Techniektrainingen helpen fietssportblessures voorkomen

Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.

Elk jaar presenteert VeiligheidNL de sportblessurecijfers. Het aantal mensen dat door zo'n blessure stopt met sporten, stijgt. Voor 3 op de 10 sporters is de blessure reden om volledig te stoppen met hun sport. Na het stoppen kiest het merendeel ervoor een andere sport te gaan doen. Bijvoorbeeld mountainbiken (10 procent). 
 

Sportblessurecijfers

 
Kijken we naar de wielersport, dan raakten 3.200 mountainbikers geblesseerd en belandden op de Eerste Hulp. Dat aantal stijgt elk jaar, onder andere door de toenemende populariteit van de sport. In tien jaar tijd steeg het aantal geblesseerde mountainbikers met 80 procent. Die grote stijging komt onder andere door de toename van het aantal mountainbikers in coronatijd. Inmiddels is dat aantal weer gezakt en kwamen er ook iets minder geblesseerde mountainbikers in 2023 in het ziekenhuis. 

Het kennisinstituut voor letselpreventie kijkt ook naar het aantal uren dat we sporten – in ons geval mountainbiken – en zet dat af tegen het aantal sporters (mountainbikers) die op de Eerste Hulp behandeld worden. VeiligheidNL krijgt gegevens van ziekenhuizen met een Eerste Hulp-post. Het CBS en RIVM leveren het aantal sporturen aan, dat ze bijhouden in de Leefstijlmonitor. Met deze gegevens rekent VeiligheidNL de kans uit dat je ernstig gewond raakt tijdens het sporten. En die kans is het grootst bij mountainbiken.
 

Ongevallen analyseren

 
De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. De wielersportbond wil daarom weten waar de ongevallen plaatsvinden en wat er precies gebeurt voorafgaand en tijdens zo'n fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. De bond gaat daarom samenwerken met VeiligheidNL. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU. 

 

Start2Bike en kleurcodes


De NTFU moedigt veilig en verantwoord mountainbiken aan, door mountainbikers te helpen beter te worden op de fiets. We besteden aandacht aan de basistechnieken bij onze Start2Bike-trainingen, leren groepen hoe ze veilig en verantwoord over routes en door gebieden rijden en leiden instructeurs op.

Ook zorgt de NTFU ervoor dat langs steeds meer mountainbikeroutes kleurcodebordjes hangen, zodat je als mountainbiker weet hoe makkelijk of moeilijk een route is. Zo kunnen mountainbikers beter inschatten of de route qua techniek past bij hun niveau.
 

Goed leren mountainbiken voorkomt sportblessures

 
NTFU vindt het belangrijk dat meer mountainbikers een techniektraining volgen. Net zoals je leert hoe je moet duiken, skiën, motorrijden of surften, geldt dat ook voor mountainbiken. Leren hoe je moet mountainbiken zorgt ervoor dat:
  1. Je techniek verbetert;
  2. De kans op een valpartij verkleint;
  3. Je meer plezier op de mountainbike krijgt;
  4. Je beter weet hoe je mountainbike precies werkt;
  5. Je conditie en kracht verbetert;
  6. Je meer gefocust mountainbiket;
  7. Je nieuwe mensen leert kennen.
 

Waar vind je techniektrainingen voor mountainbikers

Wil je vooral de basistechnieken onder de knie krijgen? Of heb je een opfriscursus nodig? Meld je dan aan voor een Start2Bike-training bij jou in de buurt. 

Wil je structureel aan je mountainbikeskills werken? Sluit dan aan bij de trainingen die bij veel mountainbikeclubs door heel het land gegeven worden. Op Fietssport.nl/clubs vind je een overzicht van alle mountainbikeclubs in Nederland.

Zoek je een specifieke training, wil je met een aantal fietsvriend(inn)en samen een clinic volgen of wil je graag een-op-een begeleid worden? google dan 'mountainbike clinic'. Het aanbod is groot en voor ieder wat wils.

 

Misschien ook interessant...

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Top 10 Recreatief fietsen

Tien aanbevelingen voor Provincies om de fietser meer ruimte te geven

We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.

Start2Bike

12 en 13 oktober MTB-techniekdagen voor vrouwen

Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems lanceren Trailfund voor mountainbikeroutes

Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Top 10 Recreatief fietsen

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.