Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een aantal taken zijn veeleisend, zoals de rol van een bestuurslid. Kijk of je taken kunt opsplitsen. Knip bijvoorbeeld de rol van de penningmeester op. Maak één persoon verantwoordelijk voor de facturen en contributie-inning en laat iemand anders de begroting en het jaarverslag maken.
Inventariseer de competenties van je leden. Zo spreek je ze gericht aan voor een rol die bij hem/haar past.
Persoonlijk benaderen werkt het beste. Kondig de belronde aan via de nieuwsbrief of Whatsapp-groep en bel mensen gericht op. Leg uit waar jullie hulp bij kunnen gebruiken. En begin klein. Dat vergroot de kans dat je leden ‘ja’ zeggen op je uitnodiging. Een te grote taak is vaak net een stap te ver.
Vrijwilligerswerk is vaak leuker als je het als groep doet. Een vriendengroep of vaste fietsgroep vindt het mogelijk wel leuk om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Als er dus een project ligt (bijvoorbeeld de vrijwilligersavond organiseren of een jubileumtocht), vraag dan niet één persoon of hij/zij wil helpen, maar vraag het aan een hele groep. Grote kans dat ze het samen wél leuk vinden om te doen.
Maak duidelijk voor welke specifieke taken jullie op zoek zijn naar vrijwilligers en plaats het overzicht van de vacatures op jullie website. Geef duidelijk aan hoeveel tijd de functie kost en wanneer de meeste werkzaamheden plaatsvinden (in de rustige winterperiode, of juist het gehele jaar door).
Waardering in de vorm van persoonlijke aandacht werkt het beste. Laat als bestuur zien dat je weet wat de vrijwillger doet. Stuur een appje of een kaart. Dit zorgt ervoor dat zij hun taken langer uitvoeren. Je hoeft dan geen grote vrijwilligerswervingsacties te organiseren.
Wil je meer informatie over het werven en behouden van vrijwilligers? Kijk dan zeker op de site van Clubbase, waar je ook veel wervingsmateriaal vind dat je gratis kunt gebruiken. Wil je dat we met je meedenken met bijvoorbeeld jullie vrijwilligersbeleid? Neem dan contact op met ons op, via verenigingen@ntfu.nl. We helpen jullie graag verder!
De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.
In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.
Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.
De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.
Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”
Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken.
Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.