Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Naar schatting kwamen in 2020 5.300 wielrenners op de Spoedeisende Hulp terecht. Het grootste deel van de gewonde wielrenners was gevallen zonder een botsing. Belangrijke oorzaak was de conditie van de weg. Denk aan losliggend grind, gat in het wegdek, een stoeprand, paaltje op de weg of een te smal fietspad. Ook gebeurden er ongelukken op wegen zonder aparte fietsstrook.

“Goede wegen en veilige fietspaden zijn belangrijk. Dat is een taak van wegbeheerders en Provincies. De NTFU roept hen daarom op dit aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan minder paaltjes, een beter wegdek en veilige wielrenroutes”, zegt Myron ter Haar, belangenbehartiger bij de NTFU.

Niet goed opletten

Ruim veertig procent van de wielrenners viel zonder botsing. Dat gebeurde meestal buiten de bebouwde kom. Op de Spoedeisende Hulp gaven de slachtoffers aan dat dat meestal kwam door hun eigen gedrag, bijvoorbeeld omdat ze niet goed opletten. Ze vielen omdat ze uitgleden, hun evenwicht verloren of moesten uitwijken. Fietspaden verbeteren kan een deel van die ongelukken voorkomen.

Voor mensen die beginnen met wielrennen of de sport weer oppakken, adviseert de NTFU een aantal lessen te volgen. “Bijvoorbeeld bij Start2Bike. Daar leer je hoe je schakelt, remt, bochten neemt en fietst in een groep. Dat is toch echt anders dan op een gewone fiets. Na vier lessen ga je als wielrenner met meer plezier en veiliger op pad”, licht Myron toe.

Veertig procent van de wielrenners raakte gewond omdat ze botsten met een andere verkeersdeelnemer zoals een automobilist, fietser of andere wielrenner. De ander lette niet goed op of stak onverwacht over. Deze wielerongevallen gebeurden vooral binnen de bebouwde kom. 

De meeste wielrenners die op de Spoedeisende Hulp kwamen, fietsten alleen. Slechts een kwart van de slachtoffers reed in een groep van drie of meer personen.

Meeste wielrenners droegen een fietshelm

Ook droegen ze vrijwel allemaal een fietshelm: 86 procent. Zij hadden hun helm ook goed vast, met het riempje dicht. Als belangrijkste reden (89 procent) om een helm te dragen, gaven ze aan dat fietsen zonder helm gevaarlijk is en dat het een gewoonte is.

Samen werken aan veiligheid

“Iedereen die graag wielrent, moet dat veilig en met plezier kunnen doen. De NTFU zet daarom in op Start2Bike-lessen, meer wegkapiteins op de weg, voorlichting over veilig en verantwoord gedrag op de fiets, veilige wielrenroutes en betere fietspaden. De NTFU steunt de oproep van VeiligheidNL om samen in actie te komen. Betere wegen en fietspaden maken het veiliger voor elke fietser, daar moeten we dus met alle partijen voor zorgen”, besluit Myron.

Misschien ook interessant...

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.