Start2Bike: leer beter fietsen

Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers. 

Iedereen kan fietsen. Toch komt er bij wielrennen, mountainbiken en gravelen meer kijken dan alleen de pedalen ronddraaien. Denk aan bochtentechniek, de juiste houding op de fiets, rijden in een groep en tijdig remmen en schakelen. Deze vaardigheden komen aan bod tijdens Start2Bike. Deze beginnerscursus, een initiatief van wielersportbond NTFU, brengt startende fietsers in 4 trainingen de basistechnieken van het sportieve fietsen bij.

Wat leer je?

Start2Bike is bedoeld voor beginnende fietsers. Onder begeleiding van een enthousiaste NTFU-instructeur schaaf je in 4 lessen van ieder 3 uur aan jouw fietstechniek.

  • Training 1: remmen en schakelen
  • Training 2: bochten en in een groep fietsen
  • Training 3: obstakels en balans
  • Training 4: klimmen en dalen 

Waar en wanneer?

Start2Bike lessen vinden meestal plaats in de buurt van een fietswinkel of fietsclub. In totaal worden de beginnerstrainingen bij zo’n 50 locaties verspreid over het hele land georganiseerd. De eerste trainingen beginnen al op 11 maart en de laatste op 1 april. Ook het aanbod verschilt per plek. Op de Start2Bike site kun je filteren op race, mtb of gravel. 

Inschrijven

Start2Bike kost slechts € 37,50. Daarvoor ontvangen deelnemers vier trainingen van een ervaren instructeur én is hun fiets verzekerd tot een bedrag van € 750 (met de NTFU-verzekering). Inschrijven kan via de site Start2Bike.nl.

Misschien ook interessant...

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

4 tips voor een goede fietsenstalling

Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Kennis & onderzoek

Het eerste gravelbike-onderzoek: de resultaten

De NTFU vroeg 700 gravelbikers het (houthakkers)hemd van het lijf. Lezers van Fietssport, Velozine en Fiets vertelden wat voor type gravelbiker ze zijn, wat zij zo leuk vinden aan gravelbiken en welke fietsen en merken ze rijden.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

NTFU, Toegang tot de natuur

Fietsers en wandelaars beter geïnformeerd dankzij onderzoek NTFU, KWbN en komoot

Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren.