is en dat het een gewoonte is.
“Iedereen die graag wielrent, moet dat veilig en met plezier kunnen doen. De NTFU zet daarom in op Start2Bike-lessen, meer wegkapiteins op de weg, voorlichting over veilig en verantwoord gedrag op de fiets, veilige wielrenroutes en betere fietspaden. De NTFU steunt de oproep van VeiligheidNL om samen in actie te komen. Betere wegen en fietspaden maken het veiliger voor elke fietser, daar moeten we dus met alle partijen voor zorgen”, besluit Myron.
Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de
Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.
Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.
De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.
Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.
Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk
Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.
Het