Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

SamenOpHetFietspad wordt geleid door de Universiteit van Amsterdam en BAM Infra en werkt daarbij samen met overheidsinstanties en kennispartijen zoals de NTFU, ANWB en Fietsersbond.

Tijdens het onderzoek staan de volgende vragen centraal:

  • Wat is de huidige status op het fietspad?
  • Wat zijn (ontwikkelingen in) de verhoudingen tussen verschillende soorten racefietsers en fietsers op de Nederlandse openbare weg? En wat betekent dit voor de veiligheid?
  • Hoe worden deze verhoudingen besproken in de media, het publieke debat, beleid en binnen de wielersport?

Wat doet het onderzoek?

Het onderzoek wordt geleid door de Universiteit van Amsterdam (UvA). De onderzoekers brengen kennis en informatie vanuit verschillende hoeken samen. Dat doen ze door met overheden en kennispartners te werken aan pilots in verschillende gebieden van Nederland. Daarnaast verzamelen de onderzoekers informatie uit literatuuronderzoek, data vanuit de kennispartijen, reeds bestaande projecten en initiatieven en input vanuit fietspadgebruikers. De UvA gebruikt de onderzoeksresultaten om aanbevelingen te doen, bijvoorbeeld voor producten, diensten en maatregelen.

Wat is de rol van de NTFU bij dit onderzoek?

De NTFU is als kennispartij aangesloten bij het onderzoek en levert dus kennis en informatie aan over wielrenners. Denk hierbij aan feiten en cijfers, zoals het aantal wielrenners en verenigingen in Nederland.

Waarom doet de NTFU mee?

Veiligheid, goede fietsmogelijkheden en het imago van de wielersporter zijn voor ons belangrijke onderwerpen. We zetten in op goed gedrag van de wielersporter en meer onderling begrip tussen verschillende soorten fietspadgebruikers.

Daarin proberen we samen te werken met andere organisaties. Dat doen we bijvoorbeeld al met onze partners uit de Alliantie Samen Fietsen, zoals de ANWB, Fietsersbond en de KNWU. Ook zij hebben zich bij het onderzoek SamenOpHetFietspad aangesloten. 

De onderzoeksresultaten helpen om gerichter te werken aan oplossingen. Zo zal het onderzoek bijvoorbeeld inzicht geven in welke rollen nodig zijn voor gemeenten, provincies, fietsverenigingen en sportorganisaties. 

Ook meedoen?

Wil je ook een bijdrage leveren aan het onderzoek? Vul dan deze enquête in.

Als fietser kun je aangeven wat je ervaringen zijn met recreatief en sportief fietsen. Hoe kijk je naar het gedrag van anderen, in welke mate er sprake is van stigmatisering en hoe denk je over verschillende oplossingen en maatregelen.

Ook ANWB onderzoekt situatie op het fietspad

Ook de ANWB doet onderzoek naar de situatie van het fietspad. De ANWB kijkt echter naar andere zaken. De ANWB wil weten: wat vind jij van de fietsmogelijkheden in Nederland? Omdat de ANWB goed samenwerkt met de NTFU, vraagt de ANWB ons om hun enquête bij onze leden uit te zetten. Zo krijgen ze een goed en volledig beeld van de meningen van alle fietsers. NTFU-leden ontvangen via de Fietssport-nieuwsbrief een uitnodiging om mee te doen aan de enquête.

Misschien ook interessant...

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

Gelderse veerponten

Petitie voor Gelderse veerponten al 17000x getekend

Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.