Techniektrainingen helpen fietssportblessures voorkomen

Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.

Elk jaar presenteert VeiligheidNL de sportblessurecijfers. Het aantal mensen dat door zo'n blessure stopt met sporten, stijgt. Voor 3 op de 10 sporters is de blessure reden om volledig te stoppen met hun sport. Na het stoppen kiest het merendeel ervoor een andere sport te gaan doen. Bijvoorbeeld mountainbiken (10 procent). 
 

Sportblessurecijfers

 
Kijken we naar de wielersport, dan raakten 3.200 mountainbikers geblesseerd en belandden op de Eerste Hulp. Dat aantal stijgt elk jaar, onder andere door de toenemende populariteit van de sport. In tien jaar tijd steeg het aantal geblesseerde mountainbikers met 80 procent. Die grote stijging komt onder andere door de toename van het aantal mountainbikers in coronatijd. Inmiddels is dat aantal weer gezakt en kwamen er ook iets minder geblesseerde mountainbikers in 2023 in het ziekenhuis. 

Het kennisinstituut voor letselpreventie kijkt ook naar het aantal uren dat we sporten – in ons geval mountainbiken – en zet dat af tegen het aantal sporters (mountainbikers) die op de Eerste Hulp behandeld worden. VeiligheidNL krijgt gegevens van ziekenhuizen met een Eerste Hulp-post. Het CBS en RIVM leveren het aantal sporturen aan, dat ze bijhouden in de Leefstijlmonitor. Met deze gegevens rekent VeiligheidNL de kans uit dat je ernstig gewond raakt tijdens het sporten. En die kans is het grootst bij mountainbiken.
 

Ongevallen analyseren

 
De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. De wielersportbond wil daarom weten waar de ongevallen plaatsvinden en wat er precies gebeurt voorafgaand en tijdens zo'n fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. De bond gaat daarom samenwerken met VeiligheidNL. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU. 

 

Start2Bike en kleurcodes


De NTFU moedigt veilig en verantwoord mountainbiken aan, door mountainbikers te helpen beter te worden op de fiets. We besteden aandacht aan de basistechnieken bij onze Start2Bike-trainingen, leren groepen hoe ze veilig en verantwoord over routes en door gebieden rijden en leiden instructeurs op.

Ook zorgt de NTFU ervoor dat langs steeds meer mountainbikeroutes kleurcodebordjes hangen, zodat je als mountainbiker weet hoe makkelijk of moeilijk een route is. Zo kunnen mountainbikers beter inschatten of de route qua techniek past bij hun niveau.
 

Goed leren mountainbiken voorkomt sportblessures

 
NTFU vindt het belangrijk dat meer mountainbikers een techniektraining volgen. Net zoals je leert hoe je moet duiken, skiën, motorrijden of surften, geldt dat ook voor mountainbiken. Leren hoe je moet mountainbiken zorgt ervoor dat:
  1. Je techniek verbetert;
  2. De kans op een valpartij verkleint;
  3. Je meer plezier op de mountainbike krijgt;
  4. Je beter weet hoe je mountainbike precies werkt;
  5. Je conditie en kracht verbetert;
  6. Je meer gefocust mountainbiket;
  7. Je nieuwe mensen leert kennen.
 

Waar vind je techniektrainingen voor mountainbikers

Wil je vooral de basistechnieken onder de knie krijgen? Of heb je een opfriscursus nodig? Meld je dan aan voor een Start2Bike-training bij jou in de buurt. 

Wil je structureel aan je mountainbikeskills werken? Sluit dan aan bij de trainingen die bij veel mountainbikeclubs door heel het land gegeven worden. Op Fietssport.nl/clubs vind je een overzicht van alle mountainbikeclubs in Nederland.

Zoek je een specifieke training, wil je met een aantal fietsvriend(inn)en samen een clinic volgen of wil je graag een-op-een begeleid worden? google dan 'mountainbike clinic'. Het aanbod is groot en voor ieder wat wils.

 

Misschien ook interessant...

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Start2Bike

12 en 13 oktober MTB-techniekdagen voor vrouwen

Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Kennis & onderzoek, Veiligheid

NTFU, KNWU en VeiligheidNL bundelen krachten om fietsongevallen te voorkomen

Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Nog meer ruimte voor de wielersport door versoepeling coronamaatregelen

Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.

Belangenbehartiging

Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.