Boete illegaal gebruik foto's: wat moet je doen?

De NTFU krijgt steeds vaker berichten van wielerclubs die een boete krijgen voor illegaal gebruik van foto’s. De kosten lopen op van tot een paar honderd tot duizenden euro. Hoe los je dit op?

Meerdere wielerclubs hebben de NTFU benaderd omdat ze vanuit het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) of een bureau dat in opdracht van het ANP handelt, facturen ontvangen voor het onrechtmatig gebruik van ANP-foto’s. Vrijwel altijd betreffen dit foto’s op websites. De boodschap is alle keren helder: er moet betaald worden.

De regels zijn duidelijk: het is niet toegestaan om zonder toestemming van een fotograaf zijn, haar of hen foto’s te publiceren. Doe je dit wel dan riskeer je – zonder waarschuwing – een factuur van de fotograaf. Ook word je gedwongen de beelden per direct te verwijderen. Ook al heb je onbewust een foto illegaal gebruikt.
 

Auteursrecht

Veel foto’s vind en download je via Google. Toch mag je deze beelden niet 'zomaar' gebruiken. Want voor bijna elk beeld geldt het auteursrecht. Gebruik je foto's of video's zonder toestemming van de fotograaf of maker op bijvoorbeeld je clubwebsite, dan ben je in overtreding van die auteurswet.
 
Fotografen en makers bepalen namelijk hoe hun foto's en video's gebruikt mogen worden. Ze maken daar afspraken over met een agentschap zoals het ANP of Hollandse Hoogte. Daar horen ook afspraken over een vergoeding voor bij. Wordt er onrechtmatig gebruik gemaakt van zo'n foto’s, dan is het aan dat bureau om misgelopen inkomsten te achterhalen.
 

Brief van het ANP

Heb je een foto gebruikt dat onder het auteursrecht valt, dan ontvang je een brief van bijvoorbeeld het ANP via Visual Rights Group. Een aantal clubs heeft ook uit het buitenland een claim gekregen, omdat er een beeld was geplaatst van bijvoorbeeld een Franse of Duitse fotograaf.

In deze brief wordt vastgesteld dat er sprake is van onrechtmatig gebruik, met bijgevoegde bewijsstukken zoals screenshots van de gebruikte foto’s. Daarnaast bevat de brief een specificatie van de gevraagde schadevergoeding, die onder meer bestaat uit:
  • de gemiste licentievergoeding;
  • een compensatie voor het ontbreken van voorafgaande toestemming;
  • kosten voor onderzoek en buitengerechtelijke procedurekosten.
Verenigingen krijgen doorgaans een termijn van 14 dagen om te betalen en verdere kosten te voorkomen.
 

Hoogte van de boete 

De kosten van zo’n schadevergoeding lopen al snel op. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de maat van de foto, de duur van het gebruik en de positie op de website (een foto op de homepage is duurder dan in laag twee van de website).

De kosten per illegaal gebruikte foto zijn vaak minimaal 100 euro. Tel daarbij de kosten op die worden berekend voor diverse werkzaamheden en een factuur bedraagt al snel ten minste 300 euro. Boetes uit het buitenland zijn vele malen hoger en lopen op tot 3.000 euro.
 

Wat moet je doen als je een boete krijgt

  • Check of de claim terecht is. Heb je de foto echt geplaatst en was hier inderdaad geen toestemming voor?
  • Is de claim terecht? Verwijder dan zo snel mogelijk de foto van de website en server.
  • Betaal de gevraagde schadevergoeding binnen de gestelde termijn.
  • Bespreek de onjuist gebruikte foto met de personen die verantwoordelijk zijn voor de content op de clubkanalen om te voorkomen dat dit nog een keer mis gaat. Controleer met name de website op het gebruik van andere mogelijk illegaal gebruikte beelden.
We adviseren in bezwaar te gaan tegen hoge schadeclaims van buitenlandse bedrijven. Duizenden euro's boete betalen, is voor de meeste wielerclubs onmogelijk. Een aantal wielerclubs heeft met succes bezwaar gemaakt: de boete werd verlaagd naar een paar honderd euro.
 


Tips om een boete te voorkomen

  • Maak je eigen foto's. Een goede camera op je telefoon is het enige wat je nodig hebt. Er is vast wel een clublid dat goed kan fotograferen en het leuk vindt om dit voor de club te doen.
  • Schakel een fotograaf in. Zeker als je goede foto's wilt voor de promotie van je club of toertocht. Kost wel iets, maar dan heb je ook iets. En je koopt meteen het auteursrecht af.
  • Vraag toestemming. Zeker als je foto's van een andere fotograaf gebruikt. 
  • Maak de regels duidelijk. Informeer je clubleden en vrijwilligers die beelden plaatsen op je clubsite en sociale media.
  • Gebruik een gratis beeldbank. In ons Kenniscentrum zetten we er 5 voor je op een rij.

 
Afbeeldingen van de NTFU en Fietssport

Afbeeldingen die de NTFU gebruikt in communicatie gericht aan verenigingen, zoals de verenigingsnieuwsbrief, zijn niet standaard rechtenvrij te gebruiken. Dat geldt ook voor foto's die we op Fietssport plaatsen. Hier kunnen namelijk copyrights op zitten die het gebruik van de foto beperken. Heb je een vraag over een specifieke foto? Stuur dan een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd. 

Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Nog meer ruimte voor de wielersport door versoepeling coronamaatregelen

Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.