Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een aantal taken zijn veeleisend, zoals de rol van een bestuurslid. Kijk of je taken kunt opsplitsen. Knip bijvoorbeeld de rol van de penningmeester op. Maak één persoon verantwoordelijk voor de facturen en contributie-inning en laat iemand anders de begroting en het jaarverslag maken.
Inventariseer de competenties van je leden. Zo spreek je ze gericht aan voor een rol die bij hem/haar past.
Persoonlijk benaderen werkt het beste. Kondig de belronde aan via de nieuwsbrief of Whatsapp-groep en bel mensen gericht op. Leg uit waar jullie hulp bij kunnen gebruiken. En begin klein. Dat vergroot de kans dat je leden ‘ja’ zeggen op je uitnodiging. Een te grote taak is vaak net een stap te ver.
Vrijwilligerswerk is vaak leuker als je het als groep doet. Een vriendengroep of vaste fietsgroep vindt het mogelijk wel leuk om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Als er dus een project ligt (bijvoorbeeld de vrijwilligersavond organiseren of een jubileumtocht), vraag dan niet één persoon of hij/zij wil helpen, maar vraag het aan een hele groep. Grote kans dat ze het samen wél leuk vinden om te doen.
Maak duidelijk voor welke specifieke taken jullie op zoek zijn naar vrijwilligers en plaats het overzicht van de vacatures op jullie website. Geef duidelijk aan hoeveel tijd de functie kost en wanneer de meeste werkzaamheden plaatsvinden (in de rustige winterperiode, of juist het gehele jaar door).
Waardering in de vorm van persoonlijke aandacht werkt het beste. Laat als bestuur zien dat je weet wat de vrijwillger doet. Stuur een appje of een kaart. Dit zorgt ervoor dat zij hun taken langer uitvoeren. Je hoeft dan geen grote vrijwilligerswervingsacties te organiseren.
Wil je meer informatie over het werven en behouden van vrijwilligers? Kijk dan zeker op de site van Clubbase, waar je ook veel wervingsmateriaal vind dat je gratis kunt gebruiken. Wil je dat we met je meedenken met bijvoorbeeld jullie vrijwilligersbeleid? Neem dan contact op met ons op, via verenigingen@ntfu.nl. We helpen jullie graag verder!
Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.
Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.
De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners, mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken. Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.
De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.
Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.
Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de
Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.
Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.