Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Naar schatting kwamen in 2020 5.300 wielrenners op de Spoedeisende Hulp terecht. Het grootste deel van de gewonde wielrenners was gevallen zonder een botsing. Belangrijke oorzaak was de conditie van de weg. Denk aan losliggend grind, gat in het wegdek, een stoeprand, paaltje op de weg of een te smal fietspad. Ook gebeurden er ongelukken op wegen zonder aparte fietsstrook.

“Goede wegen en veilige fietspaden zijn belangrijk. Dat is een taak van wegbeheerders en Provincies. De NTFU roept hen daarom op dit aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan minder paaltjes, een beter wegdek en veilige wielrenroutes”, zegt Myron ter Haar, belangenbehartiger bij de NTFU.

Niet goed opletten

Ruim veertig procent van de wielrenners viel zonder botsing. Dat gebeurde meestal buiten de bebouwde kom. Op de Spoedeisende Hulp gaven de slachtoffers aan dat dat meestal kwam door hun eigen gedrag, bijvoorbeeld omdat ze niet goed opletten. Ze vielen omdat ze uitgleden, hun evenwicht verloren of moesten uitwijken. Fietspaden verbeteren kan een deel van die ongelukken voorkomen.

Voor mensen die beginnen met wielrennen of de sport weer oppakken, adviseert de NTFU een aantal lessen te volgen. “Bijvoorbeeld bij Start2Bike. Daar leer je hoe je schakelt, remt, bochten neemt en fietst in een groep. Dat is toch echt anders dan op een gewone fiets. Na vier lessen ga je als wielrenner met meer plezier en veiliger op pad”, licht Myron toe.

Veertig procent van de wielrenners raakte gewond omdat ze botsten met een andere verkeersdeelnemer zoals een automobilist, fietser of andere wielrenner. De ander lette niet goed op of stak onverwacht over. Deze wielerongevallen gebeurden vooral binnen de bebouwde kom. 

De meeste wielrenners die op de Spoedeisende Hulp kwamen, fietsten alleen. Slechts een kwart van de slachtoffers reed in een groep van drie of meer personen.

Meeste wielrenners droegen een fietshelm

Ook droegen ze vrijwel allemaal een fietshelm: 86 procent. Zij hadden hun helm ook goed vast, met het riempje dicht. Als belangrijkste reden (89 procent) om een helm te dragen, gaven ze aan dat fietsen zonder helm gevaarlijk is en dat het een gewoonte is.

Samen werken aan veiligheid

“Iedereen die graag wielrent, moet dat veilig en met plezier kunnen doen. De NTFU zet daarom in op Start2Bike-lessen, meer wegkapiteins op de weg, voorlichting over veilig en verantwoord gedrag op de fiets, veilige wielrenroutes en betere fietspaden. De NTFU steunt de oproep van VeiligheidNL om samen in actie te komen. Betere wegen en fietspaden maken het veiliger voor elke fietser, daar moeten we dus met alle partijen voor zorgen”, besluit Myron.

Misschien ook interessant...

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Top 10 Recreatief fietsen

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.